KOMIKS: Geoff Johns, Jason Fabok - BATMAN: Tři Jokeři

Článek od: Marek - 19.10.2021

Málokdy se stane, abych po dočtení komiksu měl chuť ihned jej založit do horní poličky. Do společnosti Dlouhého Halloweenu, Kameňáku nebo Ticha. Tři Jokeři se tam už už sápali a zastavil je pouze nedostatek místa. Nastalo dilema. Snyderův kánon musel zůstat pohromadě, měl jsem tedy přesunout Halloween, Ticho... Nebo snad Kameňák? Ne, nikoho z nich jsem vyměnit nemohl. Ale bylo to jen o fous. Aniž bych si to plně uvědomoval, v tu chvíli jsem nového Batmana podvědomě umístil do žebříčku. Freud by měl radost...

Geoff Johns udělal při tvorbě tohoto komiksu jednoduše vše správně. Nesnažil se do osobního vztahu nacpat hrozbu pro celý Gotham, nepřesunul souboj na oběžnou dráhu ani nenavlékl aktéry do obřích zbrojí. Naopak, oloupal hned několik slupek.
Na netopýra čeká setkání s minulostí i budoucností současně. O dostaveníčko se postaral sám mistr zábavy a tentokrát jej pojal téměř elegantně, intimně. Nevydírá Béťu obklíčením Gothamu za pomoci stovek tupých nohsledů, ale promýšlí, jak zasáhnout ty nejcitlivější body. Jeden by chtěl říct, že se Joker chová sentimentálně a schválně sahá po klasice. Po jednom dobře strukturovaném vtipu. Co víc si přát?
Velmi mne potěšilo, že se autoři nerozhodli sáhnout po oblíbených "kouzlech" pro rozdělení osobnosti. Neprozrazuji nic významného, tuto skutečnost se dozvíte po pár stranách. Takže zde máme trojí dávku osobité šílenosti od tří různých... humoristů. Každý z nich je docela jiný, odkazuje na jiné období Batmanova komiksu a dodává příběhu nový rozměr, který přitom nepůsobí nijak křečovitě.

"No jistě!" říká pochybovačně nadporučík Růžička a já se k němu musím na moment připojit a zahrát si na ďáblova advokáta. Možná někdo doufal v hlubší rozbor nekonečné otázky, kdo nebo dokonce CO je Joker? Ztělesněný chaos? Odpověď na nicotnost bytí? Motiv trojjedinosti by určitě měl své plusy, ale abych se přiznal, mně skutečně vyhovuje civilnější pojetí (jestli to v daném kontextu lze říct) tří fyzicky odlišných postav, které přitom zcela nepostrádají tajemnou auru. Ve skutečnosti tvoří nové otázky jako třeba, kým byli dříve, jestliže předpokladem pro transformaci je i niterná nenávist Batmana samého? Kniha tvoří uzavřený celek a neslušelo by jí rozpitvávání v pokračováních, uvnitř však cítím, že bych rád věděl více o pozadí těchto tří, když komiks sám jej nijak nepřibližuje. Nepřibližuje?

Vše dosud zmíněné navíc provází skutečně nádherná kresba doplněná o velmi pestré, ale vkusné inkování. Stojí někde na pomezí přeplácaného nevkusu (který se začal v jaderně temném světě města Gotham objevovat v posledních dvou třech letech) a artovějších děl, jejichž palety se slévaly přirozeně dohromady.

Tři Jokery vám s chutí doporučuji. Inspirují se na těch nejlepších místech, přináší závan něčeho dobře známého a přeci nového. Jsou snad akčnější než žánrově nejbližší Kameňák, ale vůbec to nevadí, neboť kromě Batmana rozebírají i jeho vztah s blízkými členy Bat-týmu, a akce je mezi ně rozložena rovnoměrně. Pro četbu je velkou výhodou hlubší znalost tohoto universa, jinak hrozí, že si čtenář užije knihu maximálně napůl, což by byla veliká škoda. Pokud tedy s Batmanem teprve začínáte, doporučuji (stejně jako třeba Kameňák) odložit tento klenot na později. Všem ostatním mohu říct jediné – proč ho ještě nečtete?

P.S.: A to jsem se zmínil, že i kniha samotná něco skrývá? 

Batman: Tři Jokeři
Geoff Johns, Jason Fabok
Nakladatel:
Crew
Překlad: Ľudovít Plata
Redakce: Andrea Nekvapilová
Rok vydání: 2021
Počet stran: 160
Provedení: vázaná
Rozměry: 168 x 258 mm
Cena: 569 Kč

Přidat komentář