RECENZE: Rod nebes a dechu, S. J. Maasová (Půlměsíční město 2)

Článek od: Jana K. - 23.03.2023

Zatímco se Půlměsíční město zotavuje z uplynulých událostí a Bryce a Hunt spolu mohou konečně poklidně randit, rebelie proti krutým Asteri začíná probublávat na povrch a pronikat do Bryceina života. S tím vyvstávají i mnohá nebezpečenství, která ji a její přátele obestřou snad ze všech stran.

Ač se do ničeho nechtěla pouštět a toužila nechat se unášet na vlnách poznávání zatraceně sexy anděla, zmizení a následný lov Emila, nevinného chlapce se vzácnými schopnostmi, nemůže nechat jen tak být. Pátrání po něm však Bryce přivede do mnoha situací, které se od představy normálního života nemohou více vzdalovat. Zároveň se pokouší najít pravdu o mrtvé kamarádce, což jí přinese jen více otazníků. Skutečně Daniku znala tak, jak si myslela?

Hunt mezitím musí čelit následkům, které způsobilo odstranění archanděla Micaha z vedení města. Vlkodlak Ithan se zodpovídá za svou zradu vůči smečce – zejména pak vůči nemilosrdné vůdkyni. Tharion jakožto špion Říční královny na pozadí důležitého úkolu, který mu zadala, zjišťuje, že ne všechny její činy jsou tak čestné. A Brycein bratr, vílí princ Ruhn, se potýká nejen se stínem krutého otce a mocnější sestry, ale i s nečekaným zapojením se do velmi nebezpečné akce. Jako prostředník se stává Nocí, zatímco Dni podává zprávy…

„Nikdy nebudeme mít možnost žít jako normální lidi. (…) Problémy si nás vždycky najdou.“ (str. 200)

S. J. Maas opět svým věrným fanouškům dokázala, že je mistrnou tvůrkyní jak nečekaných zvratů či šokujících odhalení, tak rozvětveného, místy až nervy drásajícího děje, rozprostřeného do bezmála osmi stovek stran. Ač má Rod nebes a dechu, druhý díl série Půlměsíční město, pomalejší start, s postupem času plynule přechází ve strhující vrstevnatý příběh, jenž na sebe nabaluje nová dobrodružství a završuje koncem, po němž se budete cítit jako spráskaní psi. Zmučeně. Rozčíleně. Možná i šokovaně.

Protože závěry umí Maasová doslova epické – a také k naštvání otevřené a plné otázek.

Žánrová smršť

Rodu nebes a dechu nechybí košatá, umně vygradovaná detektivní zápletka, která obsadila hlavní dějovou linii. Maasová ji okořenila hromadou akce, zajímavými odbočkami a překvapivými zjištěními. Některá jsou předvídatelná, u jiných nebudete mít tušení, kam autorka míří, a následné vyústění vás minimálně udiví. Na pozadí pak rozplétá další, zdánlivě nedůležité události, jež ovšem podtrhují stupňující se tempo vyprávění a pomáhají utvářet jak vzrušující atmosféru, tak osudy jednotlivých hrdinů.

To vše SJM zasadila do světa Midgaard, jenž je už dle názvu inspirován severskou mytologií a poukazuje na ten náš, lidský, ač s lidmi má společného pramálo, snad jen ty moderní technologické vymoženosti.

Spolu s vílami v Půlměsíčním městě žijí andělé, vodní lidé, vlkodlaci a jiní měňavci. To, co v prvním díle působilo chaoticky a nesourodě, zde dává naprostý smysl a autorka to obohatila i o notnou dávku erotiky a překvapivé prvky sci-fi. Na své si pak přijdou zejména dospělé ženy, které už odrostly young adult fantastice, ale stále je láká její kouzlo založené na silné romantické lince.

A zase ti sexy krasavci…

Stejně jako naštváníhodné konce umí SJM tvořit až nadpřirozeně (nebo snad nepřirozeně?) přitažlivé osobnosti s vymakanými těly, nezměrnou odvahou či sarkastickým humorem.

V Rodu nebes a dechu se kromě ústřední dvojici dostalo více prostoru vedlejším postavám, jejich vlastním příběhům i pokřiveným charakterům – ty však své nositele činí snad ještě atraktivnějšími. Vedle nových zajímavých tváří se dočkáte hlubšího poznání Bryceiných přátel z prvního dílu.

Zlomený vlkodlak Ithan, zhrzený vílí princ Ruhn či tajemný obyvatel vodní říše Tharion. Spolu s Bryce a Huntem tvoří vskutku podivnou skvadru. Jejich rozličnost vás ale bude bavit. Možná i díky nim je tento díl v rámci čtivosti a akčnosti o laťku výš než předchozí.

(A taky jsou zatraceně sexy.)

Všechno, co se mi kdy stalo, vedlo k tomu, abych se s tebou mohl setkat, Quinlanová. Abych tady byl s tebou. Jsem tvůj. Navždy. (str. 623)

Dráždivá chemie a duširvoucí romantika

Mezi Bryce a Huntem to jiskří snad víc než v Rodu země a krve – ještě aby ne, když Maasová dokáže vnést erotický náboj i do obyčejného poskočení ohryzku – přesto jsou rozhodnuti jít na to pomalu. Tolik, že si budete kousat nehty očekáváním. Čelo se vám orosí nervozitou. Až si budete za ty dva přát, aby k tomu konečně došlo.

Ačkoliv je sexualita v Půlměsíčním městě silným prvkem, autorka jí nadávkovala tak akorát, aby se z této bichličky nestalo laciné čtivo. SJM se s popisy milostných scén nemazlí, žádné mazání medu kolem úst na vás nečeká. Přesto dokážete pocítit ono vzrušení, touhu a zároveň hlubokou vroucí lásku mezi poloviční vílou a andělem. A pouto, které si mezi sebou vytvoří Den a Noc, rozechvěje každého romantika.

Kdo však Ruhna na druhé straně čeká?

Trocha té negace na závěr

I když příběhově je série Půlměsíční město díl od dílu lepší, propracovanější a napínavější (zejména jde-li o ty zpropadeně proklaté konce), s kvalitou českého překladu to bohužel tak světlé není. Kniha je skrz na skrz prošpikovaná překlepy a pravopisnými chybami (takové "vyděl" mě ve snech straší doteď), což pozorné čtenáře toužící po hodnotném knižním zážitku minimálně vyvede z míry. Nebo znechutí celkový požitek z jinak skvělého čtiva.

Rod nebes a dechu
Sarah J. Maasová

Série: Půlměsíční město, 2. díl
Vydavatelství: CooBoo
Žánr: Fantasy
Počet stran: 784
Doporučená cena: 549 Kč

Přidat komentář