FILM: Kinovýhled - říjen 2011

Článek od: Martin Stručovský - 29.09.2011

Léto, tedy období, kdy zažívají kina největší žně, už máme dávno za sebou. To ale neznamená, že by nám neměla přítmí sálů, osvětlená promítačkami, co nabídnout. V měsíci říjnu nás toho sice tolik, co se fantastického žánru nečeká, ale i tak byste určitě následující filmy neměly minout.

Dream House

Herec Daniel Craig, kterého známe všichni jako britského agenta Jamese Bonda, má letos opravdu na pilno. Nejdřív jsme ho mohli vidět v letním propadáku Kovbojové a vetřelci, kde hrál po boku Harrisona Forda. Na konci roku ho uvidíme jako novináře Mikaela Blomkvista v bestllerové adaptaci Muži, kteří nenávidí ženy, kterou točí David Fincher. Než se tak ale stane, navštívíme v jeho společnosti Dream House, což je i název snímku, v němž hraje po boku krásek jako Naomi Watts nebo Rachel Weisz.

Oficiální text distributora praví:

Úspěšný vydavatel Will Atenton (Daniel Craig) skončí s prací v New Yorku, aby se společně se svou ženou Libby (Rachel Weisz) a svými dvěma dcerami přestěhoval do klidného městečka v Nové Anglii. Zatímco se ve svém novém životě zabydlují, zjišťují, že jejich dokonalý domov byl dějištěm vraždy matky a jejích dětí. Celé město je přesvědčeno, že zemřeli rukou svého manžela a otce, který celý incident přežil. Když se Will pustí do pátrání o podrobnostech celé tragédie, zavede ho jediná stopa k Ann Patersonové (Naomi Watts), sousedce, která měla k zavražděné rodině velice blízký vztah. Jak Will s Ann společně skládají dohromady hrůznou skládačku událostí, zjišťují, že příběh posledního člověka, který opustil Willův vysněný dům je děsivý právě tak, jako příběh toho, kdo do něj vstoupil po něm. 

Martinův komentář:

O pořádný horor člověk dneska už v kině pomalu nezakopne, takže je důvod k radosti, když se v něm nějaký objeví. Dream House sice nevypadá podle spoilerujícího traileru nikterak originálně, ale mohli bychom se u něj příjemně bát. Navíc trojce hlavních představitelů patří k tomu nejlepšímu, co může dnešní Hollywood nabídnout. A v kombinaci s režisérem Jimem Sheridanem, který má na svém kontě takové fláky jako Boxer nebo Ve jménu otce, by to mohlo fungovat a mohli bychom být příjemně překvapeni.

  • V kinech ČR od 6.10.2011, distribuce EEAP Film Distr.
  • V kinech SR od 6.10.2011, distribuce EEAP Film Distr.

Arthur a souboj dvou světů

Luc Beson je režisérská legenda. A pokud o tom nevíte, tak si koukejte doplnit vzdělání o takové klasické fláky jako Leon nebo Pátý element. Kromě toho vyprodukoval takové kousky jako Kurýr či 96 hodin (opět doporučujeme sehnat, pokud jste neviděli!) Proto nás vyloženě štve, když utápí svůj talent u takových slátanin jako je snímek Arthur a souboj dvou světů.

Oficiální text distributora praví:

Zatím mlčí jako hrob.

Martinův komentář:

Mistrovi se letos moc nedaří. Sice vyprodukoval akční Colombianu, která se ovšem podle prvních komentářů na csfd s kvalitami 96 hodin měřit nemůže. A hádám, že ani po režijní stránce to nebude lepší. Nemám sice nic proti filmům pro děti, ale sakra, chlape, už by ses měl sebrat a natočit zase nějakou pecku!

  • V kinech ČR 10.11.2011, distribuce Bioscop

Tři mušketýři

A už jsou tu zase. Tři, vlastně čtyři slavní bijci, které stvořil spisovatel Alexandre Dumas, mají tolik filmových adaptací, že by je nemělo smysl počítat. Starší čtenáři našeho webu budou mít pravděpodobně v paměti slavnou verzi, v níž hrál Michael York, ti mladší budou pak nejspíše vyznavači verze z roku 1993, kterou vyprodukovalo studio Disney. V té nejnovější se můžete těšit na herce jako Christop Walt (Landa z Hanebných panchartů) nebo Mads Mikkelsen (Cifra z bondovky Casino Royal).

