FILM: Želvy Ninja: Mutantí chaos

Článek od: Daniel Palička - 13.11.2023

Leonardo, Donatello, Raphael a Michelangelo – ikonická čtyřka, která na televizních obrazovkách řádí od roku 1987. Od té doby se dočkala mnoha seriálových a filmových zpracování, ve kterých byli želví hrdinové pojatí různě. Jednou se vsadilo na seriózní tvář, podruhé na odlehčenou notu. Někdy se tvůrci snažili o razantní změny a jindy se šlo úplně na jistotu. Se svým zbrusu novým pojetím se letos vytasil Seth Rogen, který se ve filmu Želvy Ninja: Mutantí chaos vydal úplně jinou cestou. Jak se nejnovější želví dobrodružství povedlo? Má co nabídnout, nebo jde jen o další zaměnitelný animák?

Na Želvy Ninja nedám jen tak dopustit. Jako malý jsem hltal jak epizody z dnes již kultovní osmdesátkové série, tak ponuré příběhy ze seriálu z roku 2003. Oba seriály měly něco do sebe a zpětně jim vděčím za hodně. Jednak formovaly moje nerdské dětství, jednak mi ukázaly krásu bohatého želvího univerza, v němž o netradiční zápletky a šílené mutantí protivníky není nouze. Nicméně přiznávám bez mučení, že se čtveřicí želváků jsem si občas nerozuměl. Některá zpracování, ať už seriál od Nickelodeonu z roku 2012, nebo vizuálně přepálený Vzestup Želv Ninja (2018), mě tolik nestrhla. A pokud je řeč o filmových verzích, některé mě potěšily více (např. animovaný film z roku 2007 nebo skvělý crossover Turtles Forever), jiné méně (dva hrané filmy). Na autorskou vizi Setha Rogena jsem byl nesmírně zvědavý. Trailery lákající na působivý vizuál a ztřeštěnou teenagerskou podívanou totiž vypadaly zajímavě a slibovaly příjemný filmový zážitek. Výsledek ovšem dopadl nemastně neslaně.

Mutantí chaos pracuje se standardní premisou. Mladí želváci žijí dole ve stokách New Yorku. Stará se o ně mistr Tříska, přerostlý krysák, který funguje jako hlava rodiny. Želváci od něj mají přísný zákaz vycházet ven mezi lidi, což dříve nebo později začne být frustrující, tím spíš když si procházíte pubertou. Navzdory Třískově zákazu se čtveřice mladých puberťáků vydá mezi lidi. Hrdinové poznávají nástrahy lidského světa, seznamují se s první lidskou kamarádkou April a postupně zjišťují, že vše není tak růžové, jak se zprvu mohlo zdát. A jako by to čert nechtěl, schyluje se k ďábelskému plánu, který může ohrozit celý New York. Podaří se Želvám Ninja zastavit blížící se hrozbu, nebo ne?

Na filmu mohu nejvíce pochválit animaci. Originální stylizace okamžitě upoutá divákovu pozornost. Očividná inspirace spidermanovskými Paralelními světy je více než patrná. Vizuálně rozmanitá paleta barev nádherně doplňuje prostředí, které jako by evokovalo klasické komiksové náčrty. Ať už jde o stoky, střechy budov nebo různé exteriéry, každá lokace působí živě a má čím překvapit. Zároveň musím vyzdvihnout kreativně vymazlené designy postav. Tvůrčí hravost se na každé z nich maximálně podepsala. Za sebe bych obzvlášť vypíchnul hlavní protagonisty, jejichž pubertální charakter se perfektně odráží na jejich hezkých mladických designech, a plejádu různých mutantních postaviček, jimž velebí šílený mutantí lídr Supermoucha.

S animací je nedílně spjata působivá akce, která má šťávu. Kontaktní souboje jsou energické a každičký chvat má své místo. Zároveň se mi zamlouvala práce s kamerou, která v různých pasážích (jmenovitě například v potyčce v garáži nebo při mutantí honičce) fungovala na jedničku. A co se týče zápletky, neustále si udržuje svižné tempo. V příběhu se pořád něco děje. Jedna scéna střídá druhou a o bláznivé situace rozhodně není nouze. Příběh jede naplno od začátku až do konce. Pokud si tedy potrpíte na zběsilé přímočaré vyprávění, přijdete si na své.

Nicméně filmu podráží nohy hned několik aspektů. Největší výtka směřuje k infantilnímu humoru, jenž sází na rádoby vtipné scénky, které člověka pobaví možná během první čtvrthodiny. Jejich postupné nadužívání ovšem začne být brzy otravné a snaha tvůrců být co nejvíce cool a in bohužel selhává na plné čáře. S komediálními prvky bych v jádru neměl problém, kdyby aspoň zápletka jakž takž držela pohromadě. Jenže chyba lávky. Scénář sice jede o sto šest, ovšem jaksi zapomíná na budování pevných základů. Postrádá jakýkoliv výraznější moment překvapení, a byť se občas vyrojí funkční nápad, nedokáže být efektivně zužitkován.

