KOMIKS+PR: Kick-ass - předloha k filmovému hitu vychází...

Článek od: Jiří Pavlovský - 12.05.2010

„S žádnou mocí přichází nulová zodpovědnost.“

Dave Lizewski nemá superschopnosti. Nemá fyzičku. Nemá ani technická udělátka. V podstatě jediné, co má, je zelený kostým a přání stát se superhrdinou. To mu ale nezabrání v tom, jít do akce - a skončit na dlouhou dobu v nemocnici. Jenže superhrdina se jen tak nevzdává... zvlášť, když se může stát hvězdou Youtube.

A časem se ukazuje, že není jediný, kdo dostal tenhle nápad. A že ti druzí jsou o dost výkonnější... a nebezpečnější. A že dospívání je peklo vždycky, kostým nekostým.

Film je skvělý, ale proti komiksu je to opravdu jen čajíček. Tohle je ten pravý nářez. Nelítostný, cynický, zábavný a mládeži rozhodně nepřístupný!“

Ikarie

Kick-Ass Nářez Crew Millar Romita  2Filmy podle komiksů nejsou žádná novinka. Ale filmy podle komiksové minisérie, která ještě ani nebyla celá vydaná? To už není tak obvyklé. To už musí být opravdu něco, aby se na filmu začalo pracovat, když je na trhu teprve druhý sešit z osmi. Nebo za tím musí stát Mark Millar, jeden z nejslavnějších komiksových autorů současnosti. Skotský rodák a komiksová obdoba rockové superhvězdy, skandální ironik, provokatér a skvělý vypravěč.

Život podle Millara

Mark Millar, jako většina anglických tvůrců, začínal v magazínu 2000 AD, kde pracoval na komiksech Soudce Dredd či Robo-Hunter... a vyvolal pobouření příběhem o alkoholem a sexem posedlé lady Dianě. Pak přešel do USA a netrvalo dlouho, než se i tam stal hvězdou. Z týmů Avengers udělal mnohem drsnější a cyničtější Ultimates (první dva díly vyšly česky, další se chystají) a podobně zapracoval i na Ultimate X-Menech. Napsal komiks o tom, co by se stalo, kdyby Superman spadl místo do Ameriky na území Sovětského svazu (Red Son – chystá se k českému vydání) a jeho akční úvaha o smyslu života Wanted: Mrtvý nebo živý (také vydáno u nás) byla v podstatně krotší verzi okamžitě zfilmována. A u jeho nejnovější série Kick-Ass (u nás jako Kick-Ass: Nářez) se ani nečekalo na dovydání a hned se začalo pracovat na filmovém přepisu.

Ano, Millar je poťouchlý provokatér, který rád šokuje... ale dokáže i vyprávět příběhy a servírovat myšlenky, takže není divu, že má takový úspěch. A má i cit pro výběr malířů. V tomto případě se spojil s komiksovým veteránem a živoucí legendou Johnem Romitou jr. (Amazing Spider-Man, Wolverine), který něco podobného dělal poprvé v životě a komiks musel doma kreslit tajně, aby děti neviděli, jaké odpornosti maluje.

Kick-Ass Nářez Crew Millar Romita  4Film a komiks

Zároveň s uvedením do kin u nás vychází kompletní minisérie v podobně knihy – jako v jedné z prvních zemí na světě! Nakladatelství Crew začalo vydání plánovat hned po prvním sešitu, ještě dřív, než bylo vůbec známé, že se bude chystat film. Komiks oslovil komplet celou redakci. Koneckonců, kdo z komiksových vydavatelů by nechtěl být superhrdinou?

Petr Litoš, ředitel nakladatelství Crew, říká: „Je to průlom mezi světy. Mezi světem superhrdinů a naší realitou. Je to samozřejmě plné akce, hlášek a humoru... někdy dost černého... ale jde to dál. Millar se zamýšlí nad světem... a to, co začíná jako výsměch superhrdinům, se pomalu mění v úvahu: proč by to vlastně nešlo? Co je s naším světem v nepořádku, že nikdo nechce být hrdinou?“

Aneb, jak praví jedna z postav: „Proč chtějí být všichni jako Paris Hiltonová a nikdo jako Spider-Man?“

Film, který podle komiksu vznikl, se velmi drží předlohy, ale přesto je to jen odraz originálu. Komiks je mnohem temnější. Millar mixuje hrdinské kousky s jejich důsledným srážením a zpochybňováním. Komiks je mnohem nelítostnější a až krutější, mnohem víc se zaobírá následky, pochybnostmi a obavami... a o to víc pak fungují akční scény a okamžiky, kdy se hrdina musí rozhodnout. I přes „zábavnou brutalitu“ a dialogy, ve kterých se nejde pro sprosté slovo daleko, je Kick-Ass: Nářez jeden z nejsilnějších komiksů, který u nás vyšel. A po jeho obrovském úspěchu se už plánuje druhý díl – jak komiksu, tak filmu.

Crew světové komiksy česky logoO Nakladatelství CREW s.r.o.:

Nakladatelství CREW s.r.o. (www.crew.cz) je největším komiksovým nakladatelstvím a vydavatelstvím v České republice. Po dlouhá léta představuje českým čtenářům to nejlepší ze světového komiksu, vedle knížek komiksových příběhů vydává i specializovaný komiksový magazín CREW2 zaměřený na budování povědomí čtenářů o komiksech. Mezi nejznámnější postavy, které pravidelně v Nakladatelství CREW s.r.o. vycházejí, patří Garfield, Simpsonovi, Spider-Man, Calvin a Hobbes, Sandman, Usagi Yojimbo a Batman. Nakladatelství CREW spolupracuje s největšími komiksovými vydavateli světa jako jsou DC Comics, Marvel, Dark Horse, Top Cow, Dargaud, Delcourt a další. Od Marka Millara vydalo už komiksy Wanted: Mrtvý nebo živý a ve spolupráci s nakladatelstvím BB art dva díly Ultimates.

Přidat komentář