(Před samotnou premiérou pro vás máme připravený text Ivo Fencla, který nám připomene Dumasovu předlohu; pozn. redakce)

Oficiální text distributora praví:

Nové moderní zpracování nadčasového románu Alexandra Dumase TŘI MUŠKETÝŘI natočené ve 3D slibuje skvělou podívanou. Akčně pojatý velkofilm plný propracovaných scén je již nyní přirovnávám k nebývale úspěšným Pirátům z Karibiku. Roli D'Artagnana ztvárnil mladičký Logan Lerman, v dalších rolích uvidíme hvězdy stříbrného plátna jako Millu Jovovich (Milady de Winter), Orlanda Blooma (vévoda z Buckinghamu)...

Martinův komentář:

Tento film je jednoznačným důkazem toho, jak je Továrna na sny v háji, co se nápadů týče. Opravdu si musím ťukat na čelo, když chce někdo udělat novou verzi tolikrát zfilmovaného díla. Zvlášť v případě režiséra Paula WS. Andersona, jehož jméno taky nebudí přílišnou jistotu kvality. Ťukat na čelo jsem si ale přestal v okamžiku, kdy světlo světa spatřil první trailer. Ten naznačil, že rejža mušketýry zmodernizoval a rozhodl se je mnohem víc zpřístupnit dnešnímu náctiletému divákovi, u něhož jsou populární zejména videoherní střílečky a komiksy. Je nám jasné, že od filmu nebudeme moct čekat žádnou úžasnou romantickou záležitost plnou psychologických postav věrnou předloze, ale spíše zběsilou jízdu, plnou akčních scén. Což nemusí být vůbec od věci, pokud to bude dobře natočené a nebudeme v kině trpět jako na pranýři.

  • V kinech ČR od 20.10.2011, distribuce H.C.E.
  • V kinech SR, od 20.10.2011, distribuce Forum Film SK

Nákaza

Režisér Steven Soderbergh prostě nikdy nezklame a navíc jako jeden z mála dokáže jednou natočit film dotýkající se problémů společnosti (Erin Brockovich) a podruhé zase snímek, u něhož se skvěle pobavíme (Dannyho parťáci). Nákaza bude patřit do té první skupiny. A už jenom kvůli tomu špičkovému obsazení (namátkou Matt Damon, Kate Winslet, Jude Law) určitě stojí za návštěvu kina.

Oficiální text distributora praví:

Film „Nákaza“ sleduje rychlé šíření smrtícího vzduchem přenosného viru, který nemocné zabíjí během několika dnů. S rychlým šířením epidemie se lékaři po celém světe snaží najít lék a minimalizovat paniku, která se šíří ještě rychleji, než samotný virus. Cestující na letišti se dotkne salátové místy v letištním baru předtím, než podá kreditní kartu číšníkovi. Obchodní jednání začne podáváním rukou. Muž zakašle v plném autobusu. Jeden kontakt. Jeden okamžik. A smrtelný virus se přenese. V americkém Centru pro kontrolu a prevenci nemocí dochází k mobilizaci všech výzkumných pracovníků, kteří se snaží rozluštit kód unikátního patogenu, který neustále dále mutuje. Jak postupně narůstá počet mrtvých a lidé se v kolabující společnosti snaží ochránit sebe samotné a své nejbližší, jeden aktivista a blogger (Jude Law) začne tvrdit, že veřejnost nedostává pravdivé informace o skutečném dění, čímž vyvolá epidemii paranoie a strachu stejně nakažlivou jako původní virus. Obyčejní lidé se zároveň snaží přežít ve společnosti, která se prakticky zhroutila.

Martinův komentář:

Se Stevenem Soderberghem to jednu dobu vypadalo pěkně nahnutě. Vyhrožoval totiž, že přestane točit, což naštěstí nedodržel a v říjnu nám naservíruje svůj nejnovější film nazvaný Nákaza. Text distributora a atmosférický trailer mi evokuje některé knihy od Stevena Kinga a námět taky nezní nikterak světoborně,  ale já věřím, že film určitě překvapí, protože jméno režiséra bylo vždycky zárukou vysoké kvality. Na druhé straně je ale otázkou, jak film povede u diváků? Je obsazení a námět zárukou vysoké návštěvnosti?

