LITERATURA: Redakce vybírá listopadové pecky - Pechy

Článek od: Jan Pechanec - 17.11.2011

Ještě V říjnu se na Fan City slavnostně křtil malonákladový projekt Jinosvěty, který navazuje na již tradiční tématické sborníky vydávané Haninou Veselou a Scarlett Rauchsgoldovou alias Darth Zirou. Zajisté si vzpomenete minimálně na Pěnu dějin, jejíž geniální úvodník Ondreje Herce si můžete přečíst zde nebo Černé sny a Technokouzla. Zapomenout na tyto knihy by bylo škoda na rozhovor s Haninou a druhý  se Scarlett vám také napoví, že fantastika se dá podporovat neziskově a kvalitně. Tentokrát se editorka rozhodla vydat do neznámých dimenzí. Ostatně, anotace prozradí a nabudí nejlépe:

Víte, jaké závěrečné zkoušky skládá začínající smrtka? Kde se projednávají obchodní spory celé galaxie? Jak moc (nebo málo) to mají s námi těžké rusalky, divoženky, hejkalové, elfové nebo vlkodlaci? Opravdu existují světy, o kterých čteme, jenom ve fantazii jejich tvůrců? Dá se volně procházet z jednoho vesmíru do druhého? Nebo aspoň do jiných realit nahlížet či v rámci té jedné přeskakovat prostorem sem a tam? Neřídí náhodou všechno pravděpodobnostní vlny?
Vypravte se na cestu za odpověďmi s námi - a navštívíte mimo jiné kabaret, kam se dá dostat jen jedinkrát v životě, ostrov, který není na žádné mapě, horské hotýlky navštěvované tajemnými bytostmi, i rozcestí uprostřed pouště, kde žijí chodící kameny a mluvící hadi. Potkáte démona předstírajícího, že je obyčejný hrobník, zpěvačku, jež není čím se zdá být, hlídače bran mezi světy nebo kmeta, který nemůže zemřít dokud jeho oblíbený tým nevyhraje Stanley Cup.
Zjistíte, že každá víla nemusí být hodná, budit mrtvé není právě dobrý nápad, urazit ducha hor se nevyplácí, je třeba dávat velký pozor, co si člověk nese domů, vidět budoucnost někdy nebývá nic platné, ale zato zdánlivě obyčejné boty vůbec nemusejí být obyčejné a než se jeden naděje, taková nevinně vyhlížející starožitná petrolejka mu klidně může obrátit život úplně naruby.

Za zmínku určitě stojí, že za společné sborníky byly editorky odměněny cenou Ludvík. Již z výše uvedeného je zřejmé, že Jinosvěty by měly být tou pravou volbou.

Jinosvěty aneb (ne)skutečné příběhy; Rauschgoldová, Scarlett (ed.); Nakladatel: Československý fandom; Obálka: Linda Sigmundová; Redakce: Scarlett Rauschgoldová; Rok vydání: 2011; Počet stran: 488; Rozměr: 145 x 205; Provedení­: paperback; Cena: 299 Kč

Dalším počinem, který mě v listopadu zaujal, je nejnovější kniha Anny Šochové. Většinou totiž dám na radu svých přátel z nejrůznějších nakladatelství a právě Jana Jůzlová z Knižního klubu mě na tuto knihu navnadila, ačkoli kniha vyšla v nakladatelství Ikar. Posuďte sami: "Annu Šochovou nejspíš znáte, mnozí patrně i osobně. Právě jí u nás vyšla nová kniha Rozpusť vlasy, otevři bránu. Četla jsem ji a osobně protlačila k vydání, je to zajímavá kombinace vyloženě ultraženské literatury a magické fantasy." Anotace na obálce říká:

Kdo by neměl rád abiturientské srazy? Kolegyně se v severočeském Chomutově scházely pravidelně, jen Jarka je tu po jednadvaceti letech poprvé - vždycky je nejtěžší zmáčknout kliku zavřených dveří. Absolventky zdravotní školy, dnes už čtyřicátnice, nerozlučné kamarádky Jaroslava, Marta a Marcela, se po dlouhé době odloučení při této příležitosti opět sblíží. Mají sice rozdílná povolání, povahy i životní zkušenosti a mohlo by se zdát, že je pojí jen vzpomínky na školní léta. Avšak nyní se jejich další osudy začínají zvláštně proplétat a kolem nich se děje čím dál víc věcí popírajících jakoukoli logiku. Jaroslava totiž od mládí disponuje určitým druhem parapsychických schopností, jež mohou nejen pomáhat, ale také děsit. Svět Zde se začne prolínat se světem Tam...

Rozpusť vlasy, otevři bránu; Anna Šochová; Vyšlo: listopad 2011, Ikar; Redakce: Jaroslava Mlynářová, Květuše Hrachová, Martina Adlová; Obálka: Kateřina Stárková; Počet stran: 384; ISBN 978-80-249-1691-0; Cena 269 Kč

Kdo by neměl rád zábavu? Asi jsem osamocený, protože si již léta nechám utíkat oblíbené historky světoznámeho Jakuba Vandrovce.

Jakub Vandrovec, exorcista samouk mimořádných kvalit, bojuje proti duchům, přízraků, upírům, ďáblům, vodníkům, neandrtálcům, mimozemšťanům, komunistům a v neposlední řadě proti místní policii, která ho neustále stíhá za pálení samohonky, žije po mnoho let ve Starém Majdanu v katastru obce Vojslavice. Zájemci o jeho činy si vše podstatné mohou dohledat na jeho webu www.vandrovec.net.

Nakladatelství Laser-books právě vydalo jeho další neuvěřitelné příběhy v nejnovější sbírce autora A. Pilipiuka s neodolatelným názvem Homo špiritusus. No, uznejte sami, není i ta obálka výmluvná?

Anotace:

Šestá kniha příhod exorcisty-amatéra.
Církev násilím pokřtí pralidi z Dubinky. Unikne jen šaman, který se spojí se svým pohanským bohem a s pomocí svého vnuka hodlá zlikvidovat lidstvo. Jako obvykle má armagedonu zabránit Jakub Vandrovec. Knihu doplňují tři povídky, kde se čtenář kupříkladu dozví, co se stalo s Jakubem, když se konečně upil k smrti a odmítlo ho přijmout nebe i peklo.

Jedni mají Jakuba za opilce a výtržníka, jiní za hrdinu a spasitele, jisté je, že polská odpověď na klasické příběhy barbara Conana oplývá nezaměnitelným vtipem, který nenechá chladných snad žádného čtenáře. Šestá kniha povídkového cyklu sérii prozatím uzavírá, ale jistě ne na věčné časy. Andrzej Pilipiuk už pracuje na sedmé knize a v dohledné době se česky objeví i dotisky dnes už beznadějně vyprodaných svazků série. A samozřejmě i zcela nové knihy populárního autora!

Homo špiritusus; /Homo bimbrownikus/; Pilipiuk, Andrzej; Nakladatel: Laser-books; Překlad: Pavel Weigel; Obálka: Andrzej Łaski; Redakce: Tomáš Jirkovský, Helena Šebestová; Rok vydání: 2011; Počet stran: 312; Rozměr: 125 x 195; Provedení­: paperback; Cena: 269 Kč

Tímto krátký výčtem se pro dnešek loučím a nechám na kolezích, aby se zaměřili na další knihy, které je v listopadu zaujali. Jenom doufám, že se to tu nezvrhne ještě více v kult jistého pana Kulhánka ;-)

Přidat komentář