RECENZE: Dušan D. Fabian, Živého mě nedostanou!

Článek od: Petr Simcik - 22.02.2011

Živého mě nedostanou! je podle mě ten nejlepší příklad toho, jak zavádějící může být ukázka z knihy. 

Ukázka je totiž skvělá. Dynamická, krvavá. Prostě splatter jak má být. Je z úplného začátku knihy. Hlavní hrdina - Marvin probíhá jakýmsi labyrintem a hned na první straně umírá pod úderem čakanu, jen aby se z něj na té druhé mohla stát supersilná, superrychlá a superkrvelačná zombie. Začíná Marvinova krvavá pouť! Vlastně ne, příběh v retrospektivě začíná o trochu dřív...

Komu by se chtělo umírat? Marvinovi určitě ne, a tak si před vstupem do labyrintu, z nějž může životem vyváznout jen jeden vyvolený, koupí lektvar nesmrtelnosti. Babské povídačky, ale co kdyby.
Každopádně ono to vyjde, i když asi ne tak, jak si Marvin představoval. Je sice nesmrtelný, ale jaksi až poté, co umře a z mrtvých vstane. To má dost velký vliv na jeho zevnějšek, a co si budeme povídat, i na jeho psychiku. S tím, že je zombie, se Marvin nakonec dokáže smířit, on ten život stál stejně za starou bačkoru, ale to bohužel není všechno. Lektvar má totiž omezenou životnost, a jediným, kdo mu ho dokáže zprostředkovat, je král Atlantidy, a to za jisté služby prováděné čakanem.

S tím se Marvin pochopitelně nemůže smířit, a tak začíná jeho cesta za získáním receptu na výrobu životodárného nápoje, a tím i vytoužené svobody.

Tak nějak by se dal nastínit děj Živého mě nedostanou! Je to lákavé? Pro milovníky splatterových  románů určitě. Krve se dočkáte požehnaně, stejně tak hlášek a popkulturních odkazů. Samotný svět - Atlantida je složeninou několika prvků, ať již Conanovské Hyborie, jíž se svět opravdu hodně podobá, bohů, kteří by jako z oka vypadli Ctulhuovi, a mnohých dalších narážek. Jediné, co na Atlantidě prakticky nenajdete, jsou nějaké náznaky antiky a civilizace učenců, jak si ji pamatujeme ze školy. Zkrátka Fabian ji podal dost po svém. Resp. složil cizí dílky do svého puzzle.

Teoreticky je tedy všechno v pořádku. Knížka obsahuje všechny ingredience, které by měla, je připravována s péčí a přihlédnutím k receptu, aby bylo docíleno toho nejlepšího výsledku. Pokrm je hotov a lahodí oku, co si víc přát? Jenže ono to, dámy a pánové, není slané!

Lepší přirovnání mě nenapadá. Je tam všechno, ale přesto jsem se uchichtl celkem třikrát během celé knihy. Není to tím, že bych neměl načteno a neznal odkazy, nebo tím, že bych nepochopil či přehlédl pokusy o humor. Zkrátka mi veškeré repliky nepřipadaly vtipné.

Vzadu na obálce v anotaci je víc humoru, kterému jsem se pousmál, než v celé knize, což je určitě špatně, koneckonců anotace se mi přímo nabízí k tomu, abych vyřkl ortel. Čím že se to Živého mě nedostanou! chlubí vzadu na obálce?

Cynické! Ano, je to cynické, ale ne dost!
Krvavé! Jistě, ale tak nějak vláčně, nudně, bez emocí.
Úchylné? Možná trochu.
Nepůvodní? Zcela určitě.
Klasika předpotopní literatury. Bohužel se nekoná... a je to škoda. Kulisy dobré, masky výborné, scénář skvělý, postavy jakbysmet, ale herci mizerní. 

A ještě jednou z anotace: pokud nejste příliš nároční čtenáři, možná se i zasmějete...

Živého mě nedostanou
Dušan D. Fabian

Žánr: Fantasy
Formát: 115 x 180
Vazba: brož.
Překlad: Robert Pilch
Jazyková redakce: Jiří Popiolek
Odpovědná redakce: Robert Pilch
Obálka: Danglár
Počet stran: cca 400
ISBN/EAN: 978-80-86309-46-0
Cena: 278,- Kč

Přidat komentář