RECENZE: XB-1 1/2011

Článek od: Alča - 27.01.2011

  • Šéfredaktor: Vlado Ríša
  • Vydavatel: Konektor XB-1 s.r.o., Praha
  • Titulní strana: Milan Fibiger

Rozlet a Kavárna Hana Sola

Karel Zeman - V listopadu loňského roku uplynulo 100 let od narození vynikajícího režiséra, animátora, výtvarníka a loutkáře, který ovlivnil snad všechny děti v minulých šedesáti letech, Karla Zemana. Jeho filmy dokáží pobavit a poučit nejen děti, ale i dospělé, a úcta, obdiv a uznání odborníků, kritiků a především diváků bylo to, co Karla Zeman těšilo úplně nejvíce. S díky za nezapomenutelné zážitky se připojuje i Vlado Ríša.

Poděkování - Redakce časopisu s dojetím děkuje čtenářům za podporu, které se jí dostalo u příležitosti změny vydavatele a dovoluje si slíbit maximální snahu o to, aby potěšení z četby bylo nejméně tak příjemné jako těch dosavadních jednadvacet let.

Karel Zeman - Významné výročí narození tohoto vynikajícího režiséra si připomněla i Česká republika, která  u této příležitosti vydala pamětní dvousetkorunovou stříbrnou minci.

Ceny na Fénixconu - Přiložená fotodokumentace se tentokrát netradičně soustředí na ty, kteří ceny vítězům předávali, takže uvidíme V.Ríšu, V. Kejvala, Š. Schustera a Z. Zachodila.

John F. Kovář v Polsku - Nedávno vyšel v Polsku už druhý díl, tentokrát J. W. Procházky, a prodává se zatím velmi dobře, částečně i zásluhou výtečných obálek z dílny polských ilustrátorů.

Světová SF

James Patrick Kelly: S MUŽI JE KŘÍŽ

Fay Hardawayová je soukromým očkem a právě má celkem nouzi o práci. To se však změní s příchodem ďasa, který si přeje najít neznámého člověka jen podle části ruky s prstenem, která je vidět na fotografii. Fay se dlouho nerozmýšlí: ďasům není radno odporovat, vždyť to byli oni, kteří po příchodu na Zemi během několika málo okamžiků dokázali to, že zmizeli všichni muži…

Americký autor, držitel cen Hugo a Nebula, nás zavádí do světa bez mužů. Zdaleka není tak příjemný, jak by si některé ženy představovaly, a navíc přítomnost cizí, stále ještě málo poznané rasy, která má neomezenou moc nad životem, činí z tohoto světa zdánlivě bezútěšné místo. Lidské city a vůle jsou však něco, co se jen tak nedá zašlapat do země a s čím se musí počítat.

Michael F. Flynn: SVĚT PO VELKÉM TLESKU

Brány mezi světy se otevírají náhodně a průchod membránou není jednoduchý. Hasan Maklúf je velitelem průzkumné skupiny, která se ocitla na úžasném světě: krásná a barvitá příroda, inteligentní tvorové, to vše skýtá nekonečné možnosti ke zkoumání. Hasan už je zkušený průzkumník, avšak ani on není schopen zabránit tragédii, ke které dojde…

Americký autor se zabývá tím, zda už je lidstvo připraveno na kontakt s jinou civilizací. Skupina pozemských průzkumníků, tak různorodá, jak jen může být, zkoumá cizí rasu a čím více ji poznává, tím více ji srovnává sama se sebou jako s lidmi. Ztotožnění je však velmi nebezpečné, protože v případě napadení mimozemšťanů jinou rasou si lidé nedokáží udržet odstup a až pozdě zjistí, že pocit sounáležitosti byl velkou chybou. Pokud si lidé myslí, že už jsou připraveni na kontakt, tak se mýlí: ještě zatím všechno kolem až příliš poměřují lidskýma očima a srovnávají s lidskou podstatou.

