Čtenáři všech žánrů spojte se a zachraňte vaše knihkupectví, vytvořte SpOlečenstvO Čtenářů

Článek od: Martin Stručovský - 08.05.2020

Datum 27. 4. 2020 je obrovský milník. Konečně nám totiž po dlouhých a mučivých týdenech zase otevřeli knihkupectví. A dá se k tomu dodat nadšeně, že konečně. Mnozí e-shopisti se mnou nebudou souhlasit, ale knihkupectví jsou pro knižní trh klíčová. Vytváří hlavní most mezi čtenářem a nakladatelem. Mnozí lidé mi internetových v diskuzích tvrdili, že důležitá nejsou, že se může nakupovat přes e-shop. Ovšem tito lidé pravděpodobně netuší, že prodej přes e-shop tvoří prakticky marginální procento v prodeji knih. A právě tito lidé to nejspíš poznají už během pár týdnů. Možná měsíců, až nevyjdou jejich oblíbení autoři.

Koronavirus nejenže zavřel knihkupectví, ale donutil řadu nakladatelů reorganizovat plány. Nikdo vám nebude vydávat knížky, aby se na ně prášilo ve skladech nebo se v malém množství prodaly přes e-shop. To by byla ostatně dost drahá sranda. Zvlášť v říši knih, kde je všechno propojeno se vším. Znamená to tak prakticky, že celá řada titulů vyjde buď v druhé půlce roku, nebo třeba taky vůbec. To se ještě všechno uvidí časem.
Ovšem ne že by nakladatelé jenom rušili vydávání titulů. Několik se jich spojilo do projektu Linka 451, kde se vybrala hezká suma peněz, která jim pomůže trochu tuhle situaci přežít nějakou dobu. A spousta čtenářů nakupovala přes e-shopy nakladatelů a knihkupců, čímž jim poskytla malou injekci. Ale jak jsem říkal před chvílí, prodej přes internet je tak malý, že pomůže opravdu jen okrajově. A o e-boocích ani nemluvím. Češi jsou pořád většinově dost zatížení na papír, takže elektronické verze knih jsou prakticky samý příklad jako e-shopy. Prostě papírová kniha a knihupectví jsou nerozluční parťáci jako Sherlock a Watson nebo Frodo a Sam. Jeden bez druhého nedá ránu. A zdá se, že pomoc od státu asi úplně nepřiplave. Takže co zbývá? Musíme si pomoct sami. Ostatně jako vždycky, když jde do tuhého. Stejně jako když nebyly roušky a sháněly se kde se daly. A kdy šil každý člověk, který mohl, protože šicí stroj nedal do sběrného dvora.
Otázka tedy zní: co mohu udělat já jako jedinec milující knihy?

Vytvořme společnými silami SpOlečenstvO Čtenářů. Podporujme svoje lokální knihkupectví. A svoje knihkupce. Myslím si, že jedna z nejkrásnějších věcí každého (hlavně malého) města je to, když má hezké knihkupectví a schopný personál, který vám dokáže poradit anebo případně sehnat knihu, kterou byste museli objednávat. Vím, že řada internetových obchodů má slevy, bonusy, poštovné zdarma a další věci, které se vyplatí finančně. Naproti tomu je vážně skvělý pocit, když můžete vyrazit do kamenného obchodu, kde knihami zalistujete a přivoníte k nim. A popovídáte si o knihách s lidmi, kteří tomu rozumí. Což je někdy mnohem víc než slevové výhody. Pro vás jako zákazníky a čtenáře to automaticky neznamená, že musíte dělat nákupy za tisíce. Hlavní je v současné době dobré pomoct. Zkrátka každá pomoc se počítá a každému knihkupci tím uděláte velkou radost, protože jemu to dává naději do dalších dnů. Ukazujete mu tím, že jeho práce má smysl a že se dočká doby, kdy zase bude dobře, a možná to zase bude takové jako před 14. 3. A to jenom díky vám. Když totiž knihkupcům (a zvlášť těch v našich městech) nepomůžeme, hrozí, že si brzy opravdu budeme knihy objednávat jenom přes internet. Anebo se že se do knihkupectví podíváme jednou za uherský rok maximálně při výletě do cizího města. Což je představa víc než mrazivá.

