REPORTÁŽ: Festival Fantazie 2011

Článek od: Lament - 18.07.2011

Moc se netěšte, letos si z FF pamatuju jen málo. Jen takové záblesky. A co jsem dělala po nocích, toho si nejsem už vůbec vědoma. A věřím, že ostatní návštěvníci jsou na tom podobně. Nevím, proč mi přichází na mysl 2. sezóna True Blood. Nebyla letos na FF taky nějaká bakchantka?Pro zajímavost jsem reportáž obohatila o tweety. Když si je člověk prochází, vůbec si neudělá představu, co je to FF. Podle nich se zdá, že je to akce veverek na tripu.

Těsně než vyrážíme, spustí se apokalypsa. Proudy vody bičují zemi a Mort při řízení nic nevidí. Na druhou stranu si pro nás tentokrát osud nepřipravil žádné matoucí či falešné objížďky, a tak jsme za dvě hoďky v Chotěboři. Konečně.

Je kosa. A nestíháme žádný program. Tolik lidí, na které jsme se tak dlouho těšili!

  • 'uz bude registrace?' 'ne' 'ale nam uz dochazi chlast!' #FFko

  • "Ty si můj dlouhý klacek," PetrSF Tillionovi na otvíraní línie. #FFko

  • Prestante chlastat a pridte zahájit seriescon. #ffko

  • "Ráno býva premietanie alebo Antrey." #FFko

PÁTEK 1.7.

Začínám velmi zprudka s typickým conovým rozvrhem. Vstávám někdy kolem 10 hodiny a dávám si snídaňový balíček. Pomalu se probírám a jdu se s Benem mrknout na Vrzku a její Neofani, seznamte se! Je to seznamování formou hry a neofani pak musí ještě vypátrat známé fany, které si vylosovali. Myslím, že je to správná cesta, jak je dostat mezi lidi, co se navzájem znají.

Mám takové tušení, že pak mohl následovat oběd u číňanů a večer Pantáta 2, skvělá a humorná hra Cimrmanbandu. Tentokrát máme opět (jako u Pantáty 1) tu čest, že jsme první publikum, a ještě se na nás vychytávají chybky. Kromě záměrného humoru si taky díky tomu užíváme humor nechtěný, jako když se rozbije opona a podobně.

A co může být lepšího na zakončení oficiálního programu než Dr. Horrible´s Sing-Along Blog, kde si zazpíváme. Ano, už zase.

SOBOTA 2.7.

  • Rozhovor o am. žabě: Spock: Umis si představit, že ti děti lezou ze zad? A víš, odkud lezou normálně? #FFko

  • Ufolnete se prosim je nejlepsi #FFko porad za poslednich par let. Bravo, @draculka!

  • Lampion stesti se zasekl o elektricke vedeni, pristal na korbe nakladaku ale nakonec se vznesl. #WIN #FFko

Sobota už je naprosto typická. Proč začínat kolem poledne snídaní? Lepší je rovnou jít na oběd. Skvělá na tomto rozvrhu je skutečnost, že pak nemá fan/faní mnoho hodin hlad, a může poctivě navštěvovat program. Ehm… Proč jsem byla až večer na Portym a děsivé přednášce Proč se mi líbí Namuras? (Ještěže jste neviděli, jak tam trpěl nevinný růžový plyšový méďa.) To opravdu nevím, ale patrně za to mohl můj milovaný šéfredaktor Pechy, se kterým jsem jistě strávila nějakou tu chvíli. Ale ještě později jsem si nenechala ujít Portyho vs. rozsypaný čaj (čti Japonsko), kde se pokoušel terapeuticky vymluvit ze svých pracovních zkušeností. Keksík s příchutí sladkého banánu a úhoře jsem raději neochutnala.

V noci se nám jaksi nechce spát, tak se rozhodneme, že si na chodbě Smetanky ještě vypijeme Mortovu medovinu. Je ze Slovenska, takže horká. Je úžasná. Jakmile se napijete, chcete si sliznici vykartáčovat rejžákem. Představte si to nejhořčí, co jste kdy ochutnali, a vynásobte to asi 1000x. A to je naše medovina. Tak chutná peklo...

