Aby se panenkám u Vás líbilo

Článek od: Tata Geek - 09.04.2012

Už je to pár let, co naše dcera dostala od sousedky malou panenku. Netušila (a my také ne), že tím nadlouho určila směr zájmů malé slečny:-). Panenky se hromadily, objevil se mezi nimi i kluk, ale pořád něco chybělo.

Protože jsem měl v šuplíku pár odřezků balzy, tak za jeden delší večer vznikly takové „nic moc” gauč a křeslo.

Stůl na fotografii je ovšem z pozdější doby a blíže se s ním bude možno seznámit v dalších odstavcích, ta pletená čepice je z dílny manželky:-).

S balzou se pracuje dobře - stačí nůž, brusný papír několika hrubostí, lepidlo a v případě požadavku na barevnou úpravu i nějaká ta barva a lak. Ovšem, balza je také křehká, a tak jsem předpokládal, že tyhle dva pokusy nebudou mít dlouhou životnost - kupodivu, žijí a slouží dodnes (už to bude dobře 4 roky).

Samozřejmě, že u dvou kousků zůstat nemohlo a tak se zrodil plán vyrobit nějaké to vybavení pro pohodlnější život panenek a nechat ho přinést pod stromeček Ježíškem.

Na řadu přišlo trochu „konstruování a designování” - tedy oměřování panenek a tvorba náčrtků, jak asi by to mohlo všechno vypadat. Pro účely tohoto příspěvku jsme připravili náčrtky snad o něco podrobnější a přehlednější, než byly původní čmáranice. Velikost nábytku je přizpůsobena panenkám zvaným „EVI”, které jsou k vidění na fotografiích - spíš s malou rezervou, takže by nábytek vyhověl i o chlup větší velikosti uživatelů:-). Vzhledem k bohaté (až moc) nabídce prodejen hraček se ale určitě najde mnoho obdobně velkých panenek s jiným názvem.

Všechno, co je dále napsáno, vyfoceno nebo nakresleno, se dá, samozřejmě, udělat úplně jinak:-) - záleží jen na každém, co spolu s malými pomocníky vymyslí a vytvoří...

  Co všechno je k výrobě potřeba?

  •   běžné nářadí - nůž, pilka, brusný papír, malá vrtačka, dobré jsou jehlové pilníky, malá rašple...
  •   kvalitní štětečky pro lakování a barvení (majitelé stříkacích pistolí si poradí bez štětcování)
  •   hlavní materiál pro výrobu - překližka, balza, dýha, smrkové latě + občas kousek drátu, papír...
  •   pro povrchovou úpravu barvy a lak na hračky (z barev třeba Balakryl UNI, Sokrates, lak Sportakryl...)
  •   lepidlo Herkules, může se hodit i akrylátový tmel

Docela dobře si umím představit využití lepenkové krabice, krabice od bot případně jiných zdrojů kartonu jako stavebního materiálu. Hrany lepenky se dají dobře zatmelit a po natření a nalakování bude od dřeva k nerozeznání. Jen tuhost bude slabší, ale holky se většinou k hračkám chovají slušně:-)

Smrkové latě na nohy nábytku jsou snadno k sehnání v každé modelářské prodejně (chtějte smrkové nosníky). Asi budou i v OBI a podobných prodejnách, jen netuším, zda i v malých průřezech.

Pokud jde o překližku, před případným nákupem doporučuji rozhlédnou se po okolí, zda někde nemáte truhláře - odřezky velikostí, které jsou k výrobě potřeba, končí běžně v truhlářském odpadu. Balzu jsem použil jen proto, že ji používám i jinak a odřezků mám celkem dost. Určitě ji nedoporučuji použít při předpokládaném tvrdším zacházení s hračkami.

 

  Konferenční stolek

Pro začátek docela jednoduchý stolek (i když by se mělo začít bydlet židlí), ale snad to nevadí.

Tady si můžete stáhnout výkres v pdf a jpg - máte tam pro tisk na A3 připravený tenhle obrázek:

 

  Takhle dopadl stolek u nás... Zatím je to takové prázdné...

Jak je vidět z výkresu, materiálově je stolek nenáročný a ani pracnost není nijak závratná.

  Ještě několik poznámek...

