CON: Minicon - Knížkon 2010 - Program

Článek od: Redakce - 21.11.2010

V sobotu 27.11.2010 od 10:00 do 18:00 hodin budete mít možnost strávit den v přítomnosti „těch, kteří tu byli před námi“. Potkáte je na letošním ročníku Miniconu, který společnými silami pořádá Klub Julese Verna, nakladatelství Straky na vrbě a Městská knihovna v Praze. Místem konání je  Malém Sále Ústřední knihovny MKP (Mariánské náměstí 1, Praha 1).

A protože nejsme škrti, tak Vám nabízíme i program, abyste věděli, na co se těšit:

  • 10:00 - 11:00 - Jan Belcarnen Čeřovský: Hobit na stříbrném plátně? - Novinky a tajemné zvěsti k očekávanému filmu Hobit. Kdy můžeme čekat premiéru, kdo ve filmu bude hrát, co inspirovalo hned dva různé režiséry a proč se kvůli filmu mění zákoník práce na Novém Zélandě? Možná uvidíte i draka a když budete hodní, tak i ukázku.
  • 11:00 - 12:00 - Michael Bronec: Straky na vrbě - otázky a odpovědi - Mimořádná možnost vyzpovídat přímo šéfa nakladatelství
  • 12:00 Michael Bronec, Richard Podaný, Tomáš Kučerovský (?): Křest knihy Ostrov mrtvých od Rogera Zelaznyho.
  • 12:00 - 13:00 - Žoldnéři fantazie, vyhlášení výsledků soutěže - Dříve Trollslayer, nyní Žoldnéři fantazie; výsledky dalšího ročníku, seznámení autorů s porotci, možná přijde i Mirek Žamboch! :)
  • 13:00 - 14:00 - Leoš Kyša: Andělé - Andělé. Považujeme je za éterické bytosti nosící zprávy od nejvyššího Šéfa, případně si je představujeme coby vykrmené prdelaté barokní andělíčky, kteří se hodí akorát na to, aby je někdo ukradl z kostela a střelil v Německu za pár euro. Jenže opravdoví andělé nejsou žádní baculatí nebo éteričtí chlapečkové, ale drsní hoši, s nimiž není radno si zahrávat. Vzhledem k tomu, že se nám poslední dobou nějak přemnožili, je konečně na čase ukázat si, co jsou doopravdy zač.
  • 14:00 - 15:00 - Leonard Medek: MRCHOŽROUTI - Máte za domem nepoužívanou studnu? Strž? Ruiny? Zpustlý hřbitov? Poušť? Anebo ještě lépe - poušť a v ní cokoliv z předešlého? A jste si jisti, že víte, co se tam skrývá?
    Ano, řeč bude o ghúlech. A jestli zbyde čas, možná dojde i na trolly.
  • 15:00 - 16:00 - Martin Darion Antonín: Gobliníííííí!!!! - Orčí náboj do katapultu na šest aneb zelené šílenství! Chcete-li poznat pravý význam přísloví "Co je malé, to vám ukousne ruku!", neváhejte! Jakmile se s těmihle mrňavými mizery poznáte, budete litovat, že jste to neudělali daleko později a z větší dálky, protože to je bomba! A jestli přežijete výbušný úvod, dozvíte se, jak těžké bylo vysvětlit orkům, že nástěnné gobelíny nevřískají, a jak o tento druh výzdoby po vyjasnění veškerých nedorozumění prudce opadl zájem!
    Pokud v průběhu přednášky uvidíte někoho prchat, určitě pro to nemá žádný důvod. Nikde nic netiká.
  • 16:00 - 17:00 - Františka Vrbenská: Démoni - Démoni, dívové, ďáblové, běsi, zlí duchové… Vyskytují se na celém světě, ve všech kulturách. Disponují více méně humanoidními tvary, nezměrnou mocí a touhou škodit. Bojíme se jich; děláme si z nich legraci; ve středu Evropy na ně dneska nevěříme. Ale nestává se, že vstupují do lidských myslí a vedou postižené ke skutkům, kterých se pak děsíme…? Z pestré kolekce mimoreálných bytostí přebývají démoni s člověkem nejdéle - a jsou mu nejblíže!
  • 17:00 - 18:00 - Jan Kantůrek: Trpaslíci - Byli tady před nám! Kdo? No samozřejmě ti malí, cverglové, zahradní ozdoby, malovaní s fajfkou, podpapíráci, košťálové, vohryzci, vajglové, podvřesáci, jednohubky, srandamírové, žížaložrouti, potměplazi, maloprdi, nedorosti, ježkobijci, nebo jak se jim všelijak říká. Že pořád ještě nerozumíte? No přece trpaslíci! Věděli to naši předkové, věděl to Jára Cimrman (ten věděl, že se chytají na škvarky), víme to i my. Stejně tomu bylo na Zeměploše. Tam ale obyvatelé chovali k trpaslíkům respekt. Oni to taky nebyli jen tak nějací trpaslíci, a o tom si krátce povíme.


Workshop (Jiřina Vorlová)
Plánuje po skončení Miniconu v sobotu večer u sebe doma udělat klasický literární workshop naživo, takže kdo má zájem, ať se jí přihlásí na e-mail Aquila@altar.cz (ať už nějakou povídku do workshopu pošle, nebo se bude chtít zúčastnit jen "pasivně"). Případně, bude-li někdo chtít u ní na zemi ve spacáku přespat z pátku na sobotu a/nebo ze soboty na neděli, ať se jí taky ozve, jestli je ještě místo.

Součástí programu rovněž budou prodejní stánky s knížkami Strak na vrbě a firmy Seqoy. V prostoru je též bufet s jídlem i pitím, výhodou je snadná dostupnost v centru Prahy. Pro čtenáře Městské knihovny v Praze vstup volný, pro ostatní dobrovolný.

Na viděnou se těší

Egon Čierny (Klub Julese Verna), Michael Bronec (Straky na vrbě) a Míla Linc (Městská knihovna v Praze)

Přidat komentář