Čteme si

Článek od: Eylonwai - 21.10.2019

Dnešní čtecí občasník nebude tak úplně o novinkách, spíš o starších pokladech, na které narazíte při těch vzácných chvílích osvícení, kdy v knihovně zcela náhodně zalovíte v regálu a vytáhnete vaši budoucí srdeční záležitost. Nazývejte si mě staromilcem, ale ze současné produkce mě nic nezasáhlo ani zdaleka tolik jako následujících pár skvostů, které se mi tím či oním kuriózním způsobem objevilo na nočním stolku.

Série, která mi v posledních několika týdnech nepočítaně zlomila srdce a donutila nad svými stránkami štkát tak srdnatě, jako by mi umřel někdo z rodiny, není tak úplně fantastika, jako spíš historický román s bohatými prvky pohanské magie. Manda Scottová musela načíst ohromné množství sekundární literatury, aby v Boudice vykreslila neskutečně živoucí svět keltské Británie, který navíc popisuje s úžasným spisovatelským umem. Historické i imaginární postavy jsou samozřejmě do velké míry idealizované, ale dýchají tak hlasitě, jako by stály přímo vedle vás. Ať už je to samotná Breaca – legendární vůdkyně Icenů Boudica, její bratr Bán, mladý válečník Caradoc, nebo jakákoli jiná z desítky dalších postav, žádná z nich vás nenechá lhostejně otáčet stránky. Ve znamení orla, Ve znamení býka, Ve znamení psa a Ve znamení hada jsou všechno pětisetstránkové bichle, ale nudit se nebudete ani u jedné.

Fantoma Roberta Holdstocka se mi povedlo naprostou náhodou objevit ve výprodejní poličce městské knihovny za pár korun. Jako správný holdstockofil jsem ji domů nesla málem s posvátnou úctou a těšila se na obtížně prostupné houštiny Holdstockovy představivosti. Trochu mě překvapila čtivost, s jakou je příběh malého Michaela s podivným a děsivým talentem vyprávěn. Ovšem jak se objevila syrovost, která zhoupla knihu skoro až do hororu, tak tam už jsme doma. A jediné, čeho je mi po Fantomovi líto, je to, že nepřečtených Holdstockových věcí mi až příliš rychle ubývá...

 

Přidat komentář