RECENZE: Frank Miller, Sin City 6 - Chlast, děvky a bouchačky

Článek od: Martin Stručovský - 15.11.2011

Už šestý svazek nazvaný prostě a jednoduše Chlast, děvky a bouchačky nám tentokrát nenabízí jeden ucelený příběh, nýbrž soubor jedenácti krátkých povídek s údernou pointou. Miller se v nich nezaměřuje na jednoho hrdinu, nýbrž na celou paletu, a soubor tak můžeme označit za jakýsi průřez spektrem jeho univerza. Potkat tu můžete Nancy, Marva, Dwighta McCarthyho, Miho, pány Shluba a Klumpa a další. Takže si všichni fanoušci Města hříchu dozajisté přijdou na své.

Stejně jako u předchozích dílů, i u tohoto vás jednoznačně strhne perfektní černobílá kresba evokující filmy noir a těžká atmosféra americké drsné školy, která doslova a do písmene jiskří z každé stránky, gesta a dialogu postav. Takže čtenáři, libující si v těchto literárních ingrediencích, si budou opět pomlaskávat.

Žádnou z povídek nemůžeme označit vyloženě za slabou – záleží čistě na subjektivním vnímání čtenáře. Pokud bych ale měl vyzdvihnout pár kousků, které dle mého názoru ční nad zbytkem, pak by to jednoznačně byly tyto:

Tichá noc – mlčící Marv kráčí zasněženým městem, dokud nevzleze do jakési budovy, kde zlikviduje bandu grázlů. Proč to dělá, vám přirozeně prozradit nemůžu, abych vás nepřipravil o pointu. Zde je navíc nutné vyzdvihnout kresbu, která na vás bude působit až magicky, zejména díky poletujícím sněhovým vločkám.

Tatínkova holčička –  když je mladý člověk zamilovaný, je ochoten pro svou dívku ochoten udělat cokoliv. Třeba i zabít. Jenže co když je všechno úplně jinak, než jak se na první pohled zdá a ve hře je ještě někdo třetí? Jeden z vrcholů této knihy.

Modroočka – Frank Miller se ve svém univerzu nezaměřuje pouze na chlapy. Naopak. Poskytuje mužským čtenářům pohled na krásné ženské hrdinky, které v jeho příbězích nevystupují primárně jako femme fatale, jako tomu je například v noirových filmech či literatuře. V Millerově podání se jedná o silné hrdinky, které jsou mužům dostatečně silnými konkurentkami. Stačí si vzpomenout na Miho, Nancy a další. A k nim můžeme zařadit i Modroočku (jedna z postav u níž Miller nepoužil pouze černobílou, ale sáhl k modré barvě). Ta se zprvu tváří nevinně, ale jak se ukáže, jedná se o nebezpečnou vražedkyni, která stráví noc s každou svou obětí. Tenhle příběh je vlastně o tom, jak se z ní stal profesionál a co proto musela všechno udělat. Opět je nutné zmínit údernou pointu na konci.

Nejméně si pak užijete příběh Náš zákazník, náš pán, který jste mohli vidět zadaptovaný coby „prolog“ v Rodriguezově snímku Sin City, v němž si zahrál hlavní roli Josh Hartnett.

Zajímavé u některých povídek je, že dotváří dějovou konstrukci k jiným dílům série viděnou z pohledu jiné postavy. Takže například v příběhu Prostě takovej normální sobotní večer sedí Marv v baru a pozoruje tančící Nancy, která najednou seskočí z pódia a obejme příchozího Hartigana. Zasvěcení vědí, že se jedná o „vsuvku“ dílu Ten žlutej parchant.

V rámci série tedy šestý svazek funguje dobře a zajisté potěší všechny fanoušky Millerova životního díla. Pokud patříte mezi ty, kteří se se Sin City ještě nesetkali, bude pro vás Chlast, děvky a bouchačky představovat naprosto ideální začátek. 

Nakladatel: Comics Centrum
Překlad: Václav Dort
Počet stran: 160
Cena: 399 Kč (hardback)/  199 Kč (paperback)

Recenzi napsal: Martin Stručovský

Přidat komentář