Česká SF

Ondřej S. Nečas:  KRŮPĚJ PONTSKÉHO MEDU (literární soutěž XB-1: 1. místo)

Pelinidés je synem Zagorského krále. Absolvoval dlouhou cestu až do Delf, aby se od Pýthie dověděl, proč v jejich království dochází k prazvláštním úmrtím. Bohové však mlčí, a tak mladíkovi nezbývá nic jiného než se obrátit na Artemidinu kněžku Létheiu, která souhlasí s tím, že záhadu vbrzku objasní. K tomu jí dopomohou nejen její křídla, ale i satyr Gifrix, který v podobě hada svoji velitelku a přítelkyni všude věrně doprovází…

Starodávné báje a pověsti nám v této povídce přímo ožívají před očima a my s údivem zjišťujeme, že když selžou bohové, je nutné spolehnout se na vlastní schopnosti, důvtip a rozum. Toho všeho má kněžka s křídly pod blankytných chitónem na rozdávání, a tak se mění v detektiva a pátrá na vlastní pěst. Velmi příjemná povídka s výtečným, lehce humorným jazykem nás zavádí do prostředí, které tak dobře známe z hodin dějepisu.

Jiří Mazurek: POUTO

Alice Rossová je celá rozlítostněná, protože po dvaceti letech dochází k tomu, čemu chtěla za všech okolností zabránit: základna č. 1 bude definitivně odpojena od Země. Tím skončí naděje, že by se mohli vrátit její rodiče, kteří v rámci akce Úsvit odjeli výtahem na Zemi, která už podle nich měla být, po dvou stech letech od Velké katastrofy, vhodná pro inteligentní život. Výtah však ještě před odpojením stoupá vzhůru a mladý člen klanu Šedého vlka Lysák vlastně ani neví, jak se v něm ocitl…

Povídka z daleké budoucnosti je hlavně o osamělosti. Jak na jedné z vesmírných stanic v přítomnosti milionů lidí, tak na Zemi, kde ani ti nejbližší člověku nerozumí. Šťastný konec naznačuje, že když člověk po něčem usilovně touží, tak se to může splnit.

Petr Plaček: SETKÁNÍ S MARIÍ

Ondřej a jeho sestra Tereza jsou teprve odrostlejší děti, ale už vědí, co je to smrt. Vzala jim rodiče a oni jdou na vlastní pěst pátrat po tom, proč. Možná to má něco společného s mutanty, kteří byli vyvíjeni v genetické laboratoři bývalé ZOO…

Tato povídka varuje před přílišným a překotným genetickým vývojem a úpravami – cesty do pekla jsou totiž dlážděny těmi nejlepšími úmysly, a jestli se někdy pokusy tohoto druhu vymknou kontrole, bude hodně zle. I když na nápravu není nikdy pozdě, protože charakter a vůle člověka dokážou mnohé.

Publicistika

Martin Šust: BOJOVNÍK ZA LEGITIMITU ŽÁNRU (rozhovor s J. P. Kellym)

Autor, známý v počátcích jako tvůrce kyberpunku, se hlásí k fantastice v celé šíři jejího významu. Kyberpunk byl jen oživením žánru, které bylo potřebné v dané době, a všechna tato žánrová hnutí, pokud vycházejí zevnitř, jsou potřebná. Navenek mohou být nebezpečná zaškatulkováním autora, ale i tuto nápovědu kritiků čtenáři obecně vítají. Autor je také významným editorem, který spoluvytvářel několik významných sborníků a antologií, ve kterých zkoumá prostřednictvím známých i začínajících autorů žánr z těch nejrůznějších pohledů. Sám píše nejraději povídky, který dovolují častější experimentování a hledání nejvhodnější formy kontaktu se čtenářem. V budoucnu totiž podle J. P. Kellyho bude ubývat papírových časopisů a knih, což bude klást na autory, kteří si budou chtít udržet zájem čtenářů, mnohem vyšší nároky.

Literární soutěž měsíčníku XB-1: vyhlášení výsledků

Porotou byla v tomto ročníku kompletní redakce časopisu, posílená o spisovatele a překladatele Tadeáše Pelecha. Ze 170 povídek jich postoupilo do druhého kola 26 a můžeme prozradit, že vítěz byl celkem jednoznačný. Všem blahopřejeme a těšíme se na další ročník.

Jaroslav Jiran a redakce: Co by bylo dobré zlepšit…

Několik dobrých rad a námětů pro ty, kteří by se chtěli pustit do vlastní tvorby, i pro ty, kteří jsou již zkušenými autory.

Měsíčník XB-1 vyhlašuje literární soutěž DAIDALOS 2011

Pravidla a podmínky soutěže, která má uzávěrku 31. května 2011.

