FILM: HUNGER GAMES odpočítávají čas ke startu

Článek od: Renata Heitelová - 24.02.2012


Po úspěšném tažení na literárním poli zaútočí HUNGER GAMES za měsíc i na filmové diváky a vtáhnou je do Arény smrti. Přesně tam se totiž ocitá 24 dětských protagonistů bojujících na život a na smrt ve hře, z níž živý může vyjít jen jeden.

Drsnou reality show trestá vládnoucí Kapitol obyvatele dvanácti krajů za to, že se vzbouřili proti tyranské nadvládě. Jednou za rok jsou z každého z dvanácti krajů vylosovány děti ve věku 12 - 18 let (jeden chlapec a jedna dívka), které jsou následně poslány do hry, v níž mají jen dvě možnosti: zabíjet nebo zemřít.

Suzanne Collinsová napsala strhující trilogii, od níž se jen těžko odtrhávají oči. Ukázala v ní temnou dystopickou budoucnost Severní Ameriky a zároveň nastavila zrcadlo dnešku. Z jejího příběhu běhá mráz po zádech zejména kvůli věku hlavních hrdinů, otázkou ale zůstává, jak se tuhle atmosféru povedlo přenést na velké plátno filmovému štábu pod taktovkou režiséra Garyho Rosse (Městečko Pleasanville).

Collinsová je sice spoluautorkou scénáře, přesto se obávám, že tohle téma není pro film úplně vděčné, nestojí totiž na akci, efektech či složitosti příběhu, ale na tom, kam se posunulo lidské vnímání toho, co je normální, co ještě lidé dovolí svým vládám, než se je pokusí strhnout, a jak se chovají děti v mezní situaci a jak je to ovlivňuje. Podle traileru se zatím nedá usoudit, zda se to podaří hercům zahrát dostatečně přesvědčivě, aby to strhlo diváky stejně, jak se to povedlo u čtenářů knihy. Ale třeba budeme příjemně překvapeni. Kniha dohání čtenáře k slzám, snad se tedy po závěrečných titulcích nebudeme muset filmařům vysmát.

Oficiální synopse:
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games – zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska… Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

Herecké obsazení:
Katniss Everdeenová – Jennifer Lawrence
Peeta Mellark – Josh Hutcherson
Hurikán – Liam Hemsworth
Cetkie Trinketová – Elizabeth Banks
Haymitch Abernathy – Woody Harrelson
Prim Everdeenová – Willow Shields
Caesar Flickerman – Stanley Tucci
Cinna – Lenny Kravitz
Seneca Crane – Wes Bentley
Prezident Snow – Donald Sutherland

Premiéra je v USA naplánována na 23. března 2012, česká premiéra proběhne o den dříve, ve čtvrtek 22. března 2012.

Oficiální web k filmu
Český FanWeb
Recenze knihy
 

Přidat komentář