LIDÉ: Anne McCaffreyová (1926-2011)

Článek od: pagi - 28.11.2011

Anne Inez McCaffreyová se narodila Georgeovi Herbertovi McCaffreyovi a Anne Dorothy McElroy McCaffreyové přesně na prvního apríla roku 1926. Po vystudování internátní střední školy (1943) začala studovat Radcliffe College - dívčí vysokou školu asociovanou s Harvardskou univerzitou. Zvolila si široký záběr - zapsala se na zeměpis, keltský folklór, staročínskou filosofii, anglickou literaturu, americkou zahraniční politiku a ruštinu a slovanské jazyky. V roce 1947 graduovala s vyznamenáním v oborech slovanských jazyků a literatury.

Poté se přestěhovala do New Yorku a pracovala hlavně jako sekretářka a reklamní textařka. V lednu roku 1950 se vdala a krátce poté začala číst - a také psát - SF. V říjnu 1953 jí vyšla první povídka - Freedom of the Race v časopise Science Fiction Plus. Jako druhá jí vyšla až po šesti letech povídka Lady in a Tower (Fantasy and Science Fiction , duben 1959). Koncem padesátých let, po přestěhování rodiny do Wilmingtonu v Delaware, se zapojila do místního amatérského divadla a začala také studovat divadelní režii. V roce 1963 jí James Blish povzbudil, aby se pustila do psaní SF, a od roku 1965 píše na plný úvazek.

A píše úspěšně. Novela Weyr Search (1967), předznamenávající Pernskou sérii, jí vynesla cenu Hugo a stala se tak historicky první ženou - držitelkou této ceny. První román publikovala v roce 1967 - Restoree ještě neznamenal úspěch, ale o rok později vydala román Dragonflight a novelu Dragonrider. Ta získala Nebulu (opět byla první ženou, která tuto cenu získala) a byla nominována na cenu Hugo. Novela Dramatic Mission (1969) byla nominována na Huga i Nebulu.

Po dvaceti letech manželství se v roce 1970 rozvedla a přestěhovala se do Irska, kde stále žije. V roce 1978 román The White Dragon zaznamenal výrazné úspěchy - nominace na Huga, nejlepší zahraniční román v Austrálii - cena Ditmar, cena Gandalf. A také první SF, která se dostala na seznam bestsellerů novin New York Times v kategorii vázaných knih.

Stoupající popularita Pernské série vyvolala i samostatné cony jí věnované - ten první se uskutečnil v roce 1984. Anne McCaffreyová nezapomněla na to, jak jí James Blish povzbudil v jejích začátcích a v roce 1988 začala sama pomáhat začínajícím autorům. Od devadesátých let začíná psát se spoluautory - Elizabeth Moonovou, Joddy Lyn Nyeovou, Margaret Ballovou, Elisabeth Ann Scarboroughovou, S. M. Stirlingem a dalšími.

V češtině jsme se mohli setkat především s její Pernskou sérií, ale také s romány Acorna, Nerilka a Rowana. Pernská - nebo také Dračí - série nezvyklým způsobem propojuje motivy SF a fantasy. Autorka tu navíc velmi promyšleně buduje reálie kolonizovaného světa, propojuje téměř netechnologickou civilizaci lidí s komplikovaným světem Pernu a to vše zabaluje do příběhů, probíhajících v rozpětí mnoha let. Jejím krédem je užívání emocí jako autorského nástroje, a nejvíce si cení povídky The Ship Who Sang (1961), která ji - i mnohé další čtenáře - dojme i více než čtyřicet let po zveřejnění.

V roce 2004 Anne McCaffreyová získala cenu 2004 L. Ron Hubbard Writers of the Future Lifetime Achievement Award a v roce 2005 se jí dostalo pocty nejvyšší - SFWA jí jmenovala Velmistrem žánru. Tato cena, udělovaná žijícím autorům, je oceněním půlstoletí její tvůrčí činnosti - vedle jedenadvaceti prací Pernské série napsala několik desítek dalších románů a povídek v osmi dalších sériích i samostatně, a byla pravidelně nominována a oceňována nejrůznějšími cenami žánru - statistika LocusOnline uvádí 10 vítězství z 53 nominací.

Anne Ines McCaffrey zemřela na mrtvici v pondělí 21. listopadu 2011 ve věku 85-ti let ve svém venkovském sídle na jih od Dublinu, kde žila od rozvodu v roce 1970.

(text původně vyšel 21. února 2005 a byl redakčně upraven)

Přidat komentář