Nový titul z nakladatelství CREW

Článek od: Redakce - 26.10.2022

Jak přežít ve velkém městě, když jste jen malé morče?

Klára Smolíková rozhodně patří k nejúspěšnějším českým spisovatelkám, které se zaměřují na tvorbu pro děti, navíc se dlouhodobě věnuje komiksu – jako scenáristka i popularizátorka komiksového čtení. Má za sebou jak knížky přibližující malým čtenářům historii (Husité, Řemesla, S Komenským do komiksu), tak zábavná díla o tajemstvích knihy a čtenářství (série Knihožrouti, Spolkla mě knihovna, Zakousněte se do knihy), komiksu (Medvídek Lup, Mluvíme v bublinách), detektivky pro děti (Tajná dvojka) či fantastiku (Viktorka). Je to jedna z největších osobností českého komiksu (tedy, když zrovna nepíše nějaké romány) a tudíž, když nabídla Nakladatelství CREW svůj projekt Morčata v akci, nebylo co řešit.

Zvláště, když se k ní na tenhle projekt přidala skvělá kreslířka a ilustrátorka Ester Kuchynková, která s Klárou Smolíkovou stvořila příběh Začarovaný hvozd a svými komiksy přispěla do hned několika čísel Aarghu! a i do sborníku na téma Rychlých šípů!

„Klára Smolíková,“ říká Petr Litoš, ředitel Nakladatelství CREW, “dokáže přinášet dětem zajímavé informace a učit je tak, aniž by její příběhy přestaly být zábavné a hravé. Což je přesně to, co vytváří skvělé čtení pro děti. A to je i příklad Morčat v akci, komiksu, který je určený těm nejmladším čtenářům. Sálá z něj pozitivní atmosféra a emoce, vypráví o dobrodružství, ale hlavně přátelství, které člověk může najít na těch nejpodivnějších místech.“

Přátelstvím to ostatně i začíná. Morčata Druk a Šasí se rozhodla, že chtějí zůstat spolu, a tak uprchla z prodejny se zvířectvem. Ale neutekla sama, přidala se k nim i krajta, která, jak se zdá, je nechce sníst, ale naopak jim nabízí svou pomoc. A ta se vážně bude hodit. Kamarádi se rozkoukávají v městské divočině, učí se nové věci, čeká je spoustu vzrušujících zážitků a především, hledají si nový domov a nové kamarády.

Komiks Morčata v akci vycházel původně na pokračování v časopisu Tečka a už tam si získal u dětí obrovskou popularitu. Milé a zábavné příběhy, sympatičtí hrdinové, hezká kresba. Co chtít víc? Možná jen to, aby příběh o dvou morčatech vyšel sebraný v jedné parádní knize – ještě doplněný o více než dvacet stran nových příběhů, obrázků a zajímavostí!

„Knížka navíc přesahuje rámec veselých historek o zvířátcích,“ říká Petr Litoš. „Věnuje se i víc jejich životu, co si vlastně koupit, když chcete mít doma zvířecího mazlíčka (a že tygr není ten nejvhodnější do malé domácnosti) a seznamuje čtenáře také se životem ve městě z pohledu zvířat divokých a zdivočelých. Jak se změnila roční období, co se dá vidět v městské periférii nebo co se stane s vyhozeným jídlem. A i vlastně to, co kolem nás žije a my o tom ani nevíme. Je to titul, který mladým čtenářům ukáže, že na morčatech (a vlastně i na světě kolem) je mnohem víc zajímavého, než by se na první pohled mohlo zdát.“

Dobrodružná i legrační série z pera jedné z nejpopulárnějších českých autorek současnosti byla slavnostně pokřtěna na brněnském Comic Conu Junior 2022!

Odkaz na e-shop:
https://www.obchod.crew.cz/detail/komiks-831285-morcata-v-akci

Listovací ukázka:
https://crew.digitania.eu/komiks/morcata-v-akci/1

Klára Smolíková:
http://klarasmolikova.cz/

Ester Kuchynková:
https://esterkuchynkova.cz/

Přidat komentář