RECENZE: Juraj Červenák, Strážcové Varadínu

Článek od: Martin Stručovský - 07.12.2009

Po dvaceti letech, kdy jeho tvůrce usilovně studoval a cvičil svůj psací um, konečně přichází slavný turkobijce a nositel ještě slavnějšího rodového jména – kapitán Kornel Báthory...

Kapitán Kornel Báthory svou minulost utápí ve službě císařské armády a stínáním jedné turecké hlavy za druhou. Avšak se smrtí jeho otce jej minulost a tím pádem i otcovské povinnosti dostihnou a donutí ho, aby se vrátil domů. Ovšem než bude moci usednout k teplu rodinného krbu a pozorovat, jak jeho syn roste v muže, bude muset ještě jednou naposledy vytáhnout na výpravu se zbraní v ruce, protože jeho potomek je během přepadení rodinného sídla unesen a odvezen neznámo kam. Asi tak by se dal v kostce charakterizovat román Strážcové Varadínu, který je prvním dílem Červenákovy dlouho připravované epické ságy Dobrodružství Kapitána Báthoryho…

Řekněme si to na rovinu. Pokud čekáte, že jsou Strážcové Varadínu dalším výletem do pohanských dob, pak vás zklamu. Další Červenákův literární počin totiž navazuje na nedávno vydanou povídku Turkobijce (in Memento Mori), jen se odehrává o století později. Ano, přátelé, vítejte v roce 1660.

Stejně jako u všech předchozích knih i zde vidíme, že Červenák při hodinách Dějepisu rozhodně nespal, a že o schopnost vetkat do známých historických událostí fantasy motivy rozhodně nepřišel.

Strážcové Varadínu jsou ale vyzrálejší než předchozí autorovy knihy. A to nejen po stránce jazykové, ale i po stránce originality, která je tu zastoupena nejen dobou, v níž se příběh odehrává, ale i minimem fantasy v románu obsažené. Ve výsledku totiž tato kniha více než fantasy připomíná historický román obohacený o prvky hororu, již zmíněné fantasy, a hlavně autorova oblíbeného westernu, který se promítá hlavně v pojetí hlavního hrdiny, který více než dobového válečníka připomíná amerického kovboje, jehož hnacím motorem není záchrana světa, ale syna. A pro tento úkol je odhodlán riskovat nejen vlastní čest, ale i život.

Nebojte se. I přes všechny zmiňované plusy je to pořád starý dobrý Červenák. Děj je jako vždy naprosto živý a nezadrhávající se. Souboje reálné a důvěryhodné.

I tak bych románu vytkl pár věcí. U předchozích autorových knih jsem byl zvyklý, že se ke slovu kromě hlavního hrdiny dostaly i postavy vedlejší. V tomto románu se mi ale zdálo, že celý děj leží hlavně na bedrech Báthoryho a ostatní, byť dobře propracované a zajímavé postavy, tu jsou jen proto, aby si měl s kým popovídat.

A co mi tu pak také chybělo, byl pořádný záporák, který by hlavnímu hrdinovi trochu znepříjemnil život. Jasně, kluci turečtí jsou fajn, stejně jako tajemná šlechtična vládnouctí vlčí smečce, která mi nejvíce připomněla hraběnku Báthory, o níž je v samotné knize také nepatrná řeč, ale čekal jsem prostě většího bastarda. Tak snad příště.

Na závěr nesmím opominout jako vždy kvalitní obálku Michala Ivana, který může s hrdostí konkurovat zahraničním ilustrátorům. Pochvalu si pak samozřejmě zaslouží vysvětlivky jednotlivých pojmů, stejně jako skvělý překlad Roberta Pilcha a jazyková redakce Jiřího Popiolka.

S ohledem na to, že jsou Strážcové Varadínu teprve prvním svazkem série, a že se jedná o rozjezdovou rampu pro další velká dobrodružství, která mají teprve přijít, hodnotím krásnými 80 %. Věřím však, že s dalšími díly budou procenta pouze stoupat.

Hodnocení: 80 %.

Červenák, Juraj: Strážcové Varadínu (ukázka z románu, pr článek)
nakladatel: Brokilon
překlad: Robert Pilch
obálka: Michal Ivan
422 stran; hardback; 120 x 200
358 kč
plánováno na 10. prosinec 2009

Přidat komentář