KOMIKS: Albrecht Smuten, Pac a Pussy 2

Článek od: Petra Elen Mand... - 20.08.2020

Po roce opět vychází v knižní podobě komiks českého kreativce Albrechta Smutena, Pac a Pussy 2. Hlavní téma: život, různé přístupy k němu a náboženství. Na ničem nezůstane nit suchá, vše se vykoupe v suchém humoru dvou rozpustilých koček s nihilistickými sklony.

Pac a Pussy prostě jsou... Sedí, koukají, protože jak známe kočky, nikdy se nepředřou. Zato moudře sledují svět okolo a nebojí se lidem svým mňoukáním narušit klid mysli. Doslova. Pozorují a glosují. Jejich mluva je vážná, leč milovníci sarkasmu si přijdou na své. Pokud máte rádi svůj dogmatický klid, určitě se ke knize nepřibližujte. Humor je umně provázaný s myšlenkami, které vám chtě nechtě nasadí brouka do hlavy. Ty dvě chlupaté mršky vám zboří klidný sebejistý život a zanechají chaos. Přitom se ale budete smát, tak co... Aby si ale užili také milovníci ptactva a opravdu drsní týpci, má své stránky v komiksu i Jednonohej Pete.

Jednonohej Pete je holub-pirát, který nikdy nebere nohu na ramena. Vždy se všemu postaví čelem. Jeho aura je natolik silná, že i The Rock by se před ním rozbrečel jako malá holka. Pasáže popisující jeho život rozbrečí i vás – smíchy.

Dvě kočky identicky sedící na většině stránek mohou vzbuzovat obavy z nudy až stereotypu. Jednonohej Pete je proto vítaným zpestřením. Navíc prezentuje lehce odlišný smysl pro humor. Hraje si primárně s tradičními českými pořekadly. Jak může být povídání koček někdy intelektuálně náročnější, tak Pete je pohodový odpočinek čirého smíchu. V rámci komiksu se místy mění i Pac a Pussy, což je další prevence před upadnutím do letargie během čtení.

V rámci rovnoprávnosti v knize najdou své vyžití i milovníci psů. Takže se nebojte, nejedná se čistě o kočičí záležitost. Jen je třeba si uvědomit, že kočky mají vskutku výraznou osobnost a psům nerady nechávají volný prostor.

Tuto útlou knížku lze považovat za velmi vydařené dílo. Její zaměření neosloví každého, četba vyžaduje otevřenou mysl a zkostnatělé myšlení bude spíše urážet. Humor využívá sarkasmu, ale i psychologické hry s jazykem a významy, aniž by se uchyloval k vulgarismu. Český autor je velké plus, nic se neztrácí v překladu a čeština je využita ve vší své kráse a barvitosti.

Přesto má komiks jednu velkou nevýhodu. Ta se však netýká obsahu, ale provedení. Je tištěn v matu, nejen přebal, ale i stránky se skeči jako takové. Tento styl působí luxusně, ale z praktického hlediska to znamená, že se kniha hodně rychle „osahá“ a znehodnotí. Vzhledu dominuje černá barva, tím jde výrazněji vidět každý neduh. Takže kniha po několikerém čtení již nebude s otisky prstů zrovna lahodit oku. Možná je to ale záměr autora a bravurní marketingový tah. Aby se kniha neosahala, nikomu ji nepůjčíte. Když se tedy o vaše dojmy budete chtít podělit, stane se nutností komiks koupit jako dárek a věnovat ho. U této knihy je zkrátka vše promyšleno do nejmenšího detailu. Bravo!


Pac a Pussy 2
Albrecht Smuten

Vydavatelství: Epocha Comics
Rok: 2020
Počet stran:100
Doporučená prodejní cena: 199 Kč

 

Přidat komentář