KOMIKS: Zabij, nebo budeš zabit

Článek od: frankie - 19.05.2022

Vysokoškolák Dylan, muž před třicítkou, bez partnerky, bydlící s kamarádem, který chodí s jeho nejlepší kamarádkou, takový je hrdina nového komiksu od nakladatelství BBart. Právě relativní obyčejnost hrdiny si najde cestu k sympatiím čtenáře velmi snadno. K tomu lze ještě přičíst neúplnou rodinu a psychické problémy, které eskalují v pokus o sebevraždu. Tento nedokonaný čin změní zcela zásadně hrdinův život. Zjeví se mu totiž démon, který mu určí jeho poslání a konání. Každý měsíc musí zabít člověka, který si to zaslouží, nebo sám zemře. Dylan není žádný rozený zabiják ani psychopat a v tom právě tkví kouzlo. Čtenář má plné pochopení pro jeho nerozhodnost, neochotu i částečnou neschopnost zabíjet. Přece jenom málokdo se rodí jako profesionální zabiják. 

Provázanost čtenáře a hrdiny je dána i tím, že Dylan s čtenářem komunikuje, obrací se na něj, připomíná mu děj a zároveň se s ním v některých momentech v ději i vrací. Toto obracení se na čtenáře je značně netradiční, knihu zpestřuje, kdyby se však objevovalo v knihách běžně, začalo by čtenáře štvát. Nový mstitel bude mít záhy ve městě nepřekvapivě problémů víc než dost. Ať už soukromé, či vztahové, nebo s policií a mafiány. Čtenář jeho problémy bude prožívat s ním, vžije se do jeho pocitů, úzkostí i řešení. Vše umocňuje realistická kresba využívající různě velké panely, které jsou příjemným osvěžením.

Název Zabij, nebo budeš zabit je zcela obsahově vystihující a přesný. Příběh se odehrává v reálném světě, kde se každý v nějakém dějovém kousku pozná. Nechybí ani sex, drogy, zbraně, ale tato témata nejsou nosná, mají spíše podružný význam a slouží jako doplněk děje.

O tom, že se kvalita komiksu neobjevila jako zázračné dítě, vysvětluje již pohled na autorskou dvojici. Vždyť pánové Ed Brubaker a Sean Phillips mají za sebou již takové pecky, jako jsou Zatmívačka nebo série Fatale či Criminal. Komiks obsahuje prvních deset sešitů a končí zcela otevřeně, což není úplně příjemné zjištění, ale o to víc potěší, že v edičním plánu nakladatelství je uveden termín pokračování této novinky, konkrétně již v červnu tohoto roku. Na konci knihy sice chyběly obvyklé alternativní obálky a autorské skici, které by mohly inspirovat k vlastní tvorbě, ale to není nic, co by nešlo prominout. Podstatné je, že na trh se dostal komiks s novým hrdinou, s kvalitní propracovanou kresbou a dějem, který musí zaujmout. 

Zabij, nebo budeš zabit 1
Ed Brubaker, Sean Phillips

Nakladatelství: BBart
Rok vydání: 2022
Počet stran: 280
Vazba: Vázaná
Cena: 799,- Kč

 

 

Přidat komentář