FILM: Hugo a jeho velký objev 3D

Článek od: Jaroslav Vávra - 31.01.2012

Martin Scorsese jako žijící legenda si zcela zaslouženě může vybírat látky, které chce přetvořit v celovečerní film. V posledních letech své tvůrčí vitality (kterou mu může leckterý mladší filmař jen závidět) se věnuje oslavám kinematografie a poctám filmařům, na jejichž snímcích vyrostl a inspirovaly ho k samostatné režijní práci. Letec je poctou hollywoodské kinematografii 20. až 40. let a Prokletým ostrovem vzdává Scorsese úctu paranoidním thrillerům Alfreda Hitchcocka. Jeho nejnovější film Hugo a jeho velký objev není výjimkou, byť se to před zhlédnutím vůbec nezdá.

Vzpomínám si velmi dobře, když jsem viděl první ukázky z Huga. Nebyl jsem zrovna nadšený, spíše zklamaný, protože jsem čekal něco nekompromisnějšího. Tedy nikoli film, kde děti běhají a Sacha Baron Cohen pořád někam padá. Více mýliti jsem se nemohl.

Předně je nutné poznamenat následující: Hugo není dětský film od klasika, vůbec nejde o film pro děti, ty by jej naopak pronudily. Je to melancholická pocta průkopníkovi trikového filmu Georgesi Mélièsovi. V tomhle ohledu bych srovnával s dokumentem Dopisy Eliovi (což byla Scorseseho pocta filmům Elii Kazana, viděno na loňských Varech), akorát u Huga je zvolená forma celovečerního hraného filmu.

Jinými slovy: Trailery u Huga strašně lžou. Ve skutečnosti si tohle nejvíce užijí cinefilové a studenti filmové vědy. Scorsese Huga natočil hlavně pro ně a především pro sebe. Je to hodně melancholické, ale v žádném případě nejde o vykalkulovaný oscarový doják. Malé děti vůbec nemají šanci ten film pochopit. Bohužel u nás je stále zakořeněn předsudek, že pokud je hrdinou dítě, tak je film automaticky pro děti. Zdejší distributor to naštěstí pochopil, a proto se Hugo u nás promítá pouze s titulky (i ve 3D), dabované kopie neexistují.

Velmi nerad píšu o dějových zápletkách, zvratech a podobně. U Huga to ani dost dobře nejde, protože po prozrazení jakékoli maličkosti by diváci přišli o pořádnou dávku překvapení. Ačkoliv jde žánrově o dobrodružný snímek s převážně fiktivními postavami, tak některé momenty jsou inspirované skutečnými událostmi, bohužel víc nemůžu napsat, protože bych musel hodně spoilerovat. Takže asi takhle: s každou další sekundou si mě Hugo podmaňoval čím dál více a s dojetím jsem vzpomínal na léta, kdy jsem poprvé navštívil kino a poprvé uviděl pohyblivé obrázky. Asi nějak podobně jako první návštěvníci, kteří se lekli přijíždějícího vlaku...

Technicky je Hugo samozřejmě zvládnut na výbornou, což si u Scorseseho ani jinak nejde představit. Velkým překvapením je 3D, které ve mně vyvolalo cosi jako slzy. Po všech těch konverzních rychlokvaškách se v kinech konečně objevil film, jehož zhlédnutí ve 3D je povinnou záležitostí. Čekejte hloubkové záběry doplňující filmové vyprávění, naopak zapomeňte na laciné a nudné házení předmětů do obličeje. Nejlepší 3D zážitek a troufám si říci, že byl v tomhle ohledu překonán i Cameronův Avatar.

Herecké výkony jsou absolutně skvostné a těžko proti nim něco namítat. Ben Kingsley si svůj herecký comeback prožil u zmíněného Prokletého ostrova a v Hugovi ukazuje, že to nebyla pouhá náhoda. Ovšem nemalou pozornost si zaslouží oba dětští představitelé.Možná se vám Asa Butterfield (Chlapec v pruhovaném pyžamu) bude zdát malinko nevýrazný, ale v roli sirotka Huga se rozhodně neztratil. Jeho herecká partnerka Chloë Grace Moretz (Kick-Ass) je výtečná a de facto si Huga při každém svém výstupu krade pro sebe. Nesmím zapomenout na hravý soundtrack Howarda Shorea, který správným způsobem navozuje dobovou atmosféru (Hugo se odehrává ve 30. letech minulého století).

Hugo má celkem jedenáct oscarových nominací. Zaslouženě. Musím se Martymu omluvit, že jsem mu  nevěřil. Ale rozhodně vím, že u jedné projekce nezůstane. Hugo je zkrátka geniální v každém ohledu. Kdo opravdu má rád filmy, neměl by tuhle poctu jejich prapradědečkům v kinech (!) minout.

Hodnocení: 100 %.

Hugo a jeho velký objev 3D (Hugo)
Režie: Martin Scorsese
Scénář: John Logan
Námět: Brian Selznick
Hudba: Howard Shore
Střih: Thelma Schoonmaker
Hrají: Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Ray Winstone, Emily Mortimer, Jude Law a další
USA, 2011, 126 min

Přidat komentář