RECENZE: Serge Le Tendre a Régis Loisel, Výprava za ptákem času

Článek od: Tobiáš Smolík - 16.02.2011

Zlovolný bůh Ramor chtěl získat nadvládu nad světem, proto byl navždy proklet. Teď to ale vypadá, že síla kouzel, které ho vězní, pomalu slábne. Na nové zaklínání už ale nezbývá čas, a tak je vyslána výprava pro bájného ptáka, který plynutí času šéfuje. Ó jaké klišé! Kolikrát už tady něco podobného bylo?! Tak proč zrovna tomuhle svazku dát šanci?

Tak za prvé, autorské duo jsou Francouzi, což na naší komiksové scéně samo o sobě znamená určité vystoupení z davu. No řekněte sami, znáte nějakého Super-Monsieura se speciálními schopnostmi a spodním prádlem přes kalhoty? A opravdu, jen co je nastíněna zmíněná zápletka, tak vypravěčova drezína opouští zajeté koleje žánru.

Proto nečekejte typickou družinu ve složení: barbar Arnold, lučištník Orlando a stařík  s pokroucenou souškou metající blesky. Základ našeho společenstva tvoří jeden dobrodruh-amatér, dále rytíř Bragon, který už má svá nejlepší hrdinská léta za sebou a možná by radši místo máchání sekyrou vyprávěl  báchorky vnoučatům, a jeho domnělá dcera - odvážná Pelissa, která odzbrojuje své soupeře jak magickým bičem, tak svými vnadami.

Právě postavy dávají „Výpravě“ realistický nádech. Místo Tolkienovsky-černobílého dobra a zla mají hrdinové, ostatně jako ve skutečném světě, vlastní a mnohdy složitější důvody pro své chování. Proto taky čtenáře čekají v komiksu  různé zvraty, nečekaná rozuzlení i zauzlení a to všechno ještě s humorem. Komiks navíc míří na dospělejší publikum, než bychom u tohoto žánru čekali, takže postavy mohou vesele umírat, zešílet nebo používat sexuální narážky.

Další silnou stránkou komiksu je kresba Régise Loisela. Přírodní scenérie, rozpadající se chrámy, nejrůznější příšery, to všechno v jeho podání bere dech. Namísto tradičních elfů, trpaslíků, draků a obrů ve světě Akbar, kde se „Výprava“ odehrává, najdete potvory a rasy úplně nové, neohrané. V první kapitole trochu překvapí kolorista, který používá barvy buď příliš kontrastní a nebo příliš slité a kresba se v nich poněkud ztrácí. Ve zbytku komiksu se ale palety s barvičkami chopil sám Loisel a výsledek stojí za to.

Originální pojetí, neokoukané postavy, neobvyklý svět, všechny tyto aspekty se zasloužily o to, že se „Výprava“ řadí mezi nejlepší komiksy, co kdy byly v Evropě spáchány. O úspěchu  svědčí i to, že minulý rok vyšel třetí díl „pokračování“, které se odehrává ve světě „Výpravy“ a vypráví o veselých příhodách Bragona a Pelissiny matky zamlada.

Originální „Výprava za ptákem času“ vycházela v osmdesátých letech postupně ve čtyřech dílech.V nakladatelství Crew vydali celý epos v jednom svazku, což čtenáři určitě ocení. Zmenšení z tradičního francouzského na americký formát kresbě na kvalitě neubralo, jen občas se projeví větším nahuštěním textu.

Takže pokud máte chuť na neobvyklou, ale o to více povedenou fantasy jízdu s bublinami, tak směle vyrazte na „Výpravu“!

Výprava za ptákem času /La Quête de L'Oiseau du Temps/
Le Tendre, Serge - Loisel, Régis

Nakladatel: Crew
Překlad: Richard Podaný
Obálka: Régis Loisel
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2010
Počet stran: 224
Rozměr: 190 x 260
Provedení­: paperback
Stav: nové vydání
Scénář: Serge Le Tendre
Kresba: Régis Loisel
Cena: 549 Kč

Anotace:

Svět Akbaru je v nebezpečí. Prokletý bůh Ramor se brzy uvolní a zaklínadlo na jeho uvěznění zabere víc času, než mají hrdinové k dispozici. Je jediné řešení. Najít mýtického tvora, který dokáže zpomalit plynutí času. Kouzelnice Mara posílá dceru Pelissu za svým bývalým milencem a bývalým hrdinou, stárnoucím Bragonem, aby se ještě jednou vydal na cestu za dobrodružstvím.
Výprava za ptákem času je legendární dílo evropského komiksu, které nabízí jak fascinující a nádherně vykreslený svět, tak epický fantasy příběh v dospělém pojetí.
V českém vydání vychází kompletní čtyřdílný příběh v jedné knize.

Přidat komentář