Novinky a připravované tipy aneb Co tam knihkupci v žádném případě nenechat?!

S otevíráním knihkupectví pomalu na knižní pulty přichází první novinky. Určitě by byla škoda je tam nechat, protože potěší spoustu fanoušků fantastiky a komiksů. A nemusíte vyrazit jenom do speciálek, spousta knihkupectví, kde byste to možná ani nečekali, jedou ve fantastice a v komiksech fakt ve velkém a v regálech často skrývají obrovské poklady. Kdyby se náhodou ale fakt stalo, že knihkupec nebude mít vámi požadovaný titul na skladě, určitě ho poproste, aby vám ho objednal. Neměl by to pro něj být problém a udělá to pro vás rád.

Říše

Roman Bureš si už v české fantastice stačil udělat jméno. A to zejména jako tvůrce příběhů z alternativní historie. Sem ostatně spadá i jeho novinka Říše. Příběh ze světa, kde nacisti vyhráli válku a Říši vládne Heydrichův vnuk. Je to akční, plné dobrých nápadů a trochu kořeněné sexem. A lehce to připomíná První třídu, což nevadí. Každopádně v tomhle světě byste asi fakt žít nechtěli.

Kdy pro to mám jít?

Už vyšlo.

Dítě tmy

Knížka, která na mě čeká. A kterou jsem si pořídil kvůli jejímu autorovi. Miroslav Pech mě odrovnal Mainstreamem a hádám, že Dítě tmy na tom bude podobně.

Kdy pro to mám jít?

Už vyšlo.

Gotham Central 4

Další Batman bez Batmana. První svazky jsou skvělou policejní procedurálkou ve stylu The Wire. A jestli je vaším oblíbeným antihrdinou Joker, vězte, že BB art udělal dotisk stejnojmenného komiksu. Absolutní klasika.

Kdy pro to mám jít?

Už vyšlo.

Prokletá věž

Tahle knížka dorazí během května. Ale vyhlížím ji s obrovským očekáváním. Míša Merglová v Písni oceli ukázala, že umí napsat fantasy v žánru meč a magie takovým způsobem, že to nepůsobí ani trochu pitomě. A hádám, že Prokletá věž bude stejná pecka jako její prvotina.

Kdy pro to mám jít? 

Ještě úplně nevíme, ale snad nás Epocha nebude dlouho mučit.

Nikdo není doma

Už desátá (je to fakt možné?) kniha ze série s Davidem Rakerem. Jedná se o jednu z nejlepších detektivních sérii na českém trhu, která strká leckdy do kapsy mediálně známé značky jako Harry Hole nebo Cormoran Strike. Tim Weaver si svého hrdina naprosto hýčká a každá jeho kniha je naprostá pecka. A nepochybuju o tom, že desítka na tom bude stejně. Naprostá povinnost pro milovníky thrillerů.

Kdy proto mám jít? 

Vyjde 13.5.
 

Zaujalo vás něco z výběru? Nebo půjdete pro něco jiného? A v jakých knihkupectvích nakupujete? Dejte vědět do diskuze. A pokud jste na sociální síti, vyfoťte se s knížkou nebo ve vašem oblíbeném knihkupectví (třeba i s oblíbeným knihkupcem) a nahoďte fotku na Facebook nebo Instagram s hastagem #ZPATKYDOKNIHKUPECTVI. Stanete se tak součástí skvělého projektu, jehož účelem je pomoct knihkupcům a knihám.

Děkuji, že pomáháte. Vězte, že je to potřeba. A ještě pár měsíců to potřeba bude.

Martin František Stručovský

Čtenář, spisovatel, knihkupec 

 

Přidat komentář