Jaroslav Jiran: rozhovor s Ondřejem S. Nečasem

Vystudoval informatiku, má rád počítače, ale nerozumí až tak zcela lidem, kteří je používají. Nemusí Facebook a často se setkává s tím, že i vysokoškoláci mají problém se základy rodného jazyka a strukturou psaného textu. Přestože se umístil již několikrát na horních příčkách literární soutěže, nemá žádný recept na to, jak psát vítězné povídky. Spíš se děsí toho, jak naši proslulou improvizaci, vynucenou léty nedostatku, nahrazuje pohodlná cesta k cíli se zaručeným návodem nebo receptem, jak na to. Jeho rada proto zní: kašlete na recepty, musí to jít z vás, musíte do toho vrazit srdce a ne se držet nějaké šablonky! Napsal i pohádku a učebnici logiky doplněnou o upíry a vlkodlaky, brzy snad vyjde jeho kniha Bludiště živlů.

Digitální aréna: DARKSIDERS

Válka, jeden z Jezdců Apokalypsy, je za svůj prohřešek potrestán odnětím většiny schopností a přesunem na Zemi, kde má napravit, co pokazil.

Svět Darksiders je rozlehlý, levely jsou různorodé a propojené, takže se můžete i vracet. Základem této hry jsou souboje, za odstraněné nepřátele získává Válka dušičky (na vylepšení) a za vyřešení hádanek podstatné věci jako křídla nebo pulsní rukavice. Hra je poměrně dlouhá – kolem 20 hodin, má české titulky, velmi dobrou grafiku a kromě slabšího ovládání jí nelze nic vytknout.

Soutěživí čtenáři mohou zkusit štěstí a zaslat své odpovědi na tři otázky do redakce časopisu.

Pavel Žďárek: Fantastika v kině roku 2011

Titulů, které přijdou tento rok do našich kin, bude opravdu hodně. V kategorii výskytu emzáků na naší planetě přijde španělský komorní Extraterrestre i komediální Paul. V Bitva: Los Angeles budou mariňáci bránit město před invazí jinozemců. Můžeme se těšit i na třetí část série Transformers: The Dark of the Moon. Na dalekém západu probíhá setkání Cowboys and Aliens. Darkest Hour bude o prchajících dětech a uper 8 o něčem z Oblasti 51.

Máte-li rádi cesty do vesmíru, nenechte si ujít animovaný Cowboy Bebop. Dále nás čeká Rise of The Apes, což naštěstí není remake Planety opic. První ze dvou prequelů k vetřelčí sérii, který se bude odehrávat dlouho před událostmi na lodi Nostromo, bude režírovat R. Scott.

Pokud se rádi bojíte, tak je pro vás určen film Neboj se temnoty, The Rite, The Thing, 28 Months Later, Fangland, Genesis, Ouija,Silent Hill 2 a pátý díl série Nezvratných osudů.

Postkatastrofické filmy stále bodují, takže se těšme na Priest a The Divide.

R. Scott natočil také Brave New World v hlavní roli s L. DiCapriem. Autorkou předlohy k The Host je S. Meyerová, známá ságou Stmívání. Dále uvidíme novou verzi Total Recall,  tvrtý díl Univerzálního vojáka,  I Am Number Four,  Správci osudu, I m Mortal, Ghost In The Shell,  Max Steel a jako lahůdku nakonec chystá V. Natali legendárního Neuromancera.

Z komikových adaptací bude Thor,  Captain America, Fathom, další X-Men, HerculesThe Thracian Wars, I Frankenstein, Green Lantern 3D a Final Orbit.

Nakonec přichází i snímky fantasy Red Riding Hood, Beastly, Sucker Punch, Your Highness, čtvrtí Piráti z Karibiku, Immortals, Empires of the Deep, Growl. Čekají nás pokračování Cesty do středu Země, Barbara Conana, Twilight ságy a samozřejmě poslední část čaroděje Pottera. Nabídka je bohatá, určitě si každý vybere!

