Počátky Zlatého věku 09: Povídky různé, zejména hrůzné (Lovecraft; Smith; Wyndham)

Článek od: Jiří Halama - 15.03.2010

The Colour out of Space H. P. Lovecraft Barva vesmíruUčiňme nyní po vzoru největšího českého lyžaře, scifisty (když na vědeckém semináři konaném zhruba před pěti lety na Festivalu fantazie v Chotěboři bylo poukazováno na nepopiratelnou skutečnost, že sci-fi není nic jiného než zkratka pro Soubor Cimrmanovy fikce) a filosofa Járy Cimrmana v souladu s jeho teorií externismu slavný „krok stranou“, a řekněme si pár slov o něčem, co sice stojí trochu mimo hlavní proud počátků Zlatého věku, nicméně i o tom je na místě se, byť okrajově, zmínit.

Řeč je o povídkách hrůzných, resp. hororových, jež jsou současně science fiction.

Hrůzná (strašidelná, hororová) díla se ve fantastické literatuře vyskytují odjakživa, někteří autoři se na ně specializovali více (Poe, Le Fanu), někteří méně, nicméně nás by měla zajímat díla z počátků Zlatého věku, spojující motiv science fiction s motivem hororovým. Bohužel v češtině příliš mnoho takovýchto děl nevyšlo.

Prozatím jsme se zmínili pouze o jediné povídce naplňující pojmově znaky science fiction hororu, a jí byla Campbellova povídka „Kdo je tam?“ (viz čtvrtý díl tohoto cyklu). Tato povídka naštěstí není jedinou, která v češtině z oblasti science fiction hororu z období počátků Zlatého věku vyšla.

H. P. LovecraftMagazínem, který věnoval ve dvacátých a třicátých letech minulého století velký prostor hrůzným povídkám, byl v březnu roku 1923 vzniklý Weird Tales. A bylo jen otázkou času, kdy do hrůzy a děsu vyskytujícího se v kryptách, kobkách a sklepeních se přidá i hrůza vyskytující se ve vesmíru, resp. z vesmíru pocházející.

Z minima v češtině vyšlých děl vzniklých ve dvacátých a třicátých letech minulého století, která spojují science fiction a horor, se lze zmínit především o klasikovi hrůzné literatury nejklasičtějším, totiž o Howardu Phillipsu Lovecraftovi (1890-1937).

Nechci ani tak poukazovat na jeho mýtus Cthulhu, který sice má také kosmický rozměr, nicméně přeci jenom je od pravidel Campbellem požadovaných pro Zlatý věk příliš vzdálen.

V Lovecraftově díle však najdeme dvě povídky splňující v nejryzejší podobě požadavky na propojení science fiction a hororu. První z těchto povídek je „Barva z kosmu“, resp. „Barva z vesmíru“ popisující případ, kdy meteorit dopadnuvší nedaleko malé farmy na ni zavleče záhadnou nemoc napadající rostliny, zvířata i lidi. Tímto Lovecraftovým dílkem se nepochybně jak tematicky, tak i stylem vyprávění inspiroval o téměř 40 let později britský klasik Brian Wilson Aldiss ve své povídce „Slintající strom“ (1).

Clark Ashton SmithDruhým Lovecraftovým science fiction hororem je povídka „Ve zdech Eryxu“ odehrávající se na Venuši v tajemném umělém bludišti sestávajícím z neviditelných stěn. Zbývá ještě dodat, že tato povídka se nalezla v Lovecraftově pozůstalosti nedokončená, a dokončil ji dnes již naprosto neznámý Kenneth Sterling.

Z díla Lovecraftova přítele Clarka Ashtona Smithe (1893-1961) vyšla v češtině jediná povídka, která je shodou okolností zajímavá i pro naše téma. Jedná se o povídku „Sklepení v Yoh-Vombis“, v níž Smith popisuje archeologický průzkum rozvalin starého marťanského města. V jeho sklepeních pozemští archeologové naleznou záhadné parazitické pijavice „udržující svůj zkázonosný život na rozežraných mozcích mrtvých“.

A konečně z raných děl britského autora Johna Wyndhama (1903-1969) sem lze zařadit dvě jeho invazní povídky, v nichž projevuje až nebývalý smysl pro humornou nadsázku – v podstatě v nich konfrontuje na straně jedné ohrožení z vesmíru a na straně druhé strnulost a nekompetentnost britských strážmistrů.

John WyndhamV povídce „Neviditelná stvůra“ je při havárii pozemské vesmírné lodě přilétající z Venuše zavlečena na anglický pokojný venkov lidskému oku neviditelná velmi žravá příšera, a v povídce „Meteorit“ popisuje Wyndham invazi půlcentimetrových mimozemšťanů.

1) Brian Wilson Aldiss: „Slintající strom“ (Saliva Tree; mag. F&SF, září 1965), in Ikarie č. 1 až 3/1991 a in pov. sb. Člověk svého času, Laser 1993


BIBLIOGRAFIE ČESKY VYŠLÝCH SHORA UVEDENÝCH DĚL LOVECRAFTA, SMITHE A WYNDHAMA

  • Howard Phillips Lovecraft: „Barva z kosmu“ (The Colour Out of Space; mag. Amazing, září 1927), in pov. sbírka Barva z kosmu a jiné horrory, Zlatý kůň 1991; jako „Barva z vesmíru“, in ant. Půlnoční stíny, Knižní podnikatelský klub 1991 a in pov. sbírka Šepot ve tmě a jiné hrůzostrašné příběhy, Mladá fronta 1992

  • Sklepení vaults Clark Ashton SmithHoward Phillips Lovecraft a Kenneth Sterling: „Ve zdech Eryxu“ (In the Walls of Eryx; mag. Weird Tales, říjen 1939), in Ikarie č. 6/1991 a in pov. sbírka Hrůza v Dunwichi a jiné horrory, Zlatý kůň 1991

  • Clark Ashton Smith: „Sklepení v Yoh-Vombis“ (The Vaults of Yoh-Vombis; mag. Weird Tales, květen 1932), in ant. Hrůzný čas, Mustang 1996

  • John Wyndham: „Neviditelná stvůra“ (Invisible Monster; mag. Wonder Stories, prosinec 1933), in pov. sbírka Záludný vesmír Johna Wyndhama, Albatros 2003

  • John Wyndham: „Meteorit“ (Meteor; mag. Amazing, březen 1941 jako Phoney Meteor), in pov. sbírka Záludný vesmír Johna Wyndhama, Albatros 2003

Předchozí 8# | Následuje 10#

Přidat komentář