LIDÉ: Cormac McCarthy *20.7.1933 / +13.6. 2023

Článek od: Jan Procházka - 14.06.2023

Cormac McCarthy *20.7.1933 / +13.6. 2023

Cormac McCarthy byl jedním ze čtyř nejvýznamnějších amerických romanopisců současnosti, autorem 14 knih, několika scénářů a držitelem (mimo jiné) i naší Ceny Akademie science fiction, fantasy a hororu (Kniha roku) za román Cesta. Narodil se  na severovýchodním pobřeží USA, ale od čtyř let vyrůstal ve státě Tennessee, a to se také odrazilo v jeho tvorbě. Jeho knihy Všichni krásní koně, Hranice a Města na planině nejsou jen novodobými westerny, ale také hlubokými sondami do lidské duše.

Filmové fanoušky si získal film bratří Coenů Tahle země není pro starý, z roku 2007, v němž zazářil v roli nájemného zabijáka Javier Bardem, který vznikl podle stejnojmenné McCarthyho knihy. Ale my, fanoušci fantastiky, ho budeme navěky milovat za jeho postapo román Cesta, v němž popisuje pouť otce a syna neutěšenou a zničenou zimní krajinou. Když putujete za nejasnou vizí lepšího zítřka jen s tím, co se vám vešlo do rozhrkaného nákupního vozíku, sáhnete si až na samé dno lidství.

Je mi strašně líto, že Cormac McCarthy odešel do velkého neznáma, ale jeho knihy tu s námi zůstanou, aby nám ukazovaly lidskost svých hrdinů navzdory hrůzám světa i divokosti přírody.

Přidat komentář