Komiks: Ed Brubaker - Sean Phillips, Fatale 3: Na západ od pekla

Článek od: Martin Stručovský - 24.01.2020

Z obálky nové (už třetí) Fatale) se na nás tentokrát šklebí zakrvácená žena s mečem od krve. A všechno naznačuje, že se tentokrát vydáme do středověku. Což je opravdu tak, ačkoliv to vaše hlava asi úplně nepobírá.

Můžete být v klidu. Moje hlava to při prvním setkání s třetím dílem (nazvaným tentokrát Na západ od pekla) taky nepobírala. Není se čemu divit, protože doposud jsme byli zvyklí, že se série nesla v retro duchu a nejdál jsme došli do éry, v níž se Amerikou pohyboval Charles Manson. A najednou nás čeká skok do doby, kdy by na nás mohl ze křoví vyběhnout Jan Žižka s palcátem v ruce. Vysvětlení přijde hned vzápětí. A s ním tentokrát i cestování historií ve společnosti dvou žen, které toho mají společného víc, než by se na první pohled možná mohlo zdát. Jelikož vás ale nechci ochudit o pointu (a sám scénárista Ed Brubaker vytasí víc otázek než odpovědí), víc prozrazovat o příběhu nebudu. Třetí Fatale má tři (na první pohled ne úplně propojené) příběhy, kde se setkáte s Mathildou a Černou Bonnie a samozřejmě s Josephine, které se odehrávají ve třech různých historických obdobích. Podíváme se do středověku, doby Divokého západu a do poloviny druhé světové války. Všechny tři ženy se ocitají v nebezpečí, jde jim po krku jedna a ta samá (naše stará známá) sekta. A všechny tři získávají ochránce, což ani v jednom případě není princ na bílém koni. Zcela viditelnou šablonovitost naštěstí přebíjí Brubakerův scénáristický um a schopnost postupně gradovat atmosféru (byť ke konci se to zase zvrhne v krvavou řežbu). Komiks to není v žádném případě špatný, je zábavný a provokuje hlavně tím tajemnem, co se vznáší kolem hlavní hrdinky. Jenže zatímco u předchozích dvou částí fungovalo spojení lovecraftovského hororu s noirem (a hlavně s tématem sekty a rituálních vražd), pak v kombinaci s westernem a středověkou řežbou to zkrátka nepůsobí dostatečně atraktivně. Nemluvě o dalším vršení otázek a nedostatečném množství odpovědí.
Uvidíme tedy, co Brubaker se svým parťákem Phllipsem přinese příště. Snad jejich košík bude obsahovat víc odpovědí a méně experimentů a otázek.
 

Fatale 3: Na západ od pekla
Ed Brubaker - Sean Phillips
Vydavatel: BB art
Překlad: Martin D. Antonín
Počet stran: 104
Cena: 399 Kč

Přidat komentář