PR+LITERATURA: Novinky nakladatelství JOTA

Článek od: Martin Kochlica - 19.12.2011

Nakladateľstvo JOTA pokračuje vo svojej SF produkcii. Okrem pokračovaní už rozbehnutých sérii (Chaos, Oksa Pollocková, Septimus Heap, Eona ), prináša aj prvú knihu novej (veľmi zaujímavo vyzerajúcej) kyber-steampunk tetralógie PoloSvět. Vianočná Futurama určite tiež nesklame.

Rod Rees
PoloSvět: Zima

1. díl
Kolik zlosynů se může sejít na jednom místě? Ve virtuální simulaci PoloSvět nechybí nikdo: inkvizitor Torquemada, revolucionář Robespierre, nacista Heydrich, divous Rasputin, ani velký mystifikátor Aleister Crowley.

PoloSvět je nejpokročilejší počítačová simulace, která kdy byla americkou vládou vyvinuta. Jejím cílem bylo připravit vojáky na strašlivé podmínky při vedení současných válek. Virtuální PoloSvět je tak odsouzený k nekončící občanské válce. Třicet milionů jeho digitálních obyvatel ovládají vybraní duplikovaní nejkrutější tyrani.

Nějakou dobu to vypadá, že se nemůže nic stát. Avšak něco se v PoloSvětě zvrtne a Norma, dcera prezidenta Spojených států amerických, v něm uvízne. Unese ji jeden z nejproslulejších tyranů všech dob: duplikát Reinharda Heydricha. Podaří se Normu zachránit?

Patrick Ness
Temný ráj

Trilogie CHAOS. Kniha druhá
Todd se probouzí jako vězeň ve vesmírné kolonii Nový Prentisstown, bývalém Havenu, jenž padl do rukou dobyvačného diktátora a samozvaného prezidenta Prentisse. Také Toddova přítelkyně Viola skončila v zajetí a Todd se rozhodne, že ji najde a zachrání. Musí však svůj záměr držet v přísné tajnosti, což nesmírně ztěžuje Hluk, který je od války s domorodci prokletím Nového světa, neboť vyzrazuje myšlenky. Zdá se však, že vynalézavý Prentiss objevil způsob, jak Hluk zkrotit, a to nejen u sebe, ale i svých pochopů, Toddových věznitelů.
V této knize se z nepřátel stávají přátelé a z přátel nepřátelé. Tempo není tak zběsilé jako v knize první, nicméně čtenáři se stejně svírá žaludek.

Okolnosti nutí Todda k činům, které by nikdy předtím nedělal, a začíná tak poněkud ztrácet sám sebe. Věci přestávají být černé a bílé, přičemž odstíny šedi mohou být velmi nebezpečné. Jedno však o Toddovi víme – je silný. A v jádru dobrý. Na tom se nemůže nic změnit. Nebo snad ano?

Příběh Todda a Violy vás opět zcela uchvátí. Snaha dvou mladých lidí po opětovném shledání v podmínkách krutého, nelidského světa se knihou vine jako červená nit. Milovníci dobré sci-fi se budou těšit na další pokračování této série.

Anne Plichotová a Cedrine Wolfová
Oksa Pollocková: Les Zbloudilých
Kniha druhá.
Každý už dobře ví, že Oksa Pollocková není žádná obyčejná holka. Život Vyvolené, budoucí královny Edéfie, nabírá nové nečekané obrátky. Přestože Vílí muž defi nitivně zatočil s úhlavním nepřítelem všech Prchlíků, zdá se, že Zlo se jen tak nevzdá. Okse a jejím blízkým do života zasáhne nečekaná událost: Gusta jednoho rána zmizí!

Oksa nachází v Gustově mobilu fotografi i, kterou pořídil těsně předtím, než... Všechno se komplikuje a Prchlíci nakonec musí vytvořit skupinu, která se vydá do uřknutého obrazu, aby vysvobodila Gustu
i Zoeinu babičku. A Oksa samozřejmě nezůstane doma. Podaří se Prchlíkům projít všemi zkouškami, porazit Zloduchy a osvobodit své přátele? Rozhodně to nebude jednoduchý úkol a jejich dobrodružství se neobejde bez ztrát.

Alison Goodmanová
Eona: Poslední dračí oko

Další pohnuté osudy statečné dívky Eony, adeptky dračí magie v zemi zasažené válkou. Po odhalení svého tajemství, které se trestá jedině smrtí, se ocitá na útěku před armádou uzurpátora Sethona, který se zmocnil násilím trůnu a za každou cenu hodlá uskutečnit svoje temné záměry.

Má-li v zemi opět zavládnout mír, musí Eona najít právoplatného císaře Kyga a magický černý foliant, aby mu pomohla získat zpátky trůn. Jako dračí oko se však sama stává hrozbou pro svůj lid, neboť nikdo neví, že nemá pod kontrolou svoji sílu. Zoufalá Eona je nakonec nucena uzavřít smlouvu s dávným nepřítelem, který může všechny vyhubit.

Angie Sageová
Darke: Příběhy Septimuse Heapa 6

ilustrace: Pavel Čech
V paláci probíhají horečné přípravy na oslavu čtrnáctých narozenin Septimuse Heapa a princezny Jenny – pro každého z nich je tento den významným životním předělem. Oslava se však nekoná, palác a celý hrad zachvátí temná hrozba a blíží se zkáza. Septimus a Jenna se snaží o záchranu, ale vše se zdá marné. Temný čarodějný příval požírá vše, co mu přijde do cesty, a přestože zkušený Septimus, mocná čarodějka Marcia, mnoha tajemství znalý alchymista Marcellus a všichni jejich přátelé nasadí veškerý svůj um a schopnosti, jejich síly na temné zlo nestačí. Zdá se být neporazitelné.

V šestém, dosud nejtemnějším dílu oblíbené série Angie Sageová svým typicky barvitým stylem rozvíjí napínavý fantazijní příběh, při kterém vás bude mrazit v zádech. Znovu se setkáte s hrdiny minulých dílů a budete bez dechu sledovat jejich zápas o vlastní život a záchranu přátel.

Matt Groening
Futurama Dobrodružství

Pokud jste již netrpělivě očekávali další eskapády nejoblíbenější doručovací společnosti, máme pro vás DOBRÉ ZPRÁVY VESPOLEK! Všichni jsou tu, tentokrát dokonce v pěti epizodách, které nenechají váš mozek ani bránice zahálet.

Myslíte si, že Vánoce jsou svátky klidu a pohody? Chyba! Na Nový New York se chystá Robosanta Claus spolčený s Roboďáblem, kterým (jak jinak) pomáhá náš milý a touhou po alkoholu posedlý Bender. Zdá se vám Silvestr nudný? Pořiďte si profesorův Cokdybytor a mrkněte, jak se stal Zoidberg prezidentem zeměkoule.

Přidat komentář