Fandománie

Soutěže

Pozvánky

  • TOLKIENCON 14.-16. 1. 2011 Praha
  • PRAGOFFEST/PRAGOCON 3.-6. 2. 2011 Modrá škola, Praha Háje
  • GAMEFFEST 3.-6. 2. 2011 Modrá škola, Praha Háje
  • CRAVTACON 25.-27. 2. 2011 Nový Jičín
  • TRPASLICON 11.-13. 3. 2011 Praha
  • ANIMESHOW 18.-20. 3. 2011 Bratislava
  • GAME EXPO 18.-20. 3. 2011 Bratislava
  • STARCON 25.-27. 3. 2011 Praha

Fantastická věda

  • Odhalená Chupacabra konečně přestane strašit americké rančery. Podle vědců, kteří zkoumali DNA tajuplného tvora, živícího se krví domácích zvířat, se jedná o křížence kojota s vlky či psy. Holá kůže je jen důsledkem masivní nákazy kožními parazity.
  • Vesmírné oteplení se odehrálo před 12 miliardami roků, kdy obří quasar proletěl vesmírem a zanechal po sobě neklamnou známku v záření vzdálených galaxií.
  • Telekomunikace v říši rostlin může probíhat i prostřednictvím hub. Například rajčata mají kořeny jednotlivých rostlin pospojovány houbou Glomus mosseae a při napadení jedné rostliny nebezpečnou chorobou šíří houba tuto zprávu dál, takže se zcela zdravé rostliny dokážou produkcí ochranných látek připravit na boj s nepřítelem.
  • Časoprostorová schovávačka byla odhalena britským optikem M. McCallem. Musí být vyrobena z materiálu, který průběžně mění svůj index lomu. Zatím se jedná jen o teorie, protože podmínky pro vznik schovávačky jsou zatím nevhodné: musí mít vakuum, velikost větší než Země a světlo, které na ni dopadá, musí mít nadsvětelnou rychlost.

Filmfaroniáda

Filmové premiéry

  • Clint Eastwood: Život po životě – 20. 1. 11 (Pavel Žďárek ****)
  • Thomas Jane: Temná krajina – 27. 1. 11 (Pavel Žďárek ***)

Kino

  • Samuel Bayer: Noční můra v Elm Street (Pavel Žďárek ***)
  • Tom McGrath: Megamysl (Jiří Pavlovský ***)
  • David Yates: Harry Potter a relikvie smrti (Pavel Žďárek ****)

DVD

  • Julien Leciercq: Chrysalis (Pavel Žďárek **1/2)
  • Uwe Boll: BloodRayne (Pavel Žďárek ***)

Vivisektor

Kniha pod lupou: Těžký život sedmilháře

Martin Čermák si vzal na mušku knihu Michaela Marshalla Smithe: Není cesty zpět. Nechme se překvapit, jak na něj zapůsobil drsný soukromý detektiv Stark!

Nejprodávanější knihy měsíce jsou: Střepy z Apokalypsy, Nejlépe chutná za studena a Věšet každý může.

Čtenáři čtenářům doporučují Roboti nemají ocas, V temnotě a Popel a prach, naopak varují před Starožitníkem, Star Wolfem a Krátkým druhým životem Bree Tannerové.

TIP XB-1 nabízí jako obvykle hodnocení knih, které určitě stojí za přečtení!

  • Zdeněk Volný: Kronika zlatých časů (Ivan Mls ****)
  • Stephen King: Pod kupolí (Boris Hokr ****1/2)
  • Frank Herbert: Zelený mozek (Milan Pohl **1/2)
  • Andrej Štiavnický: Kletba čachtické paní (Gabriela Šlapáková ***1/2)
  • Adrian Tchaikovsky: Impérium černé a zlaté (Pavel Vinický ***1/2)
  • Radka Zadinová: Předehra (Filip Pivoňka **)
  • Agatha Christie: Smrtonoš (Zdeněk Záleský ***1/2)
  • Joe Abercrombie: Nejlépe chutná za studena (Martin Stručovský ****)
  • Dean Koontz: Frankenstein, nevděčný syn (Albert Čuba ***)
  • Danielle Trussoniová: Angelologie (Kamila Vozáková *****)
  • David Moody: Nenávistní (David Hlušička *1/2)

Komiks:

  • Jim Shooter a další: Tajné války superhrdinů Marvelu (Filip Gotfrid ****)
  • William Shakespeare: Manga Shakespeare: Sen noci svatojánské (Jana Labíková ***)

A následuje už jen výčet nových knih, komiksů a doplňků.

Přidat komentář