KOMIKS: Noir: Detektivky v komiksu

Článek od: frankie - 29.12.2021

Noir: Detektivky v komiksu představují příběhy k poctě drsné školy noir příběhů. Zadání splňují autoři naprosto skvěle: svébytný nejednoznačný hrdina ve velkoměstě, příběhy, v nichž hlavními hrdiny nejsou detektivové a představitelé ochránců zákonů, ale oběti, pachatelé, zlodějíčci a vrazi. Na pouhých 96 stranách čtenář prožívá celkem deset klasických příběhů. Devět z nich splňuje očekávání a je v komiksovém provedení, desátý se vymyká. Jedná se o klasicky zpracovaný text, zato s velmi pěknými ilustracemi. Ten zprvu zaskočí svou ztrátou panelů, ale je tak dobře napsán, že se nikdo zlobit nemůže. Ba naopak. Sympaticky protáhne čas strávený nad touto knihou. Některé příběhy disponují předvídatelným koncem, jiné mají pointu neodhadnutelnou. Celkově nápaditost autorům nelze upřít, a to i z důvodu, že mají knihu na svědomí i velmi známá jména. Za nejzvučnější z nich lze považovat Briana Azzarella (autora eposu 100 nábojů) a Eduarda Barreta (autora titulů Batman, Superman, Green Arrow). Ve dvou případech se objevují i sci-fi prvky, které nemusí všem zcela sedět.

V kresbě jednotlivých příběhů jsou velké rozdíly. Mnohdy jsou skvělé, důkladně podtrhující danou atmosféru, v několika případech je ale ztvárnění lehce zarážející – příliš schematická, jednoduchá, nepropracovaná.
Ponurost z příběhů sálá, chladné, vykalkulované emoce převažují, hrdina, který projeví laskavost, špatně končí. Noir se vším všudy. 
Obálka v kombinaci bílo červeného textu a ukázky panelů zaujme na první dobrou. Velký nadpis NOIR umí nalákat a přečtení obsahu potvrdí, že obálka nelže, ale přesně splňuje to, co slibuje. Kvalitní příběhové linie v daném rozsahu lepší, než by se čekalo, představují komiks s originálním námětem bez berliček superhrdinů, snad jen s jedním náznakem, který může být přehlédnut. Pokud je čtenář alespoň trochu znalý, tento náznak mu neunikne a může ho považovat za pěknou obsahovou tečku.
Závěrem potěší stručné medailonky autorů, které rozšíří znalosti. Díky nim si čtenář uvědomí, jaký počet autorů byl potřeba pro relativně útlou knížku.
Snad se autoři odhodlají a někdy spolupráci v noir zopakují. Čtenář by se měl určitě na co těšit. Původní vydání bylo již v roce 2009. Ale znáte to rčení o naději…

Noir: Detektivky v komiksu
Nakladatelství: BB/art
Překlad: Richard Klíčník
Rok vydání: 2021
Počet stran: 96
Vazba: Vázaná
Cena: 299,- Kč

Přidat komentář