REPORTÁŽ: Fénixcon 2010 ve znamení Chaosu

Článek od: Lament - 07.12.2010

Aneb ovzduší se stalo znamenitým

Na Fénixcon se spousta fanů těší úplně nejvíc. Hlavně těch trošku „věkově pokročilejších“. Důvod je prostý. Je to con pohodlný, papučový, celý pěkně schovaný v hotelu a člověka nic nenutí lézt ven do nepříznivé zimy. A taky je poslední před Vánoci, čili pěkná příležitost vyměnit si dárky, péefka, popít… Jakoby to popít neplatilo pro každý con, že… Zkrátka, Fénixcon je oficiálně hromadným zakončením fanroku.

Letos byl ústředním tématem chaos, což se opravdu podařilo. Že by si Big Shaman objednal, aby sníh způsobil skoro celosvětový chaos? Všechno je možné, ale navzdory tomuto tematickému začátku dorazili téměř všichni bez problémů a to bylo důležité.

Ani nevím, co bych vám povídala. V pátek do Slovanu zapadnete jako do cukrové vaty a v neděli jen neradi vylezete úplně bez peněz a s bolestí hlavy (i v případě, že jste nic bolehlavého nepožívali). A stojí to za to. Nikde není lepší příležitost seznámit se s fandomovými celebritami a nikde není snazší dát si s nimi panáka. Přednášky osobností jako je například Ondrej Herec, Miloš Ferko, Jiří Pavlovský, Petra Neomillnerová, Jan Kantůrek, Františka Vrbenská, Edita Dufková, Leonard Medek a dalších byly opravdu jen třešničkou na dortu. Fénixconský hotel je velký vřící kotel jako vystřižený z keltských mýtů. Záleží na tom, jak zalovíte naběračkou, ale špatného je tam opravdu pomálu. Většinou ve vaší sklenici skončí jiskřivý nápoj, povznášející ducha a ve větším množství způsobující velkou veselost a tulivost.

Spousta fanů s sebou přiveze nějakého toho plyšového mazlíčka, a ti pak pěkně kolují a všichni si hrají jako malé děti. Dokonce i tak děsivá hračka, jako „Věc“, což je gumová blikající koule s gumovou srstí, si našla spousty obdivovatelů. Jen Leonarda Medka vyděsila. Což je důkaz, že si ještě zachovává zbytky dobrého vkusu, navzdory styku s fandomem. Díky stánkům, které už dávno nejsou jen knižní, si můžete „něco plyšového“ či „plastikového“ (každý dle svého vkusu) pořídit na místě. Jen komiksová a artová alba z Polska nám tam letos chyběla.

Tentokrát se zcela odhalilo, že Fénixcon je opravdu hlavně o socializování a klábosení, přestože přednášky měly velice slušnou návštěvnost (a Františčina na Fénixconové poměry nebývalou). Jedlo se, pilo se, veselilo, svěřovalo, seznamovalo… a ovzduší se stalo znamenitým. Kdo tam nebyl, může jen litovat (ráda bych řekla, že je Blizt, ale to by pochopili jen ti, co sledují HIMYM).

Ale nestihla jsem vůbec vyzkoušet hotelovou vanu a vycachtat se s knížkou, jak to mám ve zvyku.

Fotografie z Fénixconu pozerateľné aj bez registrácie na FB a prihlásenia:

Príjemné pozeranie a spomínanie. (Ján Žižka)

Přidat komentář