RECENZE: Paul Hoffman, Čtyři poslední věci

Článek od: Petr Simcik - 30.10.2011

Smrt, soud, nebe a peklo, to jsou čtyři poslední věci člověka. Tři jmenované vám obstará Thomas Cale. A nebe? Na to ve světě Thomase Cala není místo. 

Thomase Cala, alias Levou ruku boží,  jsme na konci posledního dílu opouštěli, kterak se zrazen svou milou vracel zpět do svého osobního pekla, svatyně vykupitelů, po boku vykupitele Bosca, který s ním má vlastní plány. Zabít? Mučit? Zohavit? Využít? Thomas Cale neví.

Od vydání prvního dílu už uplynul nějaký ten čas, a protože zřejmě sám autor “bestselleru” tušil, že Levá ruka boží nebyl zas tak dobrý román, aby si čtenář pamatoval dopodrobna postavy a předchozí děj, nachází se na začátku malé shrnutí, které mi připravilo nepříjemné překvapení. Je totiž napsané tak strašně, že jsem váhal, jestli číst dál, a kromě toho se týká pouze Cala, takže je prakticky k ničemu. Jestli je báseň, kterou shrnutí začíná, druhou nejhorší propagandistickou básní, jakou vykupitelé zplodili (což je v kapitole přiznáno), tak ta kapitola je nejhorší kapitolou knihy (což asi zamýšleno nebylo). Naštěstí se v druhé kapitole počáteční šok rozplynul a Paul Hoffman začal vyprávět, tak jak jsme zvyklí.

Thomas Cale má ve Čtyřech posledních věcech za úkol takovou maličkost, jako je zničit svět. Má k tomu nejlepší výchozí postavení, je totiž veřejně prohlášen za ztělesnění božího hněvu. Samozřejmě má konat po boku a za podpory vykupitele Bosca, který zapojením Cala do dění sleduje své vlastní zájmy chce se stát papežem. Cale se tak dostane do vedení jednotky jemu naprosto oddaných bojovníků, a protože jako boží posel není omezován pravidly, může vykročit ze zajeté a špatné taktiky, a dopřát vykupitelům vítězství. Nesmíme ale zapomenout i na ostatní postavy, Váhavého Henriho a Kleista, jejichž cesty se ihned na začátku rozejdou, a zatímco Henri zamíří za svým jediným přítelem, jestli tak lze bezcitného, maximálně nenávistného Thomase Cala nazvat, Kleist se vypraví do světa na vlastní pěst, což mu vynese mnoho šťastných, a ještě více nešťastných chvil.

Čtyři poslední věci se stylem příliš neliší od předchozí knihy, je to pořád dobrodružný příběh, který budete se zájmem číst a bavit se u něj. Samozřejmě jak získává Cale moc ovládat druhé, jednotlivé bojůvky se přesunou do větších rozměrů, a tak už se spíše než osobních soubojů dočkáte velkých bitev a zmnohonásobeného množství krve. To má své výhody i v tom, že je nutné detailněji popsat svět. Takže už si budete jistí, že jde opravdu o alternativní verzi Evropy a vykupitelé jsou mocnější alternativou křesťanské církve, zatímco antagonisté zastupují protestanty. Dokonce padne i pár zmínek o Čechách. Mnohem detailnější popis světa řadím k jednoznačným plusům v rámci série. Každopádně jsem ale pořád nepochopil, a asi nikdy nepochopím, proč je román označený jako postapokalyptický.

Upřímně, kdo mi v knize tak trochu vadil, je samotný Thomas Cale, který se z celkem sympatického zabijáka z prvního dílu změnil díky Boscovu povzbuzování v nenávistného, přehnaně sebevědomého, hulvátského zmetka, tedy někoho, kdo si bude jen těžko získávat čtenářovy sympatie. I když jde o knihu veskrze vážnou, nadějete se také dvou scén, které jako by vypadly z Pratchetta. Například národ Kleptů, který se zabývá okrádáním ostatních národů, na což má svérázná pravidla, jako by vypadl ze zeměplošského místopisu. Není to vysloveně dobře, nebo špatně, a teprve v dalším díle se ukáže, jestli měli Kleptové jinou funkci než natáhnout počet stran a zaměstnat besprizorního Kleista, z kterého se nám naopak začíná profilovat mstitel, ale zároveň klaďas.

Čtyři poslední věci jsou povinností pro ty, kterým se líbil první díl. Obsahuje jak vysloveně slabé, tak opravdu silné momenty hlavně v pasážích, kdy se dlouho připravované intriky buď rozpadnou v prach, anebo se bezezbytku zúročí a plán funguje jako dobře namazaný stroj. Paul Hoffman nejenže pokračuje v Calově příběhu a posouvá ho do globálních souvislostí, ale také rozehrává partii určenou pro další díl a nechává na posledních stránkách několik zajímavých želízek v ohni.

Čtyři poslední věci /The Last Four Things/
Hoffman, Paul
Nakladatel: Euromedia Group - Knižní klub
Překlad: Pavel Medek
Obálka: Peter Bergting
Redakce: Alena Jíchová, Martina Bekešová, David Dvořák
Rok vydání: 2011
Počet stran: 416
Rozměr: 130 x 205
Provedení­: hardback
Cena: 349 Kč

Komentáře

Na tak skvěle napsanou knihu. Plochá, zjevně nechápající vnitřní zrání Calovy osobnosti a dalších postav. Přípomíná spíš pokus o zápis do čtenářského deníku.

Přidat komentář