RECENZE: Trudi Canavan, Nejvyšší lord (Trilogie o černém mágovi 3)

Článek od: Lament - 10.09.2010

V minulých dílech jste četli:

Sonea je dívka ze slumů, ale má tak velké nadání pro magii, že ji proti všem obyčejům přijmou k výcviku do Společenství čarodějů. Její poručník je velmi laskavý a má pro ni pochopení, ale to ještě nic neznamená. Kvůli svému původu je Sonea podceňována mágy a šikanována novici. Nejhorší je Regin. Není to žádné zlomyslné dítě, ale nadaný malý mág, který umí dokonale zneužívat svého postavení "dítěte". Avšak poté, co Sonea překoná pocit nepatřičnosti a vlastní méněcennosti, je pro ni nakonec jednoduché Regina porazit v oficiálním souboji. Její trable tím však nekončí. Novicka totiž zcela náhodou odhalí, že Nejvyšší mág Akkarin praktikuje zakázanou černou magii. A ten moc dobře ví, že to Sonea zjistila. Postupně ji dovedně izoluje od všech blízkých a stává se jejím novým poručníkem ve studiu magie. A Sonea prochází dalším z kruhů pekla...

Nejvyšší lord

Po vítězství nad Reginem se už Sonea nemusí obávat šikany ze strany noviců, dokonce se zdá, že si získala úctu a konečně by mohla mít i kamarády. Avšak adeptka se i nadále všech straní, protože se obává, aby na své blízké nepřivolala zlovolnost svého současného poručníka, Nejvyššího lorda Akkarina. Jeho praktikování černé magie ji tíží a ještě více to, že to nemůže nikomu říct. Ovšem časem se stane něco, co by mohlo celý Akkarinův příběh ukázat v jiném světle. Má mu Sonea věřit, nebo jde jen o rafinovaný způsob, jakým si chce Akkarin pojistit její mlčení a získat loajalitu?

Trudi Canavan si u nás nezaslouženě „vydobyla“ postavení nepříliš schopné autorky komerční fantasy pro dospívající. Na počátku tohoto politováníhodného omylu stál první díl této trilogie. Když se ovšem dívám na reakce na internetu, mládež je naštěstí tímto posudkem „soudnějších, sečtělejších a dospělejších“ čtenářů nepoznamenaná a trilogii o černém mágovi si užívá.

Po druhém díle ságy jsem netrpělivě očekávala, jak se vyvine postava Nejvyššího lorda Akkarina. Lehce jsem se obávala toho největšího úskalí dětských knih, černobílosti a zjednodušování, ačkoliv tu během druhého dílu byly jisté indicie, že tohoto zločinu se Trudi Canavan nehodlá dopustit. A nedopustila. Jistě, i nejednoznačnost pólů dobro - zlo je dnes již klišé, ale v literatuře pro děti a mládež je stále poměrně svěží, a Trudi Canavan ví, že mládež není třeba krmit černobílou kaší. Proto nechává Sonee spadnout závoj z očí. Dovolí jí nahlédnout do skutečného světa, plného nejasností a nejistot, kde zlo v čisté podobě téměř neexistuje. Umožní jí dospět. A taky ji nechává se zamilovat, a to takovým způsobem, že mnohé z nás musí píchnout u srdce při vzpomínce na naše nešťastné pubertální lásky. Abych však nevyvolala mylný dojem o ději – rozhodně to není žádný dívčí románek, citové vzplanutí je jen jedním z atributů typické fantasy o dospívání.

Jazyk příběhu je opět jednoduchý, ale nikoliv přehnaně, je přizpůsoben dospívajícím čtenářkám, ale nepodbízí se jim. Lehká oploštělost postav zůstává tentokrát téměř nezaznamenána, lehce ubíhající text totiž nutí čtenáře hltat rychle stránku za stránkou, aby zjistil, jak dopadne tato epizoda a tahle, a vůbec, aby věděl, jak to celé skončí. A řekla bych, že autorka si nechala to nejlepší nakonec.

Dlouho se s napětím i skepsí čekalo, až se v množství bezcenných plagiátů vynoří další Harry Potter. Tato horečka již naštěstí dávno opadla. A je velkým překvapením, že Harry v sukních povstal právě z díla, od kterého si čeští recenzenti už nic neslibovali a zatratili ho kvůli klišovitosti prvotiny. Ano, tato trilogie není tak obratně napsaná ani tak líbivá. Snad je i lehce šedivá. Zato není uspěchaná a drží si svou epičnost. A proměně děvčátka v ženu se věnuje velmi systematicky a sugestivně.Trudi Canavan se svým příběhem obstála, protože patrně nechtěla napsat "něco jako Harryho Pottera“. Možná si jen vzpomněla na všechny trable i hezké věci, které kdysi zažila, a chtěla se o ně podělit s dalšími děvčaty. Kdybych já byla dospívající děvče, chtěla bych si tuhle trilogii přečíst? Na to můžete vzít jed!

Nejvyšší lord (Trilogie o černém mágovi 3)
Autor:
Trudi Canavan
Překlad: Eva Chmurová
Rozměry: 105x175
Datum vydání: 2009
Počet stran: 656
Typ vazby: brožovaná
ISBN: 978-80-7413-060-1
Cena: 299 Kč

Přidat komentář