RECENZE: Vetřelci Omnibus: Kniha pátá

Článek od: Štěpán Jura - 17.06.2011

Už po páté máme možnost se setkat v omnibusu s mimozemskou rasou vetřelců. První zajímavostí, která vás zaujme hned, jak projedete obsah, je, že první tři příběhy jsou „dlouhé“ (ze tří sešitů) a zbytek jsou pouze jednodílné sešitovky. Zvláštní volba, neprokládat dlouhé práce kratšími, ale naservírovat je hned ze začátku a omnibus zakončit jednohubkami, i když toto zakončení představuje 2/3 knihy. Druhou zajímavostí, kterou zjistíte ale až po přečtení, je smutný fakt, že příběhy trpí kvalitativně „kyvadlovým efektem“. Máme dobrý příběh (relativně), špatný příběh, dobrý příběh a takhle se kýváme až do konce.

První Čarodějnictví (Alchemy) zkušeného scénáristy Johna Arcudiho nám však toto kyvadlo hned ze začátku trošku vychyluje. Nepatří ani do jedné kategorie, je to průměrný polotovar, který není ani dobrý, ani špatný. Máme tu lidskou kolonii, která právě svádí boj. Boj o moc mezi církví a průmyslovým pokrokem. A když spor nejde vyřešit po dobrém, jedna ze stran se rozhodne použít proti konkurenci poněkud zubatější argumenty, než je zdrávo... Jak komiks postupuje, zjišťujeme  více a více o zajímavé minulosti kolonie a stále více chápeme, jak vznikla tato vyhrocená situace... Ovšem, co je to platné s neosobními postavami, jež jsou nevýrazné a nedodělané. Jak se máme o nějakou postavu bát/fandit jí/nesnášet ji, když je nám naprosto volná? Alespoň, že kresba Richard Corbena je povedená, avšak pro změnu trpí špatně odvedenou prací koloristy John Pounda. Barvy jsou zbytečně ploché, nevýrazné a tím pádem absolutně bez života.

Unesený (Kidnapped) již ale s klidným svědomím zařadím do kategorie špatných. Pořád však není tak hloupý jako většina postav, které si v něm hrají na hlavní hrdiny. Máme tu partičku idiotských pašeráků, kteří najdou vetřelčí vejce a prodají ho do hospody jako gurmánskou specialitu, i když vědí, co to je. Hospodský, ač také ví, co je vejce zač, ho koupí a pak se diví, že se z něj vylíhne facehugger, který napadne zákazníka a naklade do něj svá vajíčka. Zákazníkovi je to ale jedno, a že má v sobě vetřelce, začne řešit až když se z něj začne líhnout... A přehlídkou podobných blbečků bychom mohli pokračovat po celý děj. A na tohle bylo zapotřebí dvou scénáristů! Pánové Jim Woodring a Justin Green neodvedli moc dobrou práci...

Přežití (Survival) patří k těm dobrým kouskům. Pro jeho plné pochopení ho ale budete muset přečíst vícekrát... Však za to stojí! Máme tu příběh posledního přeživšího z vědecké expedice uvězněného v záchranném modulu, do kterého se mu začínají prokousávat vetřelci. Není divu, že mu začínají v hlavě pomalu, ale jistě přeskakovat kolečka. Postupně zjišťujeme, co se expedici přihodilo a odhalujeme osobní minulost hlavní postavy. A oboje ze dvou pohledů. Prvně překroucené psychedelické flashbacky konfrontované opravdovými vzpomínkami. Oboje prokládané scénami ze záchranného modulu, jehož poslední přeživší ztrácí více a více ze své příčetnosti... Vše podrhnuto „divnou“ kresbou Guy Davise tak dostává ten správný nádech myšlenek psychicky labilního jednice. Uvěřitelný, napínavý a vypointovaný příběh.