NEDĚLE 3.7.

  • "Dnes je vylučovací deň. Vonku chčije a v programu je hovno." Tillion, ladies and gentleman. #FFko

  • Vasek si spletl terminy a usporadal Special v lete. #FuckingWeather #FFko

  • Lingvistické okienko pre slovenských conovníkov - bramboráčky sú veľmi malé zemiakové placky. #FFko

  • "Ja by som tie shipy neodmocňoval," Porty na UFOlnite sa, prosím. #FFko

A sobotní rozvrh se úspěšně opakuje. Začni obědem, poflakuj se s kamarády a známými a odpoledne si zajdi na program. Říkala jsem odpoledne? No dobrá, pozdě odpoledne na Draugwen a Nathana Filliona. To jsem se ale dozvěděla věci…

Po laserové operaci očí, co jsem prodělala na začátku roku, jsem si splnila sen, a koupila si barevné kontaktní čočky – white zombie. A hned jsme měli novou hračku. Ben mě vodil se zavřenýma očima k lidem, o kterých jsme věděli, že sledují Games of Thrones. On vždycky řekl: „Winter Is Coming…“ a já jsem otevřela oči, popřípadě u toho zachrčela. Měli jsme velký úspěch.

PONDĚLÍ 4.7.

  • Este stale vsetci spia. Holt, toto je asi zivot cloveka, ktory siel spat pred jedenastou. #FFko

Pozor, v pondělí nastala prekérní situace – bylo třeba stihnout na 13 hodin epizodu Buffy Once More With Feeling. Ano, už zase. Stihla jsem to těsně. Škoda, že mě bolelo v krku, a moc jsem si nezazpívala, ale i tak, kdo mě čtete pravidelně, víte, že bez muzikálové epizody Buffy to prostě nejde.

Pak jsem si poslechla příjemné vyprávění Praotce trekkieho o Začátcích Star Treku u nás a úspěšně projela zbytek přednášek, které by mě ten den zajímaly. Znáte to. Napřed potkáte tamtoho, pár hodinek se zdržíte s tímhle, pak s támhletou… a už je tu večer a povinnost se bavit úplně jinak.

V noci jsme se vypravili za koulí. Byla to taková maličká rekonstrukce výpravy, která se uskutečnila na FF 2009. Tentokrát nám však chyběla Galbovka, Namuras a určitě ještě někdo. Zato byl přítomen Maruxs, Fridex i Božek. A traktor tam opět stál! Jen koule byla pryč, i jezírko. Ale řekli jsme si, že tam stejně musíme chodit, aby majitelé domu věděli, že nás neodradí tím, že nám kouli vezmou.

  • Koule uz neni! A jezirko zmizelo! #FFko

ÚTERÝ 5.7.

  • V 18:15 bude mit @Deus_cz na louce u KDcka svou osobni utocnou perut, prijdte vytvorit logo FFka pro letecke foto! #FFko

  • Logo Festivalu fantazie vytvořené ze 105 lidí a jednoho kočárku. #FFko

  • Dnesni vecer travim s temi skritky, co mi ziji ve vlasech=D” #FFko

Ve 12 hodin nezvykle stíhám Felouen a její povídání o měsíci v Indii. Informace to byly dost praktické, teď už vím, že do Indie bych asi snad ani jezdit neměla. Na Alkově přednášce o tom, jak viděl start raketoplánu, jsem bohužel na hodinku usnula, a vůbec to nebylo tím, že by mluvil nezáživně. Ale aspoň něco jsem si vyslechla a bylo to nesmírně zajímavé.

Je možné, že to bylo ten den všechno? Ano, bylo.

STŘEDA 6.7.

A opět fičím stylově. První program dne, famózní Švestkový Worf ve 14 hodin. Ehm, a to je vše, přátelé.

