REPORTÁŽ: Festival Fantazie Speciál 2010 od Jardy

Článek od: elho_cid - 03.11.2010

Na letošní FFS přivál ostrý vítr z vysočiny pěkně hororovou atmosféru. Počasí letos nebylo nijak zvlášť mrazivé a i sluníčka jsme si užili, ale hosté festivalu se nás rozhodli děsit co to dá.

My jsme se bohužel nemohli akce účastnit od samého začátku a tak naše zpráva začíná pátečním večerem. Cokoli jiného jsme vynechali, buď jsme tam nebyli, nebo to za nic nestálo.

Jako první mě příjemně překvapila možnost točeného piva a kofoly na baru nahoře. Dost se tím snížily tradiční tlačenice v malé přízemní HoFFpůdce a ve Velkých Vočích. Navíc praktický systém zálohování půllitrů a opět nové položky v nabídce – zvláště grilované sýry byly velmi dobré a populární. Samozřejmě při takových změnách nebylo lehké odhadnout zásobování a tak některé položky holt v průběhu víkendu došly. Festival si nemůže dělat rezervu 100kg masa – kdo by to koupil, když po skončení zbyde?

Program byl typicky pro FF v Chotěboři rozdělen do tzv. linií, zaměřených na různé zájmové skupiny – tyto linie měly vyhrazenou nějakou místnost (např. Star Trek v posilovně). Pravidelným účastníkům je tenhle systém známý, uvádím jen pro neznalé. Výhoda je, že koho zajímá jen jedna linie, tolik se nenaběhá a snadno se zorientuje. Nevýhoda je, že nezajímavé pořady v jinak populárních liniích blokují velkou místnost třemi posluchači, zatímco populární přednášející nebo pořad v linii okrajové mučí posluchače v tlačenici a vydýchaném vzduchu. Tuhle nevýhodu organizátoři letos zvládli omezit na minimum.

Stěžejní linií byla letos hororová Bloody X-mas, dříve známá jako Studna. Její vedoucí Evilmind ve spolupráci s Markem Dobešem a organizátory festivalu zajistili zajímavého hosta Lloyda Kaufmana – kontroverzního a výbušně extrovertního filmaře, známého například filmy Poultrygeist a Toxic Avenger. Lloyd povídal o své dlouholeté práci producenta, režiséra a herce nízkorozpočtových filmů pochybné umělecké hodnoty, ale vysoké zábavnosti. Moc příjemný chlapík, kdo se mu v průběhu festivalu vyhýbal, udělal chybu.

Hloubavější tradičně opět lákala vědecká linie FutureCon, kde se Jeleně a jejímu týmu přednášejících povedlo vybrat to nejlepší z minula a něco navíc, tak jak to na speciálu má být. Velký ohlas zaznamenaly přednášky Josefa Pecinovského o edici KOD, Draky a její Cool televize, Honza Kovanic a jeho blackouty nebo Tess s povídáním o ST a HP. Páteční karaoke korunovalo hororovou atmosféru programu.

V sobotním programu nebylo lehké najít mezeru na lehký oběd. Přesto se to povedlo a zbyl i čas na nezávazné barové klábosení. Se svými programy přijely další hvězdy, Petra Neomilnerová a Františka Vrbenská. Františčina večerní přednáška o všem tom nejhorším, co se člověku může stát, byla opravdu silné kafe i pro otrlé návštěvníky hororové linie. Otřesení posluchači pak dílem mazali své vzpomínky na baru, dílem přehlušovali na Randalfově špásovné přednášce o historii sexu. Randalf mezi přítomnými hodně vyzvídal, takže asi sbíral materiál na další podobné pořady.

Následující o jednu hodinu delší noc, která měla být zároveň poslední na festivalu, pak všichni užívali jak jen mohli. A mnozí nemohli, protože následující den řídili, nebo se rozhodli před divokým mejdanem prospat a zapomněli se večer vzbudit (že ano Franto?).

FF je con velmi specifický a zároveň univerzální. Potkám tam lidi, které by ani nenapadlo jet na jiný con a jeho doprovodný program v podobě bohatě zásobené počítačové i deskové herny, kina, výstav, čajovny, nebo dalších zábav pro všechny věkové skupiny, těžko hledá v našich končinách konkurenci. Říká se, že někdy méně je více a o tom dříve speciály byly. Ne tak monstrózní a průmyslově masové jako velký letní festival. Tendence ale je přizpůsobovat speciál proporcím letního festivalu a koho děsí davy v legračních kostýmech, pravidla, diskotéky a pochody hromoarmějců, pochopitelně se odvrací.

Většina ale zůstává a tak se davy lidiček v legračních kostýmech jen rozrůstají.

Komentáře

Přidat komentář