KOMIKS: Frank Miller, Návrat Temného rytíře

Článek od: Marek - 25.06.2021

Kdo je větší legendou DC? Bruce Wayne, nebo Frank Miller?

Návrat Temného rytíře začíná dobou, která by byla v kánonu nebo mnoha vedlejších větvích krajně nemyslitelná. Bruce Wayne byl schopen přetnout nekonečný koloběh své opatrovnické cesty. Odešel na odpočinek a začal konečně vychutnávat klidu, který mu miliardářské postavení zajišťuje. Občas navštíví přítele komisaře Gordona, je spokojený. Ale komu by to chtěl namluvit? Téměř před padesáti lety v něm alfa samec netopýra probudil válečníka, který se přes všechny snahy neustále ozývá. A Wayne, který měl dost času na přemýšlení, mu musí dát za pravdu. Lidé Gothamu potřebují naději, potřebují cítit, že v tom srabu nejsou sami. A to jim nerozhodní, k profackování úlisní a egoističtí vůdcové z obrazovek neposkytnou. Na každé stránce dochází ke srážkám toho, co je správné, a toho, co je v mezích zákona. A stejně jako v realitě, i zde se vynoří odborníci zastávající stanoviska, která ukazují hrdinu jen v tom nejhorším světle. Důvody jejich počínání neznámé. Argumenty nejednoznačné. Výsledek? Perfektně rozdělená společnost neschopná kooperace, která působí jako výživný substrát pro krajní názory i činy. To činí situaci ještě nepřehlednější. Jde o nekončící tok názorů s různou mírou opodstatněnosti. Proud holých nesmyslů, extremismu, nadutosti, ale i víry, snahy vysvětlit, pochopit. 
Mezitím se Batman snaží dát do pořádku to, na co ještě stačí. Cítí ale, že mu již síly dochází a pomalu se smiřuje se skutečností, že už na to nemá. S přibývajícími jizvami můžeme vidět i charakterovou proměnu, která dává čím dál víc prostor doposud upozaďovanému osobnímu přesvědčení a vytlačuje idealistické představy samozvaných polobohů. A to až do bodu, kdy Batmanovi úplně dojde trpělivost. Jednoduše už nemá náladu dál snášet kritiku a debaty o svém jednání: Vysvětlování bylo za ta léta dost. Já jsem jediný možný vůdce. Utínám nekonečné kecání kolem, co bych měl a neměl. Já vám tady bez pochyb všem zachraňuju zadek. Je to radikální? Je. Ale co na pokraji rozpadu civilizace není? Nutno podotknout, že stejně jako ve starém Římě, i zde je diktatura přípustná jen po určitou dobu krize. Pak musí diktátor ustoupit do pozadí, vzdát se svého postavení a nechat obec, aby se zahojila sama.
Nebudu prozrazovat závěr knihy, byť na tom, co se v něm odehrává, fakticky nezáleží. Jde o symboliku, význam daných událostí, kdy zcela bez příkras vynikne dlouhotrvající názorový spor mezi těmi, kteří konají, a těmi, kteří se tak jen tváří. Mezi idealismem a realismem. Je to velký střet dvou hybných sil, revoluce.

A teď zpět k řečnické otázce ze začátku. Miller, velikán, který se v osmdesátých letech nejvíc zasloužil o restart postavy, aby byla připravena na moderní pojetí. Svou tvorbou jí dal kvalitní začátek v Roce jedna a ještě zajímavější konec v Návratu Temného rytíře. Z do té doby dušínovského superhrdiny udělal člověka. Vysportovaného, mrštného, inteligentního a logicky uvažujícího, ale člověka, se všemi svými nedostatky. Nebál se jej přiblížit ošklivé realitě a jeho práce již nezářily všemi barvami duhy. Dokázal nenásilně pojmout příběh z několika perspektiv zároveň a představit tak hned několik postav a vztahy mezi nimi najednou. Co víc, nepotřeboval superpadouchy. Dokázal mistrně využít obyčejné lidské malosti a špinavosti, aby vytvořil emocionálně vypjaté dílo. Zatáhl do komiksů společenskou kritiku a neštítil se střelby do vlastních řad, když čelně zaútočil na stereotypní americký patriotismus, altruismus a papalášství. Stejně tak nenechal niť suchou na cenzurujících médiích, ženoucích se za senzací. Pryč byla zvláštní naivita happyendových příběhů. Batman je mrtev, ať žije Batman!

Tohle je s přehledem to nejlepší, co jsem za poslední dva roky ze světa Batmana četl. Pravděpodobně též jedno ze tří nejlepších děl tohoto univerza. To snad ani není třeba uvádět. Své kvality předvedl Frank Miller od původního vydání Návratu Temného rytíře v roce 1986 nesčetněkrát. Je velká škoda, že se dnešní tvůrci gothamského hrdiny vůbec od Millera neučí. Skutečnost, že v ruce držím dotisk 35 let starého díla, mluví sama za sebe.

Návrat Temného rytíře (Legendy DC)
Frank Miller

Nakladatel: Crew
Překlad: Viktor Janiš
Redakce: Richard Podaný
Rok vydání: 2021
Počet stran: 272
Provedení: vázaná
Cena: 799 Kč

 

 

Přidat komentář