KOMIKS: Wiebe - Fowlerová, Krysí královny 3: Démoni

Článek od: Karolína Poláčková - 15.01.2020

Lihem nasáklý kvartet žoldnéřek už vyřešil pár vcelku solidních questů (včetně odvrácení konce světa, jen tak mimochodem). Teď Krysí královny čeká řešení osobních problémů a jejich vůdkyni Hannah návrat ke kořenům. A i když u toho dámy budou sršet humorem a ironií, věřte, že až taková sranda to tentokrát nebude.

Královny opouští své domovské město Palisádu a vydávají se na cestu na Univerzitu mágů. Jejich kamarádka a vůdkyně Hannah si tam potřebuje vyřídit nějaké rodinné záležitosti, a co by to byly sesterstvo, kdyby ji ostatní nechaly ve štychu? Naneštěstí se tato cesta pro Královny nevyvine úplně dobře – kdo by ale taky čekal, že tomu bude jinak? Zjišťují, že Hannah neznají zdaleka tak dobře, jak myslely, že jim čarodějka pár důležitých věcí tají a že její rodina není zapletena jen v politice, ale dost možná i v něčem špinavějším. Bohužel, narovinu je nutno říct, že tato sázka na jednu z Královen, na které je příběh postaven, úplně nevyšla a Démoni zdaleka nedosahují laťky nastavené předchozími díly.

Styl jako takový se nezměnil – Démoni jsou opět čtení plné sprosťáren, hustých hlášek a absurdních fantasy klišé. Třetí kniha ale jinak vyvolává poněkud rozpačité dojmy. Humor zde funguje, jen místy poněkud křečovitě a dýchavičně, samotný děj se posouvá vpřed podivným nárazovým tempem a celá kontinuita příběhu tak nějak heká námahou. Soustředění pouze na jednu postavu sérii poměrně uškodilo – právě na přátelství barvité skupinky hrdinek totiž celý příběh stál. Nejen, že přátelství se nám jaksi začalo vytrácet, ale ostatní tři členky Královen – pidižva Betty, trpaslice Violet a velekněžka Dee – v Démonech tak nějak dostaly na starost jen druhé housle. Linky příběhu, které se rozjíždí kolem těchto tří postav, v podstatě nemají v důsledku žádný dopad a význam, snad kromě výplně stran a pobavení čtenáře.

Prostředí Akademie jako takové dobře zapadá do světa Královen a je přesně tak naplněné všemožnými klišé, jak se čekalo. Změna prostředí s sebou ovšem nese i to, že až na jednu výjimku došlo ke kompletní obměně vedlejších postav. To je další z věcí, které zamrzí, protože Královny už měly vystavěnou konzistentní mytologii, síť vztahů a slušnou základnu pro příběh. Budování a rozvoj hlavních postav, jakkoli excelentní bylo minule, se tentokrát Wiebemu úplně nezadařilo. Grafická podoba komiksu je opět naprosto skvělá, přestože na postu jejího autora znovu došlo ke střídání stráží – třetí díl má na starosti Tess Fowlerová, jejíž styl je ovšem skvělou volbou ke křiklavému fantasy světu Královen. Jen ženské křivky všech hrdinek najednou nabraly na objemu...

Nejsvětlejším okamžikem Démonů je pravděpodobně vtipná příhoda se sáňkováním a drakem, která je ale bohužel zároveň příkladem epizody, která na celkový děj nemá vliv. Co pak určitě stojí za zmínku, je bonusový sešit na konci, který se věnuje další žoldnéřce z Palisády. Braga nám odhaluje, jak se to vlastně má s minulostí této bojovnice – přestavuje nám nejen kulturu orků ve světě Královen a klasický origin postavený na schématu “dobrý člověk ze zlého lidu”, ale také první transgender postavu v této sérii. Mnozí by v tomto bodě zabředli do nekonečné debaty o politické korektnosti, která v poslední době hoří ve všech zákoutích internetu, my se ale utněme zde. U příběhu tak stylizovaného, jako jsou Krysí královny, je taková postava zcela na svém místě.

Jak již z řádků výše celkem jasně vyplynulo, Démoni jsou zatím nejslabším přírůstkem do jinak solidní série Krysích královen. Oblíbené přísady této absurdní jízdy sice stále fungují – humor je na svém místě a je přesně tak ostrý a přehnaný, jak jsme zvyklí, sprosťárny jsou úmyslně šponované přes čáru a Wiebe stále využívá jakéhokoli klišé fantasy žánru a klasických RPG, aby ho do svého světa nějak zakomponoval. Bohužel ale stavba příběhu a práce s postavami už tentokrát nefungovaly zdaleka tak dobře, a tak vás patrně Démoni zanechají s poměrně smíšenými pocity. Na jednu stranu je to pořád pekelně zábavné čtení s parádním vizuálem, na stranu druhou ale budete často skřípat zuby. K tomu je potřeba vzít ještě v potaz svízelnou tvůrčí situaci kolem série – “co bylo potom” už se tak nějak asi nedozvíte. Po Démonech byly původní Krysí královny ukončeny, a že to z hlediska děje není ukončení příliš uspokojivé. Série se později dočkala restartu, který uměle pasoval tuto knihu na závěr série, která si dobře připravila půdu pro velké věci, přičemž v tom nejlepším bohužel zaškobrtla a už se nedostala dál.

 

Kurtis J. Wiebe, Tess Fowlerová, Tambra Bonvillainová, Ed Brisson – Krysí královny vol. 3 – Démoni
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 160, brožovaná
Rok vydání: 2019
Překlad: Darek Šmíd
Cena: 399 Kč

Přidat komentář