  • V kinech ČR 20.10.2011, distribuce Warner
  • V kinech SR 20.10.2011, distribuce Continental

Paranormal Activity 3

Tahle série ukázala, že za málo peněz může být hodně muziky. Stačí k tomu ochotníci, kteří budou řvát strachy v uzavřené místnosti, zatímco je u toho natáčí kamera. Plus jeden Steven Spielberg, za kterým se zasekly dveře jeho kanceláře a neotevřely se, dokud první díl série nedosledoval do konce.

Oficiální text distributora praví:

I kvůli maximálnímu požitku z filmu zůstává jeho příběh úzkostlivě střežen. Prozradit lze snad jen to, že v něm znovu vystupují hrdinky předchozích dvou dílů, paranormálními aktivitami pronásledované sestry Katie a Kristi, s nimiž se vrátíme ke kořenům zla, do časů jejich dětství, kdy se rády vzájemně strašily a hrály si na vyvolávání duchů, až se jim to jako bumerang začalo vracet. Připravte se na intenzivní filmový zážitek, který nenechá nikoho chladným. Snad kromě hrdinů filmu, kteří se s paranormálními aktivitami setkají na vlastní kůži. Vy ostatní toto setkání možná přežijete. 

Martinův komentář:

Cože? Už třetí díl? Už u prvního, který jsem viděl na střední škole, jsem nehorázně trpěl a nechápal jsem, jak se u toho může někdo bát. Další díl jsem neviděl, ale pokud je stejný jako ten první, pak se mu vyhněte obloukem. Pravděpodobně totiž hrozí, že byste umřeli dřív nudou než strachem.

  • V kinech ČR 20.10.2011, distribuce Bontonfilm
  • V kinech SR 20.10.2011, distribuce Tatrafilm

Tintinova dobrodružství

To nejlepší na konec, říkává se a tentokrát to platí trojnásob. Bouchněte šampaňské, do filmového ringu se vrací nekorunovaný filmový král – „strýček“ Steven Spielberg, aby nám ukázal, že ještě nepatří do starého železa ani domova důchodců. K tomu si vybral slavnou postavu evropského komiksu Tintina, který už v trailerech připomíná slavnou filmovou ikonu – Indianu Jonese.

Oficiální text distributora praví:

Paramount Pictures a Columbia Pictures představují film ve formátu 3D motion capture „Tintinovo dobrodružství: Tajemství jednorožce“ v režii Stevena Spielberga, ve kterém se představí Jamie Bell jako Tintin, neohrožený mladý reportér, jehož neúnavné hledání dobrého příběhu ho dovede do světa velkého dobrodružství a Daniel Craig jako zločinec Red Rackham. Film, který je natočen podle série knih Tintinova dobrodružství od autora jménem Hergé, produkují Steven Spielberg, Peter Jackson a Kathleen Kennedy. 

Martinův komentář:

Stevena Spielberga žeru a ať si kdo chce co chce říká, čtvrtý Indiana Jones byl parádní. Jenže pak Spielberg zalezl do kouta a zdálo se, že už tam zůstane. Naštěstí se ale po takřka tříleté pauze vrací s novým filmem. Jeho prostřednictvím si plní jeden ze svých snů a spolu s producentem Peterem Jacksonem nám představí Tintina, natočeného na motivy prvních tří dílů slavného belgického komiksu. Podle trailerů se bude jednat o parádní retro dobrodružství na které jen tak nezapomene. Kvalitu pak slibuje i Stefen Moffat, který se podílel na scénáři a na svém kontě má Doctora Who nebo reinkarnaci loňského Sherlocka.  I kvalitní obsazení vypadá zatraceně skvěle a způsobuje mi lehké mrazení v zádech, které naznačuje, že tenhle film bude nářez. Na druhé straně mi to ale trochu kazí 3D formát bez něhož se už dneska prakticky žádný film nepodrbe na hlavě. Věřím však, že Spielberg nezklame a obavy zahodíme za hlavu v okamžiku, kdy spatříme první scénu. Mimochodem, za dabing by zasloužil český distributor zavřít do hořícího kina.

  • V kinech ČR 27.10.2011, distributor Falcon
  • V kinech SR 03.11.2011, distributor ITAFilm

Komentáře

Craiga mám čím dál radši a Dream Home vypadá zajímavě.

Na Tintina se těším a český dabing budeme muset přežít, neboť se na to chystám s dětmi... budu si tiše představovat to hořící kino, když tvrdíš, že je to tak hrozné :-DD

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář