SOUTĚŽ: Velice pozdní vyhlášení vítěze soutěže o NSO 2

Článek od: Jan Pechanec - 20.08.2011

Všem 17 hlasujícím se omlouváme za téměř půl roční prodlevu ve vyhlášení výsledků o antologii New Space Opera 2. Vítězem a šťastným vylosovaným se stal pan M. Jurek z Prahy. Jako omluvu jsme k antologii přibalili jednu starší klasiku.

Své odpovědi na soutěžní otázky jste mohli zasílat do neděle 13. března 2011 do 21:00 na dobře známý e-mail: sarden@pagiserver.cz.

Soutěžní otázky a odpovědi:

  1. Začneme těžší otázkou: Kolik cen Hugo obdržel Gardner Dozois v kategoriích editor?
    Celkem 15x - viz třeba zde.
  2. Kolik autorů celkem přispělo do dvou v ČR vydaných antologií NSO?
    Celkem 37 - viz zde a zde.
  3. Kdy byla antologie New Space Opera poprvé vydána v zahraničí?
    2007
  4. Definujte svými slovy subžánr New Space Opera.
    Odpovědi níže:
  • obrozená, znovuzrozená, zachovala si mezihvězdné měřítko a velkolepost tradiční space opery, ovšem je vědecky rigoróznější a ambicióznější ve svém záběru, nové příběhy o vesmíru a jeho zázracích (žádné z publikovaných děl není starší více než dva roky), nová space opera už není zdaleka tak jásavá a opěvující lidství a lidstvo, ale má množství temných, někdy až cynických podtónů
  • New space opera je znovuobjevením space opery - mezihvězdného dobrodružství, zkoumání exotických mimozemských ras a kosmických jevů. Narozdíl od ní ale mívá pevnější vědecký základ, je méně rozmáchlá a bývá mnohem temnější s odlidštěnými postavami.
  • Je to subžánr sci-fi odehrávající se převážně ve vesmíru, plný romantických příběhů a hrdinů, striktně dodržující role-play pravidlo.
  • Space opera je žánr líčící romantická dobrodružství odehrávající se v hlubokém vesmíru. New space opera vychází z původního žánru, ale oprošťuje se od zavedených klišé, je věděčtější, více se stylem a propracovaností blíží beletrii (je méně tzv. braková :)
  • Epické, velkolepé vesmírné dobrodružství.
  • obrozená space opera, tedy žánr dobrodružných příběhů odehrávajících se ve vesmíru, tentokrát ale ne tak pulpové a často se snahou o větší literárno
  • Následovník klasické space opery, ze které si bere prvky jako dobrodružství, mezihvězdné bitvy a vesmírné cestování a míchá je s novými technickými poznatky a moderním stylem psaní.
  • dobrodružná literatura z vesmíru, která se vyvinula v něco více literárnějšího, ale přesto zábavného
  • Je to rozšíření původních technicko-dobrodružných románu odehrávajících se v kosmu o problematiku "současného" světa. Technická stránka už není dominantní, ale spíše prostředím ve kterém se příběhy odehrávají.
  • vědeckofantastické příběhy z vesmíru, kde hraje hlavní roli čtivost, ale také literárno
  • New Space Opera je subžánr navazují na klasickou space operu, kterou však obohacuje o současné vědecké poznatky a teorie, klasická vesmírná dobrodružství se tu více prolínají se silně vědeckou hard sience-fiction.
  • Vzrušující výlety do cizích světů, uchvacující dobrodružství na vzdálených planetách, nebezpečné setkání s tajemnými bytostmi, prudkých bojů o život a svobodu - nová space opera - používá všechny základy staré space operу, ale k tomu přidává všichni moderní prvky složitého současného života. Nedávné pokroky ve vědě jsou umístěny na detailní epické plátno, plné dobrodružství, kde se dramatické osudy prokreslených postav ne méně důležitá, než rozsáhlé dekorace.
  • Jules Verne situovaný svými příběhy do vesmírného prostoru. Vše je dokonale logické, funkční, reálné a uvěřitelné, založené na stávajících poznatcích fyziky s pouze drobnými "bonusy" jako jsou například mimozemské civilizace či cestování v čase.
  • Vesmír na dosah ruky.
  • Vesmírná dobrudružství na nočním stolku.
  • Zábavná a dobrodružná technologická sci-fi, v níž je zakomponováno i vědecké poznání. Romantické dobrodružství odehrávající se v kosmu a vyprávěné ve velkém stylu. A to, že je new - neznamená, že je nová, ale spíš obnovená, znovuzrozená - prostě, že se tento typ sci-fi příběhů zase píše.
  • Příběhy z vesmíru, plné dobrodružství a akce, přesto však na úrovni.

Anotace:

New Space Opera 2 - to je devatenáct nových a u nás dosud nevydaných příběhů, které znovu přinášejí barvitá dobrodružství z dalekého i blízkého vesmíru. Opět jde o povídky, jež tvoří samotné jádro žánru science fiction a jistě nezklamou žádného z jeho příznivců. Kdo by si ostatně nechal ujít dramatické výpravy do dosud neprozkoumaných oblastí, v nichž se krása pojí s všudypřítomným nebezpečím a jediná chyba vás může stát to nejcennější - život. Nouze nebude ani o setkání s mimozemskými druhy a opomenout nelze ani vesmírné bitvy, záhadné artefakty a řadu dalších atraktivních motivů, bez nichž by se správná space opera jednoduše neobešla.
Proslulá editorská dvojice Gardner Dozois a Jonathan Strahan skvělým způsobem navázala na úspěch antologie New Space Opera a stejně jako u předchozího svazku, si i tentokrát po zásluze odnesla prestižní ocenění Locus pro nejlepší antologii daného ročníku. Na stránkách této knihy se navíc neobjevuje žádný z přispěvatelů předchozího výběru, naopak jde o zcela novou skupinu spisovatelů, ačkoli jejich věhlas ani kvalita odvedené práce není o nic menší, což ostatně dokazuje i cena Hugo, nejvyšší žánrové ocenění, pro jednu ze zde publikovaných prací.

Přidat komentář