KOMIKS: Gerard Way - Gabriel Bá, Umbrella Academy 3: Hotel zapomnění

Článek od: Ivet Křenková - 07.05.2020

Když Sir Reginald Hargreeves adoptoval děti se zvláštními schopnostmi, určitě už tušil, že po nich časem půjde spousta padouchů. Proto vynalezl řešení, které mělo jeho svěřence ochránit jednou provždy.

Léta po Hargreevesově smrti to rozhodně nevypadá, že by jeho nevlastní děti ještě někoho zajímaly – rodinka superhrdinů je opět rozdělena a řeší si svoje vlastní problémy. Allison pomáhá Vanye vrátit se znovu do života, Klaus je už klasicky na tripu, Číslo 5 vyšetřuje a snaží se infiltrovat do organizace Perseus, Diego s Lutherem prozkoumávají “postvesmír”. Nikdo z nich zkrátka nemá ani ponětí o tom, že Hargreeves pozavíral všechny nepřátele Umbrella Academy do hotelu, který navíc šoupl do jiné dimenze. Na tomto výstředním nápadu by nebylo nic zvláštního, pokud by všechno probíhalo hladce a nikomu se nechtělo z hotelu utíkat.

Hotel zapomnění je třetím pokračováním série Umbrella Academy. I když tento název autor Gerard Way oznámil už na Comic Conu v San Diegu v roce 2009, první sešit vyšel až v říjnu 2018, poslední pak v červnu 2019 – fanoušci tak na toto pokračování od první Apokalyptické suity čekali více než 10 let. Český překlad byl díky nakladatelství Crew k sehnání už v říjnu minulého roku.

Pokud jste se i přes veškeré čekání dostali až ke třetímu dílu, muselo vám být jasné, že se bude opakovat to samé, co v předchozích dvou částech – ze začátku to nebude moc dávat smysl. Jestliže do čtení jdete s tímto vědomím a věříte Wayovi, že se na konci celý příběh zase zázračně spojí, můžete si komiks dost užít. Po Apokalyptické suitě a Dallasu už není tak těžké Hotel zapomnění rozklíčovat, na jeho stránkách se s častým přeskakováním v příběhu ukrývá několik linek, které se začnou překrývat dokonce dříve, než byste čekali. Mezi jednotlivými kapitolami pak můžete tipovat, které události povedou k čemu a jak to asi všechno skončí, je docela velká šance, že se trefíte.

Každopádně se toho (jako vždy) děje opravdu hodně, je potřeba dávat pozor a všímat si detailů. Dysfunkční rodinka superhrdinů nerada tráví čas spolu, proto každý dělá něco jiného, do toho z hotelu utíkají padouši a organizace Perseus rozehrává svoje intriky. Na první pohled je to příliš mnoho proměnných, ale pokud jste na tempo Umbrella Academy už zvyklí, bylo by divné v Hotelu zapomnění dostat něco jiného.

Když se na scéně objeví horda záporáků, je to teprve přehlídka divnosti a Wayových šílených nápadů v celé své kráse. Každý z padouchů má svůj originální vzhled a schopnosti, které Gabriel Bá skvěle demonstruje skrze kresbu – za zmínku stojí třeba Obscura, který má na hlavě místo jednoho oka osmimilimetrovou superkameru, nebo zloduch, jehož jedna polovina těla trčí v paralelní dimenzi. Co se tedy týče výtvarného zpracování, opět dostáváme styl, který je pro Umbrella Academy specifický a zapamatovatelný. Na většině panelů řádí barvy, originálně nakreslený je i prostor hotelu, vesmír i bojové scény.

Všechny části Umbrella Academy mají něco do sebe, ale v Hotelu zapomnění Gerard Way a Gabriel Bá ukazují, že pořád existují neokoukané nápady, které jdou napasovat na svět superhrdinů. Takže pokud jste po chaotickém Dallasu sérii opustili, je čas si na ni zase vzpomenout.

Umbrella Academy 3: Hotel zapomnění
Scénář: Gerard Way
Kresba: Gabriel Bá
Barvy: Nick Filardi
Nakladatelství: Crew
Překlad: Ľudovít Plata
Vazba: vázaná s přebalem
Rok vydání: 2019
Počet stran: 200
Cena: 599 Kč
 

Přidat komentář