Při sledování jsem se nemohl ubránit dojmu, že Mutantí chaos působí jako splácanina různých scén, které ale dohromady nevytváří soudržný celek. Skáče se od jedné sekvence k druhé, a přestože se najdou pěkné momenty, celkový dojem působí dost nevyrovnaně. Místy se cítíte, jako by na vás autoři neustále křičeli: “Hele, máme spoustu nápadů. Jsme tady a tohle je prostě supr!” Jenže snaha se míjí účinkem.

A to ani nezmiňuji čtveřici želváků. Tam, kde jiné seriály a filmy dokázaly vytvořit zábavné, osobité postavičky, jejichž vzájemná dynamika fungovala na jedničku, vám Mutantí chaos servíruje jen čtyři zaměnitelné hrdiny, kteří působí jako přes kopírák. Nijak se mezi sebou neliší, snad jen vizuálně. Stejným způsobem bych mohl popsat i zbytek osazenstva. Vůbec nezáleží, jestli je postava želva, člověk nebo mutant. Všechny splývají v jedno a nijak mezi sebou nevyčnívají.  

Co zamrzí asi nejvíce, je fakt, že se Mutantí chaos nedá se současnými autorskými animáky ani trochu srovnat. Ať už spidermanovské Paralelní světy, druhý Kocour v botách, nebo mnoho dalších si nejnovější želví dobrodružství hravě strčí do kapsy. Nejen že dokážou odvyprávět kvalitní děj, ale také dovedou předat hodnotné myšlenky, které ocení jak dospěláci, tak omladina. V případě želváků to neplatí. A nabízí se otázka – pro koho je vlastně film určený? Diváci, kteří na želvácích vyrůstali, teenagerské pojetí neocení. A děti? Ty nedocení některé vtípky a nepochopí, o čem Želvy skutečně jsou. Navíc celé poselství se smrsklo jen na jednoduchou myšlenku, se kterou se ohání kdejaký současný animák. Jistě, myšlenka o vlastní výjimečnosti a zapadnutí mezi ostatní není špatná, její provedení však značně pokulhává.

Kapitolou samou pro sebe je české znění. Kina bohužel nabízí projekci pouze s českým dabingem, což je velká škoda. Diváci totiž přijdou o hlasy takových hvězd jako Jackie Chan, Giancarlo Espocito, John Cena, Paul Rudd a mnoha dalších. Tahle skutečnost zkrátka zamrzí. Co se týče dabingu, je dle mého názoru průměrný. Neurazí, ale ani nenadchne. Slyšel jsem i lépe nadabované animáky, ovšem o žádný průšvih rozhodně nejde. Co ovšem považuji za prohřešek proti lidskosti, jsou počeštěné vtipy. Omlouvám se, ale pokud vám želvák, který celý svůj život pobýval v kanalizacích New Yorku a nikdy nezavítal do Česka, začne povídat o Lucii Vondráčkové, Všechnopárty nebo Michalu Nesvadbovi, je něco špatně. České ekvivalenty totálně narušují kontinuitu filmu (v jednu chvíli želváci zmíní českou celebritu, načež vzápětí odkážou na něco zahraničního) a v kontextu příběhu nedávají absolutně žádný smysl. Nebudu lhát, byl jsem lehce v šoku. Myslel jsem si, že počešťování vtipů bylo v módě někdy v 90. letech, ale očividně jsem byl na omylu.

Želvy Ninja: Mutantí chaos považuji za krásnou ukázkou situace, kdy se coby divák absolutně rozejdu s vizí tvůrců. Nové zpracování želvích hrdinů sice vsází na ohromující vizuál, skvěle nasnímanou akci a tvůrčí hravost, chabý scénář a snaha o všudypřítomný humor však výsledný produkt nijak nezachraňují. Výsledkem je průměrný animovaný film, který svůj plný potenciál nezužitkoval na maximum. Nicméně pokud časem vznikne druhý díl, rád se na něj podívám. Myslím si, že pokračování může být jen a jen lepší.

 

Želvy Ninja: Mutantí chaos

Animovaný / Akční / Dobrodružný / Komedie / Sci-Fi / Fantasy
USA, 2023, 100 min
Režie: Jeff Rowe, Kyler Spears
Scénář: Seth Rogen, Evan Goldberg, Jeff Rowe, Dan Hernandez, Benji Samit
Hudba: Trent Reznor, Atticus Ross
Hrají: Paul Rudd, Giancarlo Esposito, Rose Byrne, Jackie Chan

 

Přidat komentář