FILM: Siriusovy Filmové novinky 3

Článek od: Martin Stručovský - 17.10.2011

Thor 2 má potvrzeného režiséra!

Ano, je to tak. Kenneth Branagh, který Thora převedl na filmové plátno, dal bijcovi s kladivem vale a uvolnil režisérskou sesli. Na tu usedá a teď prosíme fanfáru….Patty Jenkins, která stojí za snímkem Zrůda. Premiéra je naplánována na 15. listopadu 2013. A o co ve filmu půjde? Ten se bude dál soustředit na hrdinovu cestu s Jane Esterovou, vztah s otcem a dění v Devíti říších. Z toho tedy vyplývá, že se vrátí nejen Chris Hemsworth, ale i Natalie Portman a sir Anthony Hopkins. A pokud jste si letos boha hromu oblíbili a nechcete čekat až do roku 2013, pak určitě vyhlížejte Avengers, o nichž píšu o několik řádků níž.

Martinův komentář:

Thora jsem považoval mezi letošními filmy za jednoho z největších outsiderů hlavně kvůli samotnému námětu a faktu, že režisér Kenneth Branagh, který je vynikající režisér, neměl prakticky žádné zkušenosti s akcí, které je v takovém filmu jako máku. Po odchodu z kina jsem ale byl moc, moc překvapený z toho, jak to všechno dokázal ukočírovat. Logicky jsem tedy doufal, že natočí i případnou dvojku. A ono ne. Snímek Zrůda jsem sice neviděl, ale myslím si, že Patty Jenkins bude dobrou náhradou (ve studiu Marvel mají na režiséry dobrý čuch), už jen kvůli faktu, že díky tomuhle filmu získala Charlize Theron Oscara. Takže teď nezbývá čekat na první fotky, kterých bude určitě víc než dost, protože nedočkaví fanoušci jsou dneska častějším výskytem než švábi.

Příval sci-fi kriminálek

Sci-fi žánr vládne filmovému průmyslu, z čehož máme samozřejmě radost. Každému fanouškovi se určitě líbí, že se může párkrát do roka přenést díky filmovému plátnu do nějakého fajn fiktivního světa. No a teď se objevily zmínky o dalších dvou, které se ponesou v odstínu krimi.

Crime of Century vznikne pod režisérským dohledem Dana Trachtenberga, kterého teď internet a hlavně filmová studia zbožňují kvůli jeho sedmiminutovém kraťasu Portal: No Escape. Jako první po režisérovi skočilo studium Universal a koupilo jeho poslední projekt. O filmu se přirozeně zatím nic moc neví, kromě toho, že to bude sci-fi, a pomáhat na svět tomuhle dílu bude scénárista Dan Kunka (12 kol) a producent Rychle a zběsile 5. Primární úkol tvůrců: Udělat „něco jako další Počátek“.

To Hyperdrive, který zaštítilo studium Universal zní zajímavěji. Film je popisován jako kombinace Pátého elementu a 48 hodin.  Bude se jednat o buddy komedii, jejímiž hrdiny budou tvrdý polda a geekoidní autor sci-fi románu, kteří budou pátrat po tajemném svědkovi vraždy. Scénář napsala nepříliš známá dvojka Morgan Jonson a David Daniels. Režisér se zatím hledá.

Martinův komentář:

U Universalu by sci-fi točil jen cvok. Studium se topí ve finančních problémech, kvůli kterému odstřelili nejeden projekt. U nás mají hodně velký vroubek za zrušení projektu V Horách šílenství. Ale můžou příjemně překvapit.

To Paramount je osvědčená značka a námět Hyperdrive zní taky slibně, ačkoliv mi to docela připomíná seriál Castle šmrncnutý sci-fi.

World War Z má problémy

V Maďarsku právě probíhá natáčení zombieárny Světová válka Z, podle světového bestselleru, který vyšel i u nás. V hlavní roli Brad Pitt, režie Marc Forster (naposledy bondovka Quantum of Solace). A právě tento týden vyšlo najevo, že film má docela slušné problémy. Tvůrci nejenže překročili rozpočet, ale přetáhli i plánovanou délku natáčení. To by bylo ještě to nejmenší zlo, kdyby do skladu rekvizit v Budapešti nevnikla protiteroristická jednotka a nezabavila tam 85 plně funkčních samopalů. Ano čtete správně – místo rekvizit pravé bouchačky. Což je vážný problém, protože něco takého je v Maďarsku pokládáno za zločin, který nemá daleko k terorismu. Právě probíhá vyšetřování, po kterém by měli být všichni moudřejší. Každopádně bylo ohromné štěstí, že nikdo nepřišel k úhoně, protože použití pravých zbraní na place mohlo skončit velkým neštěstím.

Dreddovy potíže

A s problémy se potýká i nová verze komiksové adaptace Soudce Dredd. Režisér Pete Travis dodělal film a odevzdal ho ve studiu, které ho nakoplo do jisté partie těla, protože s jeho prací nebylo spokojeno. Výsledek: přetáčky, dotáčky a úplně nový střih, který vznikne pod dohledem scénáristy Alexe Garlanda. Ve vzduchu tedy visí tři otázky: Jakou kvalitu bude mít film, v němž má Karl Urban kosit zločinecké šmejdy z motorkářského gangu? Jakou kvalitu bude mít film s motorkářským gangem, kterému šéfuje Lena Headey. A bude film lepší nebo horší než ten, který vznikl v 90. letech, v němž hrál Silvestr Stallone? To se dozvíme už 21. září 2012.

Teaser ke Mstitelům

Mstitelé, jak pokřtil český distributor Avengers, jsou jedním z nejočekávanějších snímků příštího roku. V něm se konečně před kamerou sejdou Iron Man, Hulk, Captain America, Thor, Nick Fury, Hawkey a Black Widow pod vedením Josse Whedona, kteří vytáhnou proti Lokimu, tedy záporákovi se kterým má nejvíce zkušeností Thor. Po velkém množství fotek se tento týden objevil konečně teaser. A co si o něm myslím?

Martinův komentář:

Po prvním puštění teaseru si budete myslet, že koukáte na něco, co má být dalším dílem Transformers (ovšem s tím rozdílem, že akční scény točil někdo, kdo by se měl k Michaelovi Bayovi dívat přes rameno, aby věděl, jak má vypadat pořádná akce) a Iron Mana, protože Robert Downey jako Tony Stark na sebe prostě poutá moc pozornosti. Jenže s tímhle stanoviskem jsem se nespokojil. Takže jsem se na něj podíval ještě párkrát, teaser mě konečně dostal, takže jsem si mohl říct: Jo, to je ono!

Jasně, akční scény budou potřebovat ještě vypilovat, ale chemie mezi postavami funguje bez problémů a to je nejdůležitější. Nejsem sice Whedonův skalní fanoušek, na rozdíl od jiného člena naší redakce (Že jo, Slayere?), ale řekl bych, že životní šanci, kterou dostal, využije na sto procent. Navíc pokud tvůrci čerpali z Millarových Ultimates, čeká nás příští rok filmový nářez.

Tak to je pro dnešek všechno. Doufám, že vám tyto novinky poskytly další informace a že si nás nezapomenete naladit opět za týden.

Komentáře

Tak to jsem nepochopil... na co měli u natáčení Z funkční zbraně? ...

BTW: Kdo je ta děvčica v černým v traileru na Avengers? (např v 1:13)

Známkou dobrého štábu je, že se admirál o bitvě dozví až ve chvíli, kdy jí štáb vyhrál.

Přidat komentář