KOMIKS: Y: Poslední z mužů 6 - Holky s holkama

Článek od: Štěpán Jura - 15.06.2012

Po půl roce se nám vrací v českém překladu Yorick Brown – poslední z mužů, který přežil smrtící virus hubící zástupce silnějšího pohlaví. Jeho pouť po Spojených státech ovládaných ženami však končí. Okolnosti, za nichž se uzavřel minulý díl, ho i s jeho společnicemi nutí odcestovat do Japonska.

Hlavní příběh Holky s holkama nám tedy začíná na nákladní/výletní lodi Velryba, plující i s naší partou do Země vycházejícího slunce. I přes povyk, jenž chlap na lodi samozřejmě způsobí, by klidná plavba přes oceán jako zápletka asi nestačila. O nějaký ten rozruch se tak postará připluvší ponorka australského námořnictva, která chce z neznámých důvodů Velrybu potopit. A postupně se začne i ukazovat, že Australanky možná nejsou vlastně ty zlé a jenom naši hrdinové si vybrali na cestu špatnou loď... Scénář Briana K. Vaughana nabídne i na relativně malém prostoru množství zvratů, kdy vlastně po celou dobu čtení nevíme, kdo jsou ti hodní/zlí či komu může Yorick věřit. Celkovému dojmu vypomáhají i nové sympatické postavy, z nichž některé jistě ještě v budoucnu potkáme.

Plavba zabírá většinu šestého dílu. Přesněji je šestý TPB Posledního z mužů složen z pěti sešitů, z nichž čtyři tvoří Holky s holkama a jako doplněk je tu jednosešitový Chlapec ztratí dívku. V něm se konečně pořádně seznámíme s Yorickovou přítelkyní Beth – hlavně s tím, jak se dali oba dohromady a jaký byl jejich život před nákazou.

Šestý díl Posledního z mužů není špatné čtení, ale není tak dobré jako minulé číslo. Série trpí trochu efektem horské dráhy – chvíli nahoře, chvíli dole... Holky s holkama jsou jedním z těch spodních, hlavně kvůli jejich výplňkové funkci. Po přečtení získáte pocit, že se vlastně skoro nic nestalo a vše slouží jen jako příběhová výstelka, než se naše parta (možná o někoho rozšířená) dostane do Japonska a začne pořádné vzrůšo. Přestože se jedná o jeden z horších dílů série, pořád tu mluvíme o silně nadprůměrném dílku, které na jeden večer nabídne slušnou zábavu. Nezbývá než se těšit na sedmé pokračování, který by měl vyjít na konci října.

Y: Poslední z mužů 6 - Holky s holkama /Y: The Last Man 6 - Girl on Girl/
Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Pia Guerra, Goran Sudžuka
Nakladatel: BB art
Překlad: Petr Zenkl
Obálka: Massimo Carnevale
Redakce: Jiří Pavlovský, Mirka Jarotková
Rok vydání: 2012
Počet stran: 128
Rozměr: 170 x 260
Provedení: paperback
Cena: 399 Kč

Přidat komentář