FILM: Captain America: První Avenger

Článek od: Tomáš Apeltauer - 17.08.2011

Kapitán Amerika je jednou z nejznámějších postav amerického komiksového nakladatelství Marvel. Poprvé se objevil na počátku 40. let, pod taktovkou autorů Joe Simona a Jacka Kirbyho. Po válce zaznamenal výrazný útlum a až v roce 1964 se Marvel rozhodl Kapitána Ameriku opět povolat do akce v komiksové sérii Avengers. Na plátnech kin se série neobjevuje poprvé, zmiňme například film Kapitán Amerika z roku 1990 v produkci bývalé Jugoslávie. Je vám asi jasné, že to nebyl kdovíjaký hit. Nyní tedy přichází do kin nové a originální zpracování příběhu slavného superhrdiny s hvězdou na hrudi.

Když se podíváme na zápletku, shledáme, že se scénáristé Christopher Markus a Stephen McFeely nevydali cestou žádných extrémních úprav, a zachovali základní koncept známé dějové linie. Film totiž celkově sází spíše na originalitu detailů a zpracování, což mu ve výsledku dává zcela jedinečný nádech a atmosféru. Prostředí je situováno do čtyřicátých let minulého století, čehož filmaři náležitě využili. Snímek vás zlehka krůček po krůčku do té doby vtahuje, až si najednou uvědomíte, že se ocitáte uprostřed scén jako například klasické mafiánské přestřelky. Dobové kulisy fungují na výbornou, nechybí výrazná červená rtěnka na rtech, nekonečně dlouhé řasy a vlnité účesy. Z každého druhého rohu vám strýček Sam s neochvějnou jistotou tvrdí, že potřebuje právě vás. Je to zkrátka pestrý svět, což je navíc umocněno vlivem marvelovské fantazie, která je zde velmi výrazně zastoupená. Dohromady tento mix tvoří ojedinělý pohled na život během druhé světové války.

Režisér Joe Johnson nehodlal zřejmě ponechat nic náhodě, a tak se rozhodl obsadit do role hlavního hrdiny charismatického Chrise Evanse, který už má na svědomí jednu komiksovou postavu od Marvelu, konkrétně Human Torche ve filmu Fantastická čtyřka (2005). Chris nyní hraje postavu idealistického mladíka jménem Steve Rogers, který si jde neochvějně za svým snem. Už od začátku mu na té cestě držíte palce, protože tenhle otloukánek není rozhodně žádné pako, jak už to tak v některých superhrdinských filmech bývá, ale chytrý a vnímavý kluk. Po svém boku pak bude mít krásnou agentku Peggy. Pouto mezi těmi dvěma je jasné hned na první pohled, přesto se film drží zpět a romance se zde vyskytuje jen minimálně.

Když už je řeč o hereckých výkonech, je třeba zmínit úhlavního nepřítele Kapitána Ameriky, jímž není samozřejmě nikdo jiný než slavný Red Skull, do první poloviny filmu ještě s lidskou tváří známé hvězdy Huga Weavinga. Nacistická uniforma Hugovi celkem sluší a během scén, kdy ještě nepostrádá většinu svých mimických svalů, hraje postavu pološíleného, despotického, maniakálního zabijáka na jedničku. Předvádí velmi podobný styl, který jsme u něj už mohli spatřit například v Matrixu. Film je docela hvězdně obsazený, nerad bych také zapomněl na Tommyho Lee Jonese v roli plukovníka Phillipse. Jeho postava není sice pro děj nikterak zásadní, ale její trefné připomínky a humor vám utkví v paměti.

Snímek se nebere nijak obzvlášť vážně. Tak trochu paroduje despotické vůdce, ryze kladné hrdiny i bezmyšlenkovité plnění rozkazů a stíhá nás přitom ještě bavit suchými hláškami spolu se solidně zpracovanou akcí. Celkový dojem jen podtrhuje příhodný hudební doprovod. Není to sice Iron Man, jehož scény s písní od kapely Black Sabbath jsou nezapomenutelné, ovšem Captain America: První Avenger má své vlastní kouzlo, svou vlastní unikátní atmosféru. Je to film, který vzali filmaři opravdu svědomitě do rukou a nepředkládají nám nic polovičatého. Když se podívám na ostatní snímky z marvelovského univerza, troufnu si tvrdit, že Captain America: První Avenger mezi nimi vynikne. Jedná se o moderní a pečlivé zpracování skvělého příběhu, které rozhodně nezapadne mezi nudné a nezajímavé kusy. A o tom přeci sní každý superhrdina, no ne?

Captain America: První Avenger /Captain America: The First Avenger/
USA, 2011, 125 min.
Režie: Joe Johnston
Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Chris Evans, Tommy Lee Jones, Hugo Weaving, Hayley Atwell, Stanley Tucci
V kinech od 4. 8. 2011

Komentáře

Je známá věc, že co člověk, to názor. Např. z Wolverine - Origins jsem byla hodně nadšená a přitom jsem si přečetla názory, které tenhle film zadupaly hluboko do země (možná až do středu Země...)

Po první recenzi, kterou jsem přečetla na Captain Amerika (a nebyla rozhodn kladná) jsem si řekla: "hm, tak tohle fakt vidět nepotřebuju" a teď po tvojí recenzi... no nic, nezbyde mi nic jiného, než jít do kina (případně počkat na DVD) a udělat si ten názor vlastní a pak se zařadit do příslušného tábora...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

... mě velice příjemně překvapil a přirovnal bych ho co do kvality k Hellboyovi. Zábava, city, čest a nezbytný US patos. Skvělá kombinace a po Thorovi a CA se těším na Avengers ;-)

No tak vida, to vypadá, že by to mohlo být koukatelné i pro mě, protože na Hellboye se ráda kouknu i teď, pokud to někde dávají, neboť se mi líbí (tedy jako ten film, ne přímo on... jsem sice divná, ale tolik zase ne:-) A hlavně se samonevzněcuju, tak co by se mnou dělal, že...)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář