PR: Galerie Nemesis

Článek od: Anonym - 19.09.2010

Galerie Nemesis se orientuje na umění v oblasti fantasy, sci-fi a dobrodružných námětů. Zastupuje výhradně české a slovenské autory, jejichž díla bude nabízet  k prodeji na svých webových stránkách www.galerienemesis.cz. Kromě prodeje samotných originálů se galerie též zaměřuje na vysoce kvalitní digitální tisky starších a oblíbených děl, která jsou již v soukromých sbírkách.

Galerie oficiálně zahájí svou činnost 4. 10. v 18:00 vernisáží úvodní výstavy s názvem „Fantasy, sci-fi a dobrodružství v obrazech a ilustracích". Na této výstavě představí nejvýznamnější a nejlepší autory české a slovenské fantasy a sci-fi tvorby, se kterými galerie navázala dlouhodobou spolupráci. Jsou jimi: Petr Bauer, Zdeňka Boušková, Milan Fibiger, Jiří Grus, Jan Hora, Karel Jerie, Karel Kadlec, Jan Patrik Krásný, Alois Křesala, Tomáš Kučerovský, Lubomír Kupčík, Roman Kýbus, Pavol Martinický, Juraj Maxon, Dominik Petr, Martina Pilcerová, Pavel Štechmiler, Jan Štěpánek, Dan Růžička, Bea Tomash, Karel Zeman, Martin Zhouf a další.

Zahajovací výstava proběhne ve výstavních prostorách Jindřišské věže ve 2., 3. a 4. patře na ploše bezmála sedmdesáti metrů čtverečních, veřejnosti bude přístupna od 5. 10 do 6. 11. 2010. Každý z představovaných autorů bude uveden svými současnými originálními díly v počtu zhruba pěti kusů. Všechna díla bude možno zakoupit přímo na výstavě.

Současně s vernisáží bude spuštěn i web galerie, který bude zahrnovat e-shop, medailonky autorů, kalendář akcí, novinky v galerii, do budoucna i fórum pro čtenáře, obálkovou galerii zastupovaných autorů (díla, která budou použity na obálkách knih), atd.

Kromě internetové galerie bude po novém roce otevřena i galerie kamenná. Galerie v současné době usilovně hledá prostory v Praze.

Cílem galerie je do budoucna nejen zastřešovat zavedené autory, ale dát prostor i autorům nezavedeným. V rámci své činnosti bude galerie uvádět profilové, tématické i autorské výstavy nejen ve svých prostorách, ale i po celé republice, například v rámci tématických festivalů a různých conů, se kterými galerie již zahájila spolupráci. 

"Fantazie, to není představovat si, co věci nejsou, ale udělat něco, co by mohly být."

Karel Čapek

Kdo za tím projektem stojí?

Manželé Krištofovi a výtvarník Martin Zhouf, resp. společnost společnost Books and Cards S.G.J.Š., s.r.o.

Václav Krištof absolvoval pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Je zakladatelem Společnosti Josefa Škvoreckého. V minulosti realizoval významné projekty, jako je Gymnasium Josefa Škvoreckého v Praze, či Literární akademie v Praze. 

Veronika Krištofová vystudovala VOŠIS, obor Služby muzeí a galerií, dále pak získala bakalářský titul na Masarykově univerzitě, obor Dějiny umění. Působila dva a půl roku jako správce uměleckých Lobkowiczkých sbírek v Nelahozevsi.

Martin Zhouf absolvoval pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem. V letech 1985 - 1990 působil jako učitel výtvarné výchovy. Po roce 1990 zvolil sólovou dráhu  samostatného výtvarníka. V roce 1992 obdržel cenu Objev roku na Euroconu ve francouzském Fayence. Působí jako ilustrátor, muzikálový a filmový výtvarník a vystavuje po celé České Republice.

Máte po ruce fotku galerie?

Bohužel, nebylo dosud z čeho vyrobit...

Veronika Krištofová

Přidat komentář