KOMIKS: Ed Brubaker, Místo činu

Článek od: Marek - 06.06.2023

Z obálky shlíží drsnej polda. Ostře řezané rysy, podlitiny z nedávného pěstního souboje nechtěně probarvují ztuhlý výraz, v rukou revolver. Tak tomu říkáme, děti, klamavý marketing! (A je to dobře!)
Na hlavní postavě, ani ne hrdinovi, Místa činu je totiž nejdrsnější jméno. Je to on, Jack Herriman, který se k profesi soukromého detektive dostal... asi jako protagonista špatného vtipu. Neumí se prát. Nevezme do ruky zbraň a má k tomu, překvapivě, dobrý důvod. Ale co už, rád se hrabe v cizích záležitostech a zvládá improvizovat, tak proč ne?

Zprvu jednoduše vypadající zápletka rychle bobtná díky množství odboček a vrstev. Nejednou nabízejí smysluplné, leč nesprávné teorie, které se neštítí uvolnit vás, jen aby se pořádně napřáhly k výkopu do rozkroku. Když šťastně nalezená princezna v nesnázích téměř mimoděk utrousí poznámku „Dobře, ale není to, jak si myslíte, jasný? Je to daleko komplikovanější.“, promlouvá mnohem více k vám než k ostatním postavám.
Brubaker dokonale střídá pasáže vyvolávající nesourodé emoce, které v jednu chvíli konejší, uklidňují, baví, ale také rozčilují nebo napínají. Ani jednou vás však nenechá pocítit zoufalství nad nesmyslností příběhu. Ani jednou jsem se nesetkal s pasáží, která by mě přiměla cítit se za postavy trapně. Chybují, dostávají přes h... ústa, ale přinejhorším si můžete povzdechnout a přiznat si, že v dané situaci byste se zachovali stejně.
Jenže ani zde nekončíme. Ano, příběh je komplikovanější, ale ani ve svém plném odhalení se nejeví jako nereálný. Tragický, smutný, ve své podstatě neuspokojivý a marný, ale ani na moment neskutečný. Zejména, pokud znáte alespoň okrajově fenomén amerických kultů a sekt šedesátých a sedmdesátých let. Aha! Teď jsem vás zaujal, že jo?

Příběhové kvality dokonale podtrhuje kresba a použitá barevná paleta. Prostředí je vybarveno obyčejně dvěma až třemi ladícími odstíny, zatímco postavy a předměty podstatné pro děj obsahují vždy alespoň jednu výraznou barvu. Pole jsou tak jasně čitelná a mají téměř meditativní účinek velice příjemný pro oči. Komiks je typickým stylizovaným noirem, takže se dočkáte i notné dávky stínů a deště. Současně je však nevyužívá jako prachsprostou výplň. Je jich tak akorát, aby navodily atmosféru, ale nezadusily čtenáře přebytečnými chmurami. Za velmi dobrý nápad považuji černé rámečky panelů, které však leží na čistě bílých stránkách, poskytujících ideální rovnováhu.

Komu Místo činu doporučit? Všem. Jde o útlý komiks, který hravě přečtete za jednu cestu vlakem přes půl republiky nebo pozdní odpoledne. Působí dospěle. Využívá sympatické, leč nečernobílé postavy a mistrně je uvádí tak, aby ochraňovaly, dodaly frajerský dojem nebo poodhalily jizvy všech zúčastněných. A přes poslední poznámku se nejedná o depresivní čtení. Donutí zamyslet se, ale neubije negativitou. Je lidské.

Dodatek:
Pokud chcete dosáhnout zvlášť působivého zážitku, vřele doporučuji počkat si na den, kdy oblohu z většiny zahalí mraky a slunce se již bude schylovat k obzoru. Vyčkejte třetí hodiny odpolední, uvařte si dobrou kávu, černý čaj nebo si nalijte sklenici kouřové whisky a zdržte se čehokoliv sladkého. Vyberte jednoduchý lofi podkres a začtěte se.

Místo činu
Ed Brubaker, Michael Lark, Sean Phillips
Nakladatel:
BB Art
Rok vydání: 2022
Počet stran: 128
Vazba: Brožovaná, 168 x 258 mm
Cena: 399 Kč

Přidat komentář