RECENZE: Cherie Priest, Zemětřas (podruhé)

Článek od: Štěpán Jura - 28.02.2012

Dobrodružný steampunkový román odehrávající se ve městě plném zombíků. Nezní to zajímavě?

Přidejte si k tomu ještě víc zombíků, vzdušné piráty, obrovské černochy, post apo, válečné dezertéry, šíleného vědce, žoldáka ve steampunkovém powerarmoru, starostlivou matku, šikovné vynálezy, Číňany, zlobivého syna a dalšího šíleného vědce.

Vypadá to jako guláš? Ovšem, komu to vadí? Guláš je přeci mňamka! Ovšem pokud ho chcete ochutnat, musíte se prokousat přes prvních několik desítek stránek, které jsou poněkud nudné. Místo dobrodružné četby tu máme neshody těžce pracující matky s neposlušným synkem. Ten se totiž chce dozvědět pravdu o svém tatínkovi, jenž malým nedopatřením způsobil ve městě takovou menší apokalypsu, při níž se do Seattlu dostal smrtící plyn, který proměnil jeho obyvatele v (ne)mrtvé milovníky tatarských bifteků (pokud možno živých). Jednoho dne pak sbalí starou plynovou masku a revolver a vydá se hledat pravdu o svém otci do města sám. Jeho starostlivá matka to samozřejmě nemůže nechat jen tak a vydává se ho do zamořeného města hledat.

Najednou tu máme dobrodružný román, v němž sledujeme osudy dvou lidí a nenechá nás vydechnout. Akčnější části, které jsou z větší části hlavně o honičkách s hladovými hnilobci, střídají komornější pasáže ukazující život ve městě po katastrofě, ale než začnou nudit jsou opět vystřídány nějakým zvratem v ději.

Prostě nudit se nejde, i když na můj vkus tu ani není moc steampunkových prvků. Těch šílených vynálezů je tu poskrovnu a vzducholodě to nezachrání. Bez větších potíží by se dal román přepsat do současnosti a nijak by tím neutrpěl.

Kromě výborně zvládnutého příběhu si Cherie Priest pěkně poradila i s postavami. Hlavní postavy matky a syna jsou vykresleny dopodrobna a ani většina vedlejších postav moc nešustí papírem. Jediné, co zamrzí, jsou příliš časté zásahy z nebes. Když už to s hrdiny vypadá nahnutě, autorka vždycky sáhne k osvědčené Deus Ex Machině a situaci zvrátí v jejich prospěch.

Jinak je Zemětřas povedený román, který i přes jeho relativní tloušťku rychle přelouskáte. A pro ty, již se lekli toho, že je román součástí série Mechanické století – nemá otevřený konec, takže není důvod se obávat, že po přečtení budete jak na trní očekávat další díl v českém překladu. I když, možná ano, ale ne z tohohle důvodu.

Zemětřas /Boneshaker/ (Ukázka)
Priest, Cherie  (Rozhovor)
Nakladatel: Triton
Překlad: Zdeněk Uherčík
Obálka: Jon Foster
Redakce: Petr Mušálek
Rok vydání: 2011
Počet stran: 368
Rozměr: 125 x 200
Provedení: paperback
Cena: 329 Kč

Přidat komentář