V Sokolovně se mi pak povedl skvělý fail. Na dámských záchodcích byla v kabince zevnitř ulomená klika. A protože jsem chytré děvče, zkusila jsem si na nečisto, zda se dá s pahýlem otáčet. Šlo to. Bohužel, na čisto už to nešlo, a zůstala jsem uvězněná. Ovšem nikterak jsem nepanikařila, protože jsem věděla, že tam nejsem sama, a vzápětí jsem byla osvobozena.

  • Na FF počítačích se šíří vir Pravdy #FFko

  • "Chuck Norris videl cely Twilight. A byl pritom strizlivy." #FFko

  • Zavrit se na WC tak, ze se nemuzete dostat ven je opravdu epic fail.

  • VaroFFanie. Na dámskych záchodoch v Sokolovni (na poschodí) sa urvala klika. Nezabuchnite sa tam. #FFko

  • Po 12 letech na #FFko jsem se ocitla v dosud neznámé chodbě v Hale. Ale mají tu jídlo, nezhynu :)

ČTVRTEK 7.7.

Nastávají hvězdné a horké dny. Kromě jiného přijíždí Ondrej Herec, kterého zcela náhodou odchytnu celkem brzy, a můžu se zase jednou kochat jeho moudrostí a inteligencí. Děkuji bohu, že stvořil takové lidi, anebo chaosu, že jim dal vzniknout. Ještě nevím.

Začít den přednáškou Norda a Fejsíka 32 věcí, které jste nechtěli vědět o Japonsku, je tak trochu sebevražda. Něco už jsem znala, ale takové mléčné pivo je fakt hnus, velebnosti. Ale pobavili jsme se, ti dva to uměli podat vtipně.

Pak jsem se nechala přesvědčit Mortem na Namurasina Jekylla, ačkoliv to mám nasledováno. Mort ne. Ten ovšem po pár minutách odešel, a já si to pěkně užila. Typické.

Poslední věc, kterou jsem schopna ještě svým unaveným mozkem strávit, je Majestát strachu se živí hrůzou Ondreje Herce. Jeho přednášky jsou sérií postřehů nejen z fantastiky, dají se velmi výhodně využít i v reálném životě, což je skvělé.

Nad ránem Božek zjistí, že nemám tušení, co je to gumycuk. Je z toho velká aféra a skvělá anketa. Na rohu KD lovíme ještě s Maruxsem, Fridexem, Halajdou a Benem náhodné kolemjdoucí i conaře a ptáme se, co je to gumycuk. Po zralé úvaze přidáváme ještě otázky, co je to šopa, rožni a rýna. Dostáváme občas zajímavé odpovědi, ale kupodivu nikdo se na nás ve 4 ráno nezlobí. Pokud taky nevíte, co to je, odchytněte si Božka, on vám to rád vysvětlí.

  • "Bola to náhoda? Osud?" "PetrSF to zariadil." #FFko

  • „Cizince, nemam nic proti Vasi tvari, ale jsem toho nazoru, ze prdel patri do kalhot." #FFko

  • Ja jsem ten gumycuk. #FFko

PÁTEK 8.7.

  • Cas risknut to s jedlom. Uz maju gyros, tak to beriem ako znamenie. #FFko

  • Epická zápletka během X-Men FC - celý kino je paralyzovaný příšerným zvukem, neznámo odkud se ozývá #FFko

  • "Ako Shaun the Sheep - ale vyzlečený." Xyll a UFOľnite sa, prosím. #FFko

Co jsem asi dělala v pátek? Určitě jsem trávila čas s Františkou Vrbenskou, na kterou jsme se nesmírně těšili, a také s Ondrejem Hercem (vídáme se tak málo)… Takže na přednášky došlo až večer. Zase jednou jsem si šla poslechnout mou oblíbenou Petru Neomillnerovou a zatáhla tam Fridexe a Halajdu, což bylo vtipné, protože tentokrát se výjimečně mluvilo ze začátku o konkrétních věcech v tvorbě PN, což ty dva nebavilo, ale nemohli se napřed dostat ven přes sličné děvy. Samozřejmě, že jakmile vzali kramle, začalo se o sexu.

