RECENZE: Michael Jan Friedman, Saratoga: Star Trek: Deep Space Nine

Článek od: Petr Simcik - 10.12.2019

Saratoga je jako návrat domů. Osazenstvo Deep Space 9 je asi nejvíc "Friends like" ze všech startrekových seriálů. Zatímco na lodích posádka táhne za jeden provaz, u DS9 to není tak úplně jisté. Spíš tu máme širokou paletu vztahů od přátelství přes lásku až po jakési nepřátelství, které je ale servírováno tak nějak v dobrém jako hra kočky s myší. Sisko je takový táta stanice, doktor Bashir neustále zkouší sbalit staříka DAX, Odo se nemusí s Quarkem, Quark věren své povaze se snaží ošulit všechny kolem a Jake s Nogem se pokouší mezi svými průšvihy zachraňovat Nogova otce a Quarkova bratra Roma. No a nakonec tu máme Kiru Nerys, která se snaží co nejvíc pomoct Bajoru, aniž by příliš porušila subordinaci nčemebo pravidla federace. A do téhle rodiny nás Saratoga opět zavede a je to návrat ve stylu připomínajícím ty nejlepší díly seriálu.

Na své si přijdou fanoušci Benjamina Siska a jeho party, která tentokrát vyráží s Defiantem na poklidnou plavbu, převážejíc přeživší z lodi Saratoga, aby zavzpomínali a pokřtili její novou jmenovkyni v loděnicích hvězdé flotily. Saratoga byla Siskova loď, která skončila svou pouť v bitvě u Wolfu 359, a aby to mělo nějakou štábní kulturu, bývalá Siskova posádka se sejde právě na DS9, aby se společně na slavnost vypravila. To sice dovolí členům posádky zavzpomínat a obnovit stará přátelství, ale také staré jizvy na jejich vztazích, takže ona výprava není ani z osobního hlediska zdaleka tak příjemná, jak by setkání starých přátel mohlo být. A co teprve když se Defiant dostane do potíží a zůstane viset ve vesmíru, přičemž si je Sisko jistý, že jde o sabotáž?

Pozadu ale nezůstane ani linka Kira, Odo / Quark, Rom, mezi nimiž to jiskří sarkastickými poznámkami a podezíravostí, přičemž už se ale navzájem všichni znají, takže těžko říct, co z toho je povinně hrané a kde si opravdu nevěří. Kira totiž potřebuje, aby Quark pro Bajorany sehnal Kardasijské cívky, které má jeden z jeho obchodních partnerů. Naneštěstí pro Kiru je ale po sjednání schůzky Quark indisponován, a tak roli vyjednavače převezme jeho neschopný bratr Rom. Anebo by tu byla jiná možnost? Neprokoukne obchodní partner Oda přeměněného za Quarka? A dokáže vůbec Odo obchodovat?

Saratoga rozhodně není pro začátečníky, ale to se od startrekových knížek ani nedá čekat. Star Trek tvoří komplexní vesmír a u DS9 je to navíc vesmír vztahů mezi postavami, který je pro děj a vaši zábavu nesmírně důležitý. Pokud jste tedy DS9 nepolíbení, rozhodně sáhněte po jiné knize. Pokud se ale chcete zase na chvíli vrátit mezi své přátele zavřené v kovové piksle na oběžné dráze Bajoru, resp. poblíž červí díry, tak je Saratoga nejlepší dostupný nový způsob. Michael Jan Friedman tu jasně dokazuje, že není jen odborníkem na Novou Generaci, ale dokáže si osvojit i ostatní posádky a vykouzlit úžasný příběh s tou pravou atmosférou a trochou té nostalgie.

Saratoga: Star Trek: Deep Space Nine

Autor: Michael Jan Friedman
Nakladatel: Brokilon
Překlad: Martina Balatková 
Stran: 221
Vazba: brožovaná
Rozměry: 10,9 × 16,6 cm
Rok vydání: 2018
Cena: 258 Kč

Přidat komentář