LITERATURA: Andrzej Pilipiuk, Věšet každý může

Článek od: Redakce - 29.09.2010

Po dlouhém čekání se na českém trhu znovu objevuje Jakub Vandrovec. Pátý svazek série budou následovat dotisky vyprodaných knih Andrzeje Pilipiuka, snad už v listopadu se objeví jeho Sestřenky, začátkem příštího roku pak tolik sháněná kniha Vezmi černou slepici.

Na Sardenu už jsme v červenci avizovali chystané vydání dalších neuvěřitelných příhod příležitostného exorcisty Jakuva Vandrovce zde. Natěšení čtenáři se konečně dočkali...

Tento výbor textů o Jakubu Vandrovcovi je důkazem hrdinovy překvapivé, ale promyšlené a důsledné evoluce. Objevil se na stránkách knih jako pijan a flákač. Říká se o něm, že když si u lékaře postěžoval na bolest břicha a doktor se s hrůzou zeptal: "Pil jsi voňavky?" Jakub odpověděl: "Jo, a nepomohly…". Teď tu máme podnapilého – Jakub totiž není nikdy úplně sťatý – šaška, vzdělance i vtipálka. A co je nejdůležitější – dech má možná děsný, ale srdce zlaté, a bez váhání zachraňuje svět, kterému hrozí strigy, upíři a… Lenin!

EuGeniusz Dębski

Stálo za to čekat na nový díl povídek o Vandrovcovi. Jakub bojuje s Unií, s nebeskými silami, Vladem Naražečem a pokouší se zrušit kletbu egyptského boha Amenhotepa, na jehož straně stojí Lenin a Dzeržinski, což je opravdu něco!

Romuald Pawlak

Kniha Věšet každý může Andrzeje Pilipiuka vyjde jako třiadvacátý svazek edice Podíl. Brožovaný výtisk o 288 stranách bude na pultech knihkupectví k dostání za sympatických 249 Kč. Stylová obálka Andrzeje Laskiho ukrývá překlad Pavla Weigela.

Anotace:

Když se nepřátelské armády perou u tvého domu, když Zelení mstitelé vstupují do akce a silná egyptská kletba hrozí všem a všemu, objeví se On. Není superhrdina, nadčlověk, nezachraňuje lidstvo ve jménu vyšších cílů. Poznáte ho snadno. Holínky, vaťák, ušanka a ta specifická. vůně?Nejtypičtější hrdina polské fantastiky. Opilec, exorcista. prostě Jakub Vandrovec. Vrací se ve velkém stylu! Věšet každý může je další kniha o této kultovní postavě. V typicky "vandrovcovských" povídkách poznáte jedno z jeho válečných dobrodružství, dozvíte se, kdo jsou "Zelení mstitelé" a vyslechnete odbornou přednášku. Autor konečně odhalí pravé jméno Baby Jaby a ukáže zhoubné následky kocoviny. Poprvé se také ukáže, že existoval někdo, kdo dokáže vypít víc než Jakub Vandrovec. Ale nebyl to člověk, takže se nepočítá. A nakonec. nakonec poznáte sílu opravdové egyptské kletby.

Přidat komentář