KOMIKS: Rodier, Bollée, Alcante - BOMBA

Článek od: Marek - 24.11.2021

"Nemůžeš vytvořit povedený dějepisný komiks!"
"Hold my Uranium 235," ozvali se tři francouzští gentlemani.

Takže, dosud jsem měl vždy u podobných historicky zaměřených komiksů neodbytný dojem, že někdo psal učebnici pro první stupeň a těsně před odevzdáním do tisku si řekl, že "bude cool a půjde s dobou". Udělá komiks, který přivede k dějinám i mladé, ukáže jim je zábavnou formou, bla bla bla. Ne, tohle vážně nikoho nezaujme. Ale kamaráde, chtěl bys volaků mágiu? Totiž jadernou pumu? No to si pište že ano.
Takhle se to totiž dělá, cílem při tvorbě Bomby nebylo někoho učit, ale vypovědět fascinující a zároveň smutný příběh, drama, jaké umí napsat jen život. Stačí dodat trochu erotiky a Netflix podle toho udělá minimálně dvě série. Ale co je nejdůležitější, budete věřit každému okénku a bublinám v něm. Přímo na stránkách ožívají lidé, které si matně pamatuji z hodin fyziky, a z bílých límečků se mění v hrdiny závodu o život. Dělí je tisíce kilometrů, ale motivace mají stejné. Pokusit se z úžasného pokroku vědy vykřesat pro lidstvo to nejlepší. Nejdřív ale musí stvořit to nejhorší. Aby udrželi své vládce navzájem v šachu. Aby zachránili svět. Protože Pandořina skříňka již byla otevřena.
Nerad bych ale navodil dojem, že se jedná o oslavný příběh. Vlastně má dost hořkou pachuť. Skládá se z řady dobrých úmyslů, ale i špatných rozhodnutí, zloby, povýšenosti a hory výčitek svědomí. Nezapomíná se ani na „vedlejší“ účinky války, jakými jsou válečné zločiny nebo utajované pokusy na nic netušících občanech, tzv. ve jménu vyššího dobra, které akorát dokazují, kterak bourání zábran neposouvá hranice, ale vytváří atmosféru anarchismu, v níž si člověk obhájí jakékoliv zločiny.

Na konci zní jen nářky umírajících. Za cinkotu přípitků. Masakr stovek tisíc životů stál pouhé dvě miliardy dolarů.

Rád bych také vyzdvihnul provedení knihy. Nemůžu si pomoct, ale je to skutečný fat man. Coffee table book s jednoduchým designem, který neruší, a přitom zaujme. Nádherné sametové provedení s lesklými detaily. Je radost takovou knihu držet v ruce. Možná mě obviníte, že jsem jeden z těch podivínů, kteří si přičichnou k vazbě nebo přejetím prstu otestují texturu papíru. Máte naprostou pravdu, a slovy klasika "True and true, that's pretty true, yeah, that's true. I mean... That's true". 

Bomba určitě stojí za přečtení. Zaujme jak povedeným vyprávěním, tak vzhledem. Připomíná, že ve válce první umírá morálka a pravda. A že lidstvo stále není na mnohé objevy dostatečně vyspělé. Včera to byla jaderná bomba. A zítra?
 

Bomba
Denis Rodier, Laurent-Frédeéric Bollée, Alcante
Nakladatelství:
Argo
Překlad: Richard Podaný
Redakce: Richard Klíčník
Rozměry: 21,5 x 29 cm
Počet stran: 460
Rok vydání: 2021 (1.vydání)

Přidat komentář