AKCE: Ručníkový den nakl. Argo a křest Adamsovy knihy Smysl Životic

Článek od: Redakce - 22.05.2010

TOPlistRUČNÍKOVÝ DEN?! Pokřtíme šestý díl Stopařova průvodce Galaxií a Adamsův výkladový slovník Smysl Životic

NEPROPADEJTE PANICE!!!

Srdečně zveme všechny celoživotní, příležitostné i potenciální milovníky galaktických ság Douglase Adamse na Ručníkový ARGOpodvečer.

Přijďte v úterý 25. května 2010 v 17,00 do kavárny Vesmírna (Ve Smečkách 5, Praha 1)...

Adams_Stoparuv pruvodce_1_webAdams_Stoparuv pruvodce_2_webAdams_Stoparuv pruvodce_3_webAdams_Stoparuv pruvodce_4_webAdams_Stoparuv pruvodce_5_web

Při příležitosti každoročního Ručníkového dne pokřtíme šestý díl Stopařova průvodce Galaxií s názvem A ještě něco..., jehož autorem je Eoin Colfer. Ukázky z knihy přečte Vojtěch Dyk (který načetl audioknihu Stopařova průvodce Galaxií), pangalaktický megacloumák namíchá překladatel knihy Vítek Penkala.

Představena bude také „úplně nová novinka“ Douglase Adamse a Johna Lloyda Smysl Životic, přeložená a převedená do českého prostředí Petrem Kopetem.

Hudebně to vše doprovodí skupina Herky.

Účastníci setkání dostanou nezbytný „adamsovský dárek“.

Colfer_A jeste neco_webEOIN COLFER

A ještě něco... Stopařův průvodce Galaxií (Douglase Adamse), část šestá ze tří

Přeložil Vít Penkala

Jak jinak oslavit třicáté výročí vydání slavného cyklu Douglase Adamse Stopařův průvodce Galaxií, textu, který navždy proměnil naše postoje k dvouhlavým mimozemšťanům, ginu s tonikem, dějinám vlastní planety, hlasité hudbě, ojetým propisovačkám, robotům, čaji a zejména ručníkům? Jak jinak uctít autora, který nás naučil, že „trilogie“ je sága o pěti svazcích? Jak jinak zavzpomínat na člověka, který nás umí zas a znovu rozesmívat, a neronit přitom slzy sentimentálního dojetí? Jak jinak než s trochou zlomyslnosti i pokory (a se svolením Adamsovy manželky, pochopitelně) dopsat a vydat šestý díl!

Adams_Lloyd_Smysl_Zivotic_WEBDOUGLAS ADAMS, JOHN LLOYD

Smysl Životic

Přeložil a do českého místopisu přenesl Petr Kopet

Už vás někdy bolelo jalubí? Cítíte se poněkud nesví před dámou, která má krásné násavrky? A jestlipak máte mezi svými přáteli nějakého škrováda? Na tyto a spoustu další hlavolamných otázek vám pomůže odpovědět Smysl Životic, geniální kříženec výkladového slovníku a seznamu místních jmen, který sepsal Douglas Adams spolu s kolegou Johnem Lloydem. Adams si uvědomil, že ve světě kolem nás i v naší mysli existuje spousta předmětů, situací, pocitů a vjemů, pro které jazyk dosud nemá žádné pojmenování, a rozhodl se tato bílá místa v popisu naší reality zaplnit. Knihu doplňují ilustrace výtvarníka Vladimíra Chalupy.

Ručníkový den vznikl v roce 2001. Původně to měl být jen pietní akt, kterým skupinka fanoušků Stopařova průvodce chtěla vyjádřit, že se stalo něco závažného, že odešel člověk, který obohatil život a myšlení mnoha lidí. Nápad se rozšířil rychle a čtrnáct dní po úmrtí Douglase Adamse s sebou mnoho lidí na různých místech nosilo celý den ručník. A právě to dalo základ něčemu většímu, co se změnilo v každoroční oslavu „jiného“ pohledu na svět. Každý rok nyní tisíce lidí u sebe nosí 25. května celý den ručník, čímž dávají najevo, že umí brát svůj život s humorem, že nechtějí žít ve společnosti technokratů a byrokratů, že chtějí o světě přemýšlet originálním způsobem a mají chuť zkoušet neprozkoumané oblasti.

Start: 25.5.2010 17:00
Místo konání: Vesmírna (Praha 1, Ve Smečkách 5)

nakladatelství Argo

Přidat komentář