O hodinu později jsem zjistila svůj největší fail letošního FF, a to ten, že jsem nechodila na UFOlněte se, prosím, neboli vynikající talkshow Dracoolky, která si každý večer zvala hosty z řad přednášejících či jiných FF osobností. Ale aspoň na poslední jsem byla a bylo to báječné.

  • Melancholia je oficiálně jeden z nejzbytečnějších filmu, jaký jsem kdy viděl. #FFko mi zničilo život.

SOBOTA 9.7.

  • Ben se rozhodl riskovat syrove tousty. RIP. #FFko

  • Částicoví fyzici fungují na absinth a singl maltku. #FFko

  • Venku 30stupnu a my se dobrovolne nasackovali do vydychane mistnosti na pilot #GamesOfThrones. TAK dobre to je ;) #FFko

  • JWP dnes jen nealkoholicky. #FFko

  • Marsel mi to zase strčil do pusy. MrkvaFEST! #FFko

Škoda, že nejsem dostatečně při smyslech (jako vždy), ale stejně si po brzkém probuzení (kolem 12?) vychutnávám Dizajn člověka neustále rekonstruujeme Ondreje Herce. Jako vždy mám téma na rok přemýšlení. Hned potom trochu svým myšlenkám odlehčím u novinek ze světa JFK. Pak už jsem pro program zcela ztracená. Vždyť si musím užít Ondreje a Františky, než nastane hluboká noc, a nastoupí mladší komando, plné sil a touhy po alkoholu. Na pár hodin přijíždí Jiří W. Procházka a v proužkované košili mu to děsně sekne.

  • Hashtag #FFko nyni live na projektoru Infantilni diskoteky, prijdte!

  • #FFko Tak a ted budu za ignoranta co tweetuje kazdou blbost. Ale tweetovat doslova na dataprojektor je proste...

  • Prijdte na Infantilni disco, je tu sauna zdarma :) #FFko

  • my chceme gumkáče #FFko

  • Prerusovane pitie kybliku, kto to kedy pocul. #FFko

  • Poslední večer na #ffko je nejlepší. Všichni se shipujeme na diskotéce.

  • Sauna zadarmo na Infantilní diskotéce! #FFko (A twitteru věrni zůstaneme!)

  • A už jsem vám vyprávěla, jak se na mne usmála Angelina Jolie? #FFko

  • "Neklepej se!" "Ja to mam rad." #FFko

  • Posledni vecer na #FFko a vsichni se snazi dohnat, co zameskali! Nazdravi!

  • Tweety na obrazovce Infantilní diskotéky rulez - nechci, aby #FFko skončilo

NEDĚLE 10.7.

Předčasně vzbuzena neblahou událostí v naší třídě asi kolem 9 hodiny, ale vůbec mi to nevadí. Jsem ráda, že se ještě stihnu rozloučit se všemi svými milovanými, takže se potuluju kolem Sokolovny a vychutnávám si plíživou depku z odjezdu.

Na program jsem příliš mrtvá, ale aspoň na chvíli jdu na O conu po conu.

Až teď si uvědomuju, že jsem Vaškovi nepochválila zdánlivou drobnost, která ale pro mě hodně znamenala. Nejenže jsme letos měli k dispozici větší (a lepší) škálu jídla (Kraffburger, mňam), ale v KD byly na záchodech maličké bojlerky na ohřev vody nad umyvadlem. Luxus! A mýdlo nikdy nechybělo. Moc chválím.

Ještě před odjezdem ohrozím Halajdu, který má řídit do Brna, projímavým hořčíkem, a pak už sbohem, Chotěboři…

  • Potrebujem kávu, inteligentný spoj domov a odlakovač. #FFko

  • I'm dead, Jim. Last tweet from #FFko

  • Festival fantazie se letos sakra povedl a už se nemohu dočkat příštího ročníku! #povedlose #FFko

  • Späť doma... celé zle! :-X. Ja chcem ísť naspäť na #FFko ... I MISS MY FRIENDS SO MUCH :((((

  • Už jenom 356 dní do Festivalu Fantazie 2012. #FFko

Přidat komentář