S komiksem Náklad (Cargo) nám na scénu nastupují jednohubky. Hned ta první není zrovna nejvýživnější. Náklad je příběh pašeráka, jenž zradil svého šéfa. Ten se to samozřejmě dozvěděl včas a poslal zrádci dáreček. Pěkně hladový dáreček. To je celé.

Vetřelec (Alien) je ovšem úplně jiná liga. Mimozemská vesnice si žije svým spokojeným primitivním životem. To se ale změní, jakmile je v noci začne navštěvovat Noční smrt. Několik lovců, včetně mladíka Suoma, se proto vydá Noční smrt vypátrat a zabít. Ale lov na vetřelce pouze pomocí oštěpů se rychle zvrtne v masakr a Suom musí spolu s raněným náčelníkem dělat vše proto, aby přežil. Krátký, avšak povedený příběh, který má spád a rovněž zajímavý a šokující závěr.

Strážný anděl (Earth Angel) je také krátký, také má šokující závěr (zde však v negativním slova smyslu), ale bohužel už není povedený. Máme tu příběh, který má být zjevně odkazem na kultovní mimozemské invazňáky z padesátých let. Přesto je plytký, nevýrazný, nudný (stejně jako invazňáky z padesátých let, jestli to byl však účel, nevím). Je to pro mě docela překvapením, protože komiks dělala legenda John Byrne. Jak scénář, tak kresbu. Škoda, potenciál tu byl...

Netradičním dílem je Inkubace (Incubation). Je nám vyprávěn příběh o koloběhu vetřelčího života. Nemáme tu mimo vypravěče žádné postavy, ale i tak je Inkubace povedená, atmosferická jednohubka, jež vám uvízne v paměti.

Se Spouští (Havoc) se Dark Horse Comics nebáli zaexperimentovat a najmuli na kresbu 22 kreslířů! Tento originální nápad dělá komiks svěžím na čtení, protože skoro každá stránka je jiná. Některé styly se ke komiksu hodily (některé pasáže jsou vážně úchvatné), některé méně (jsou zde minimálně dvě stránky, jež by patřily vytrhnout), ale překvapivě to jako celek nepůsobí nějak zvlášť rušivě. Scénář Marka Schlutzeho není špatný, hraje však až tu vedlejší roli za grafickými orgiemi.

Zato Roztoužený (Lovesick) je otřesná kravina, ke které je škoda slov na jakékoliv vyjádření o obsahu. Scénář jak od dítěte doprovázený otřesnou kresbou jako od předškoláka si žádný rozbor vážně nezaslouží. Nestojí totiž ani za ten papír, na nějž ho vytiskli...

Šťastlivec (Lucky) je už posledním bonbónkem celého omnibusu. Výborný krátký příběh vypovídá o lidské povaze. Ne, nepotřebujeme vetřelce, největší monstrum v galaxii jsou sami lidé... Upřímně se po přečtení Šťastlivce zamyslete nad sebou a představte si, jak byste se na místě hlavního hrdiny zachovali vy. Výsledek možná mnohé z vás vyděsí...

Pátý omnibus je už předposledním dílem vetřelčích omnibusů, takový malý předskokan k poslednímu šestému. Šestka (která vyjde v Česku až 26.10.2011) je skvělé dílo, které si musíte koupit. O pětce to ale říci nemůžu. Obsahuje několik vážně dobrých kousků (Přežití, Vetřelec, Inkubace), avšak taky pár opravdu otřesných (Strážný anděl, Roztoužený). Pro fanoušky vetřelce to je stále dobrá koupě, ale ostatní ať radši ještě půl roku počkají a koupí si šestý díl.

Vetřelci 5 /Aliens 5/
Nakladatel: BB art, Crew
Překlad: Martin D. Antonín
Obálka: Richard Corben
Redakce: Jiří Pavlovský, Mirka Pelnářová
Rok vydání: 2011
Počet stran: 376
Rozměr: 160 x 235
Provedení: hardback

Přidat komentář