RECENZE: Peter Watts, Crysis – Legie

Článek od: Štěpán Jura - 22.01.2012

New York. Město typické svými žlutými taxíky a polorozbořenými mrakodrapy. Město, které nikdy nespí a neutichá v něm ruch bojů proti mimozemské invazi, jejíž zastavení závisí na jediném muži. Tedy, typický New York v létě roku 2023.

Osud New Yorku, Ameriky a celého světa leží na bedrech Alcatraze, prostého člena námořní pěchoty Spojených států. Prostého do doby, než vetřelci zaútočili na Spojené státy a to se k sakru nedělá! Ani jeho samotného by však nenapadlo, že se do takové situace dostane. Ne potom, co během první přestřelky s mimozemšťany je jeho četa rozstřílena na atomy a sám Alcatraz utrpí smrtelné zranění. V poslední chvíli je však zachráněn neznámou osobou v supermoderním Nanoobleku 2.0, bojové kombinéze, jež ze svého nositele dělá opravdový stroj na zabíjení. Jeho zachránce je však nakažen jedovatými spórami vetřelců a do svého obleku navlíkne právě Alcatraze a sdělí mu jasný úkol.

„Najdi Goulda. Nathana Goulda. Víc toho teď udělat nemůžu. Ty jsi jediné, co můžu udělat. Mrzí mě to, kamaráde. Kurva, jak mě to mrzí. Teď už je všechno jenom na tobě.“

(Strana 28)

Tak začíná jeho nelehký úkol, kdy se musí potýkat s mimozemskými útočníky, ale i se soukromou polovojenskou armádou korporace, která jeho Nanooblek vyrobila. Ukazuje se totiž, že ne všichni kopou za jeden tým a někdo na Zemi vetřelce k jejich útoku vyprovokoval…

To vše nám v ich-formě povídá sám Alcatraz ve výslechové cele několik dní po útoku na Manhattan, což je nesporná výhoda pro čtivost textu – neuvěřitelně nás to vtáhne do děje. Rychlý jazyk, když je ho potřeba, hovorovost, nadávky. Legie se proto čte jedním dechem a tempo nekazí ani vsuvky, kterými je kniha doslova protkána. Ať už jsou to lékařské zprávy, rádiové hovory vojáků, záznamy výslechů svědků invaze či jen obyčejné PR články k novému Nanoobleku. Nepůsobí ani trochu rušivě, pouze krásně dokreslují atmosféru a podávají zajímavou formou dodatečné informace pro děj.

Ten je svižný a neuvěřitelně rychle odsýpá. Nic na tom nemění fakt, že prakticky nepotkáme žádné staré známé z prvního dílu. Mimo Proroka, který se mihne na začátku, a Tary Stricklandové, dcery plukovníka Stricklanda, tu není žádná spojitost s minulým Crysisem. Dokonce ani mimozemští Sephové nejsou jako dříve. Zatímco v Crysis i Crysis Warhead se objevovaly spíše jejich bojové stroje, teď už nastoupí v celé své kráse. Je na nich vidět i posun od prvního dílu a ve Wattsově podání je hodně poznat inspirace jak Wellsovou Válkou světů, tak i Piknikem u cesty bratrů Strugackých.

Ve většině věcí se Legie drží své herní předlohy. Všechno ze hry tu je, jen vylepšené a rozšířené. Stejně jako hra má otevřený konec, připravený na další díly, a stejně jako ona nemá na začátku žádné pojítko s otevřeným koncem prvního dílu. Pokud vás tedy zajímá, jak to pokračovalo mezi prvním a druhým Crysis, musíte si přečíst šestisešitový Crysis Comic, který tuhle díru mezi díly vyplňuje, a konečně pochopíte, proč není v druhém Crysis Nomád ani Helena Rosenthalová. Pokud by se vám komiks nechtěl pořizovat po částech, už 31.1.2012 by měl souhrnně vyjít jako TPB grafická novela.

Pokud jste však o Crysis nikdy neslyšeli, nemusíte se obávat, že se v knize ztratíte. Jak jsem řekl, návaznost na předchozí díly prakticky žádná není a kniha se dá číst samostatně. Je to výborný a čtivý military SF román o boji jednoho člověka proti přesile technologicky vyspělých nepřátel z nepříliš vzdálené budoucnosti, která se kvapně blíží a je přeci lepší na ni být připraven.

Nezůstávejte pozadu: kontaktujte společnost CryNet ještě dnes a vyžádejte si bezplatnou ukázku přímo v bitevním prostředí dle vlastního výběru. Využijte nabídku z toho letáku a srazíme vám 5% z ceny jakékoliv objednávky čítající dvacet a více jednotek.
CryNet Nanooblek 2.0. Nová generace bojové technologie je tu.
Nechcete ji raději mít na své straně?

(Strana 255)

Crysis: Legie /Crysis: Legion/
Watts, Peter  
Nakladatel: Fantom Print
Překlad: Jakub Mařík
Obálka: Crytek
Redakce: Libor Marchlík, Jiří Popiolek
Rok vydání: 2011
Počet stran: 256
Rozměr: 145 x 205
Provedení: paperback
Cena: 229 Kč

Přidat komentář