KOMIKS: Brian Azzarello, Wonder Woman 4: Válka

Článek od: Ivet Křenková - 12.11.2020

Když kocour není doma, myši mají pré. Tohle přísloví platí i na Olympu. Zeus se pořád neukázal, na trůně sedí samozvaný vládce Apollón a Wonder Woman má plné ruce práce s ochranou nejmladšího bratříčka, který by se dle proroctví měl zmocnit trůnu.

Ani přesto není malý bratr Wonder Woman a zároveň syn smrtelné dívky Zoly největším nebezpečím. Apollónovi aktuálně dělá vrásky na čele hlavně Diův “Prvorozený”, jehož vztek po staletí rostl ve vyhnanství. Zatímco je Prvorozený na cestě k vytouženému trůnu, Wonder Woman spolu s několika zbývajícími přáteli chrání svého bratříčka před neustálými útoky všech ostatních bohů, kteří si myslí, že malý chlapec bude snadným terčem. Sama Zola už cítí, že dítě nebude jen tak obyčejné a že by se proroctví možná mohlo vyplnit. O to více je její syn v nebezpečí.

Wonder Woman: Válka nabízí pokračování příběhu o Dianě, která je v této verzi nejen známou superhrdinkou, ale také dcerou vládce bohů Dia. Komiks plynule navazuje na předešlou Vůli a obsahuje sešity 19–23. Série scénáristy Briana Azzarella patří do projektu The New 52, ve kterém došlo k restartu některých příběhů o známých superhrdinech.

Anotace nabízí dynamický mix akce a emocí, což jako popis dokonale sedí. Klidné scény rychle navazují na ty akční a atmosféra komiksu se neustále mění; součástí jsou například menší i větší potyčky, pokusy o únosy nebo útěk do jiného vesmíru s pomocí Oriona. Nic se ale neděje na sílu a děj je skvěle vyvážený tak, aby nikdy nenudil.

Zajímavá je hlavně změna role Área coby boha války. Zatímco v předchozích částech komiksu byl jedním z hlavních nepřátel Wonder Woman, tady se po předchozí Vůli stává jejím plnohodnotným spojencem. V některých pasážích se dokonce dostává do role ochranářského otce a je vidět, že se jeho vztah k Dianě úplně změnil. Potkáváme se i s dalšími bohy, tentokrát třeba s Poseidonem, vládcem moře. V komiksu vypadá trochu jinak, než by se dalo čekat, ale přesto se v jeho vzhledu odráží prvky antické mytologie. Právě důraz na zachování těchto prvků je na celé sérii jedinečný a každý komiks, který poodkryje vzhled dalšího ze známých bohů, je skvělou podívanou.

Na to má samozřejmě vliv i kresba, která si i ve Válce drží svůj standard. Na kresbě se podílela hned čtveřice umělců a opravdu si s ní vyhrála, hlavně v bojových scénách. Bohy, které jsme poznali už v minulých komiksech, teď vidíme v nových situacích a můžeme si naplno vychutnat jejich provedení.

Wonder Woman z The New 52 se, na rozdíl od Dia, pořád drží na pomyslném trůně, alespoň co se týče ostatních přepracovaných sérií z tohoto projektu. Nikdy nenudila a nenudí ani teď, právě naopak. Opět ale musím zmínit jedinou výtku, která se týká pomalého tempa vydávání komiksů. Po takové době je zkrátka těžké se zorientovat a plynule navázat v příběhu.

Wonder Woman 4: Válka
Scénář: Brian Azzarello
Kresba: Cliff Chiang, Goran Sudžuka, Tony Akins, Dan Green
Nakladatelství: BB/art
Překlad: Pavel Švanda
Vazba: brožovaná
Rok vydání: 2020
Počet stran: 144
Cena: 399 Kč
 

Přidat komentář