FILM + DVD (Blu-ray): Zaslaná pošta (Terry Pratchett’s Going Postal)

Článek od: Dalmatin - 04.01.2012

Zaslaná pošta je ze stávajících zeměplošských filmů tak nějak nejuvěřitelnější a nejlepší...

Populární fantasy příběhy ze Zeměplochy od Terryho Pratchetta pronikly v průběhu doby ze stran knih do mnoha dalších médií – od počítačových her či rozhlasových adaptací, přes divadelní hry až po filmová plátna, respektive televizní obrazovky. Britská společnost The Mob produkovala pro kanál Sky One již tři dvoudílné adaptace podle knih ze zeměplošské série – nejprve byl v roce 2006 vysílán Hogfather (č. Otec prasátek), potom na jaře roku 2008 The Colour of Magic (Barva kouzel) - nakonec v roce 2010 Going Postal (Zaslaná pošta), která před nedávnem přistála v Blu-ray verzi v mojí Playstation.

Oba díly filmu mají dohromady více než 3 hodiny a poměrně přesně kopírují děj knižní předlohy – ta byla vydána v roce 2004 (u nás v roce 2005 v dalším z báječných překladů pana Kantůrka pro nakladatelství Talpress) a přinesla velice zábavný a čtivý příběh o podnikání, konkurenci a všudypřítomné... manipulaci :-).

Příběh o znovuobnovení provozu poštovního úřadu v městě Ankh-Morporku, o jemných nitkách, kterými patricij Vetinari řídí svoje město, o zločinech, které přivedly Nadosaha Pozlátka k vlastnictví Velké semaforové linky, a o spravedlivé odplatě je výborně a srozumitelně natočený. Tím chci upozornit na velmi důležitý fakt – podle mého názoru film zcela bez problému dokáže upoutat (tj. nezahltit podrobnostmi) i diváka, který má s knihami pana Pratchetta jen minimální nebo žádnou zkušenost, a současně nebude činit problémy ani zaníceným fanouškům autorova díla.

Aniž bych se hlouběji zabýval dějem – v tomto případě je opravdu daleko lepší vidět vše na vlastní oči než získat dojem zprostředkovaně, rád bych zmínil fakt, že Zaslaná pošta je ze stávajících zeměplošských filmů tak nějak nejuvěřitelnější a nejlepší. Paradoxně za to zřejmě může minimum „magických“ postav a kouzel – personifikace Smrtě a další typické ukázky autorovy imaginace byly sice zajímavou součástí prvních dvou filmařských počinů – skoro si ale myslím, že v některých případech je lepší nenabourávat fantazii čtenářů předlohy jejich zhmotněním na plátně. V Poště jsou v podstatě jen golemové (hezká a přesvědčivá pocta tomu našemu, císařopekařskému:-), jeden banshee a trocha začarovaných dopisů – druhová rozmanitost obyvatel  Ankh-Morporku slouží vlastně jen jako pozadí a ilustrace každodenního života a dohromady to vše krásně funguje. Výbornému dojmu z filmu také, možná překvapivě, napomáhá menší účast známých hereckých tváří, které tak nenarušují, jako Jeremy Irons a Tim Curry v Barvě kouzel :-), průběh děje. Představitelem hlavního hrdiny Vlahoše von Rosreta je Richard Coyle, který je u nás v podstatě známý jen z role v komediálním seriálu Párování (Coupling), jeho protivníka Pozlátka sice hraje populární David „Hercule Poirot“ Suchet, ale dlouhé vlasy a páska přes oko dělají divy :-).

Závěrem je třeba rozhodně říci, že za 199 korun získáte výbornou tříhodinovou fantasy, která s televizním rozpočtem dává na frak mnoha áčkovým filmovým produkcím, nádavkem zjistíte, k čemu je dobrý Blu-ray disk – 3 hodiny HD záznamu na jednom disku, v titulcích uvidíte množství maďarských jmen (lokace Budapešť) a v samém konci filmu se v malé roličce pošťáka objeví i sám sir Terry Pratchett! A navíc - pokud nemáte Playstation 3 nebo Blu-ray přehrávač... tak máte asi smůlu :-))

Zaslaná pošta (Terry Pratchett’s Going Postal) – Velká Británie, 2010

2 díly – 185 minut

Režie Jon Jones, scénář Richard Kurti a Bev Doyle, hrají Richard Coyle, David Suchet, Elizabeth Foy, Charles Dance, Steve Pemberton, Ian Bonar, sir Terry Pratchett a další.

České vydání Filmpark s.r.o. 2011

Komentáře

Přidat komentář