    •   překližka tloušťky 2,5mm je užita jen proto, že byla k dipozici v odřezcích, nic nebrání použití jiné tloušťky (ale víc jak 3mm už bude vypadat na malém stolečku divně)
    •   výplň tloušťky 5mm (v našem případě balza) slouží jako zajištění nohou stolu (jen přilepení nestačí); pokud se Vám je podaří zajistit jinak, být tam nemusí
    •   nohy jsou ze smrkového nosníku 3x3mm (metr stojí ~6,-Kč)
    •   doporučuji všechny díly přebrousit jemným brusným papírem, nalakovat (nelakovat místa lepení), znovu přebrousit a pak lepit
    •   po slepení přebrousit nerovnosti, nalakovat a alespoň desku znovu brousit:-) - a klidně ještě zopákonout, odměnou bude krásně hladký povrch
    •   pak už jen nabarvit a dát vrchní vrstvu laku

 

Hotovo? Takže, pokračujeme...?:-)

  Křesla do obýváku

Tady už došlo na zmiňovanou designérskou činnost:-). Je dost možné, že podobně vypadající křeslo jsem někde viděl, při vymýšlení si na něj vzpomněl a normálně ho obšlehl, ale fakt nevím:-). Každopádně šlo o to, udělat křeslo, které bude aspoň trochu vypadat, ale bude jednoduše vyrobitelné.

Výkres A3 v pdf a jpg ke stažení - a náhled výkresu:

 

  Náš výsledek vypadá takhle

Zatím jsme skončili u čtyř křesel - jak můžete vidět (druhé křeslo zprava), jde to i bez opěrek pro ruce (truhlář už umdléval únavou:-))

Víc asi není co dodávat. Lakovat, brousit, lakovat, brousit, lakovat, natírat, lakovat:-).

Křesla jsou hotová, zkusíme tentokrát pořádný stůl a necháme ho v barvě použitého dřeva.

  Jídelní stůl se zásuvkou

Ano, bude to ten stůl z úplně první fotky. Tentokrát využijeme zbytku dýhy a zkusíme to bez barev.

Šuplík původně v plánu nebyl, ale nakonec je díky němu stůl určitě zajímavější - do zásuvky lze schovat spoustu drobností

Výkres A3 v pdf a jpg ke stažení - a náhled výkresu:

 

 

  No, přece jen, trvalo to o fous déle, hlavně ten šuplík:-)

Máma nám dodala malou třešinku v podobě prostírání:-). Jen koukám, že už dostalo zabrat...

Ještě tedy ten šuplík:-)

  Co dodat k tvorbě stolu...

    •   trochu práce dá šuplík, pokud chcete, aby šel zastrčit sice volně, ale přesto v pouzdře držel a nevypadl při každé manipulaci - to se dá snadno zajistit třeba kouskem látky nalepené na jeho spodní desku
    •   otvory pro hranaté nohy lze udělat tak, že se vyvrtá otvor průměru o něco menšího než je šířka nohy a jehlovým pilníkem se dotvaruje čtverec (nebo může být noha kulatá, ale k hranatému stolu to není ono:-)
    •   nohy jsou opět ze smrkového nosníku, tentokrát 6x6mm (metr cca ~10,-Kč)
    •   a stále platí poučka o obroušení - brousit, lakovat, brousit, lakovat...

 

  Televizní stolek a něco navíc

K dobrému bydlení patří i trávení volného času - proč si občas nepustit dobrý film nebo muziku? Televizní stolek byl tedy dalším úkolem v pořadí.

Zcela upřímně přiznávám inspiraci IKEA Designem, snad nebudu nikde popotahován:-).

A když už bude televizní stolek, chtělo by to také televizi...

Při tvorbě náčtrtu stolku a televize, dívaje se na hotový výtvor, došlo mi, že jsem vlastně tuto část projektu nedodělal - tak je kompletní alespoň na náčrtu. Já se možná polepším, ty reprobedny dodělám a vylepším i DVD a zesilovač:-)

Výkres A3 v pdf a jpg ke stažení - a náhled výkresu:

 

 

  A takhle tedy vypadá stolek s TV v našem provedení

Škoda, že chybí ty repráky...

Ale snad i tak jsou uživatelky spokojené:-) To nádobí a zákusky na stole bývají součástí balíčku s panenkou.

  A ještě malý komentář

    •   v případě TV stolku lze také využít jiné materiály - tady by zrovna ta lepenka z krabice, karton, případně kousky plastu z kelímků slavily úspěch
    •   Pokud jde o detaily na AV technice, nejjednoduší a velmi účinné bude vytisknutí na tiskárně a nalepení - i když právě za pomoci plastových kelímků by se dal vytvořit prostorový efekt:-), to je výzva, ne?

 

Každopádně, už teď máme soubor nábytku, s kterým už si děti hrát vydrží.

A co dál? Už takhle je ten článek moc dlouhý a asi únavný. Nakonec, měla by to být jen inspirace a Vaše vlastní nápady už nepotřebují přesné výkresy:-). Tak snad jen pár fotografií, třeba budou inspirativní:-).

  Malá komoda na drobnosti

  Něco pro letní posezení

U skládacího lehátka bylo třeba opět zapojit mámu:-).

  Kolébka pro ještě menší panenky:-)

  A teď už jen, aby panenky a další zájemci nábytek často používali:-)

Přidat komentář