RECENZE: Tajemství černé dámy, Kateřina Loučková

Článek od: Jana K. - 03.04.2023

Tajemství černé dámy od Kateřiny Loučkové je knihou, ba co víc, doslova bichličkou (však má něco málo přes 500 stran), která citlivé duše milující historické fantasy romance zcela pohltí, ty tvrdší minimálně rozněžní. Žánrově bohatou knihou zasazenou do kulis Středověku vás provedou čtyři hrdinové, jejichž trnité cesty se vzájemně proplétají a činí z jejich životů dechberoucí příběh.

Panna a vlk

Malwina je urozenou pannou, která skrývá jedno magické, na svou dobu temné tajemství – dokáže léčit pouhým dotekem. I to je důvodem, proč odmítá dohodnutý sňatek s bratrancem a svůj život vkládá do rukou zemana Bergara z Vlčiště, kdy název panství je více než příznačný – pro vlkodlaka.

Osud jim však pod nohy hodí pořádné větve. Bergar se během jediného okamžiku stává psancem prahnoucím po pomstě a pravdě a Malka musí na svou urozenost zapomenout, nechce-li být prozrazena a provdána za příbuzného. Přesto se jejich cesty nerozejdou. Naopak. Mezi dvojicí vzniká pouto, jehož směr si Bergar vzhledem k nižšímu společenskému původu a vlčí chuti po čerstvé panně nechce připustit.

V popředí jejich pomalu vzkvétajícího romantického vztahu se line lehká detektivní zápletka. Její zakončení je možná malinko předvídatelné (a třeba taky ne), ovšem rozplétání – ostatně jako zbytek knihy – nadmíru napínavé a dávkované s nonšalantní gradací.

Nádech fantastična podtrhává krásnou dobovou atmosféru i charaktery obou hrdinů, kdy Malka je něžná, jemná, šlechtična v každém ohledu, ale odvážná a ochotná svou magii používat k dobru, kdežto Bergar tvrdohlavý, vznětlivý, jednoduše divoký vlk, zároveň ale ochranářský, milující a spravedlivý.

Drsná kráska a zjizvený bojovník tělem i duší

Ačkoliv si pro sebe výše zmíněná dvojice uloupila značnou část děje, na pozadí jejich honby za láskou a spravedlností probíhá o ždibec žhavější románek.

Nikoleta je Bergarovou sestrou a v jeho nepřítomnosti pečuje o Vlčiště. Zůstává i poté, co zjistí, že sídlo bylo bratrovi odebráno a padlo pod správu Thorstenovi – zjizvenému muži nejen na těle, ale především na duši. Je totiž příjemný asi jako plíseň na nohou, přesto v něm doutná cosi, co Nikoletě učaruje.

Jejich milostná linka bude těšit každého, kdo si libuje v „hate-to-love“ romantice, tedy od nenávisti k lásce. Vzájemná nevraživost/přitažlivost mezi Nikoletou a Thorstenem dokonale vyvažuje pomalý a citlivý rozpuk lásky mezi Malkou a Bergarem. Osobně jsem si jejich vášnivou prudkost užívala plnými doušky a bavili mě o něco víc.

Dokonalá vyváženost

Tahle kniha však není jen o lásce. Je to především skvěle napsaný, nadmíru čtivý, dokonale vyvážený historicko-fantastický příběh s přesahem do detektivky a romance, jemuž nechybí ani akce, napětí či spletité intriky. Popisy nepůsobí nikterak rušivě – ba naopak krásně dokreslují středověkou atmosféru, kterou autorka umně podtrhla i krásným, lehce archaistickým vypravováním. 

Věřte mi – Tajemství černé dámy není titulem, který budete chtít odložit.

Něco málo o autorce

Kateřina Loučková (tvořící též pod pseudonymem Katherine Luka) není na poli českého spisovatelství žádným nováčkem. Na svědomí má samizdatovou (vydanou za vlastní náklady) romantickou novelu Následník (2010, Nová Forma) a několik elektronických knih s historickými či fantastickými prvky (Dračí nevěsta, Lovec věna, Josie a kolt, Lesní klenot). Mimo jiné je i několikaletou recenzentkou v projektu Čteme české autory.

Skvělý požitek ze čtení Tajemství černé dámy umocňuje i velmi půvabná, oku lahodící obálka spolu s černobílými vnitřními ilustracemi od Janiny Strnadové. Ani tu nelze nazvat začátečníkem – minimálně pro nakladatelství Straky na vrbě vytvořila pěknou řádku povedených obálek.

 

Tajemství černé dámy
Kateřina Loučková

Vydavatelství: Straky na vrbě
Edice: Česká fantastika (156.)
Žánr: Fantasy, historická romance, detektivka
Počet stran: 503
Doporučená cena: 309 Kč

Přidat komentář